Gigabyte verklapt bestaan nieuwe Nvidia- en AMD-videokaarten

Gigabyte verklapt bestaan nieuwe Nvidia- en AMD-videokaarten

Gigabyte lijkt met diens EEC-indicering wederom aanstormende videokaarten 'verklapt' te hebben. De hardware-fabrikant heeft plannen voor een RTX 3080 met 12 GB geheugen, een RTX 3070 Ti met 16 GB en AMD's nieuwe RX 6500 XT.

De twee Nvidia-gpu's en AMD's nieuwe budgetkaart zijn stuk voor stuk nog niet officieel aangekondigd, maar werden door Gigabyte wel doorgegeven aan de Euraziatische Economische Commissie (EEC). Van alle drie de nieuwe modellen deden al wel geruchten de ronde, maar van zekerheid was nog weinig sprake.

Hardware-Twitteraar @momomo_us had ook ditmaal de primeur. Gigabyte's meest recente aanvraag bij de commissie noemt expliciet Eagle-modellen voor Nvidia's GeForce RTX 3080 (12 GB), een GeForce RTX 3070 Ti (16 GB) en Radeon RX 6500 XT (4 GB) van AMD. 

Gigabyte's marktindicering geeft de geruchten wederom meer overtuigingskracht. Producten die bij de EEC ingepland worden hoeven niet per se te verschijnen — maar Gigabyte heeft er een handje van deze aanvragen 'te vroeg' door te geven. In het verleden verklapte Gigabyte zo ook al de komst van AMD's Radeon RX 6600 XT (8 GB) en recentelijk nog de herintroductie van Nvidia's GeForce RTX 2060 (12 GB).

Voor de twee Nvidia-kaarten en AMD's nieuwe budgetoptie gaat één en hetzelfde op: van verschijningsdata noch adviesprijzen is sprake. Mogelijk doen beide fabrikanten de nieuwe gpu's binnenkort officieel uit de doeken. Op zijn vroegst zou dat op CES 2022 kunnen gebeuren; een grote technologiebeurs waarvoor AMD in ieder geval al een presentatie in de planning heeft staan.

Nvidia heeft vooralsnog geen presentatie ingeroosterd op CES 2022, al wordt deze wel verwacht. Naast het aandikken van de laptopportfolio wordt de CES-aandacht meermaals ingezet om het lagere en middensegment van gpu's te spekken.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik snap echt niet waarom de 3080 zo weinig ram geheugen heeft. Ik heb er 1 en ik moet zeggen, hij loopt wel makkelijk tegen die grens van 10 gb aan...

0

@do365nic ik heb om die reden een laptop ipv desktop gekocht. De mobiele 3080 heeft wel 16gb. Qua performance vast iets minder maar DaVinci Resolve knalt er nu in elk geval niet meer uit. Hij tikt soms ook de 10Gb VRAM aan dus het is geen overbodige luxe om meer capaciteit te hebben.

0
test

@do365nic Het wordt er ook niet duidelijker op. Zelfs met heruitgaves en Ti-modellen lijkt NVIDIA achter te lopen op VRAM-volumes. Afgezien van de RTX 3090 dan, maar die schiet natuurlijk weer enigszins "te ver" door. Wat geheugen betreft is het een generatie apart.

0
test

@TomKauw Het is een generatie apart en dan heb ik het niet enkel over het geheugen ;-) Ik had geluk dat ik er 1 op launchdag heb kunnen bemachtigen, de prijzen die er nu voor gevraagd worden zou ik er nooit aan geven. Dan had ik eerder een series X gekocht.

0

Aanbevolen voor jou