Gpu-fabrikant Sparkle keert terug met Intel Arc-aanbod

Gpu-fabrikant Sparkle keert terug met Intel Arc-aanbod

Sparkle's eerste gaming-videokaarten in circa tien jaar

De Taiwanese fabrikant Sparkle keert terug in de productie van gpu's voor gamers, met drie Intel Arc-videokaarten.

Sparkle produceerde tot medio 2013 veel videokaarten met Nvidia-gpu's, maar haakte na de Kepler-generatie (GeForce 600 en GeForce 700) vrijwel volledig af. In de plaats van videokaarten voor gamers werd de portfolio gevuld met usb-docks, integreerbare printplaten, mining-apparatuur en minicomputers. Met ingang van vandaag mengt Sparkle zich weer onder fabrikanten van gpu's voor gamers.

Sparkle introduceert een drietal nieuwe videokaarten, elk met Intel Arc-gpu van de Alchemist-generatie. Sparkle's zogenaamde Titan- en Orc-modellen, respectievelijk met twee of drie ventilatoren, draaien beide op een licht overgeklokte Arc A750 (8 GB) van Intel. Als instapmodel biedt Sparkle het Elf-model met één ventilator aan, waaronder de Arc A380 (6 GB) op standaardklok schuilt. 

De twee Intel-gpu's bedienen het lagere en middensegment wat betreft prestaties. Voor Intels krachtigste gpu, de Arc A770, lijkt Sparkle vooralsnog geen eigen videokaart te produceren. Naar al het schijnt doet Sparkle vooral een voorzichtige herintrede tot de videokaartmarkt voor gamers. 

De drie eerste Intel Arc-videokaarten van Sparkle (Elf, Titan en Orc) zij-aan-zij.

Sparkle voegt zich tevens bij een bredere telg fabrikanten die met Intel Arc in zee gaat. Naast Intel's eigen Limited Edition-kaarten produceren onder meer MSI, Gunnir, Acer, Gigabyte en ASRock ook videokaarten met Arc-gpu's. De nieuwe grafische divisie van Intel bestaat officieel gezien pas iets meer dan een jaar, nadat het begin 2022 diens eerste Arc-gpu's voor laptops op de markt zette, aanvankelijk exclusief in Azië. 

De desktopkaarten van Intel Arc zijn alweer enkele maanden beter verkrijgbaar op de internationale markt. Ondertussen lijkt Intel zelf nog steeds voorbereidingen te treffen voor de komst van de tweede generatie Arc-gpu's, Battlemage genaamd. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou