Hackers achterhalen onder meer broncode van Nvidia's DLSS

Hackers achterhalen onder meer broncode van Nvidia's DLSS

Naar aanleiding van een grootschalige cyberaanval op Nvidia hebben hackers onder meer de broncode van de DLSS-resolutieschaling weten te achterhalen.

De code lijkt vooralsnog niet in diens totaliteit gepubliceerd, maar hackers zouden wel een overzicht van de 'Deep Learning Super Sampling'-bestanden gedeeld hebben met TechPowerUp.

Naast tal van C++-bestanden, assets en de nodige headers, lijkt het datapakket ook vol te zitten met allerhande instructies voor programmeurs. De titels, locaties en bovenal de inhoud van de data zijn moeilijk te verifiëren, maar naar al het schijnt is het een totaalpakket om DLSS op alle niveau's te begrijpen — en daarmee mogelijk ook te kopiëren.

Screenshot van de vermeend gehackte bronbestanden van Nvidia's DLSS-technologie.

Voor Nvidia vormt de datalek een gevaar op de exclusiviteit van DLSS. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het open-source FidelityFX Super Resolution (FSR) van AMD is Nvidia's upscalinggereedschap altijd 'gesloten' gebleven. DLSS staat daarentegen wel bekend als een van de meest effectieve technologieën om resoluties te verscherpen, met veruit de meeste ervaring in diens broncode verwerkt. 

Een week geleden claimde ransomware-collectief 'Lapsus$' dat het 1 TB aan data van Nvidia gestolen had. De hackersgroep zou eisen dat Nvidia hun LHR-mininglimiet van RTX 30-kaarten zou verwijderen, "of anders". Vooralsnog is onduidelijk of de gelekte beelden van de DLSS-broncode afkomstig is van het Lapsus$-collectief, als zijnde een repercussie voor Nvidia. 

Tot voor kort sprak Nvidia zelf ook niet over de vermeende cyberaanval, maar gisteren liet het beursgenoteerde bedrijf weten dat er rond 23 februari inderdaad data verloren was geraakt (via HardwareLuxx). Daarbij werd niet expliciet gesproken over Lapsus$ — sowieso gaf Nvidia aan dat er "geen zakelijk disrupte geanticipeerd" werd. Ook zou de inbraak niets te maken hebben met Rusland-Oekraïne conflict.

Eerder kwam uit mogelijk dezelfde lek ook al de naam 'Blackwell' boven water, wat schijnbaar zou verwijzen naar Nvidia's plannen om nieuwe computing-architecturen verder los te trekken van de reeds bestaande vaandels. Blackwell zou een derde tak vormen, naast de eerstvolgende Lovelace Ada-gpu's voor gamingdoeleinden en Hopper-gpu's voor datacenters, aldus bronnen van VideoCardz.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou