Gigabyte onthult ssd-kaart met ruimte voor 32TB

Gigabyte onthult ssd-kaart met ruimte voor 32TB

Hardware-fabrikant Gigabyte heeft de 'Aorus Xtreme Gen4 AIC SSD' aangekondigd. De interne ssd-kaart over PCIe 4.0 heeft ruimte voor acht NVMe ssd's van elk 4TB, goed voor een maximale bandbreedte rond de 28GB/s.

Gigabyte ontwikkelt al langer add-in cards voor moderne ssd's. Een eerder model in dezelfde reeks topte echter af op een capaciteit van 8TB, met tragere PCIe 3.0-voorgangers die het bij 2TB voor gezien hielden. Het Aorus Xtreme-model verhoogt zowel de totale capaciteit als de algehele bandbreedte van de kaart.

Om bandbreedtes à 28GB/s per seconde te bereiken, dienen de interne ssd's wel in een RAID-opstelling te staan. Hiervoor heeft Gigabyte PS5018-E18 flash-controllers van Phison geïnstalleerd. In tegenstelling tot sommige voorgangers beschikt deze ssd-kaart klaarblijkelijk niet over rgb-verlichting.

Productafbeelding van de Gigabyte Aorus Xtreme Gen4 AIC SSD, een interne add-in card voor PCIe 4.0 ssd's.

Ook komt de nieuwe ssd-kaart met actieve koeling in de vorm van twee ventilatoren en zijn maar liefst tien temperatuursensoren in het design meegenomen. Het afstellen van koelgedrag dient gedaan te worden vanuit Gigabyte's eigen SSD Tool Box.

De PCIe 4.0 x16-interface heeft een absoluut plafond van 32GB/s, welke Gigabyte langzaam lijkt te naderen. Voor de proefopstelling maakte de fabrikant gebruik van acht huiseigen Aorus Gen4 700s ssd's, elk 4TB in volume. De complete add-in card werkt overigens ook backwards compatible met de PCIe 3.0-interface, al liggen de bandbreedtes daar een flinke tik lager.

Wanneer ssd-kaart precies moet verschijnen is nog niet bekendgemaakt. Ook een prijsindicatie blijft nog uit, al laten eerdere PCIe 4.0 AIC-kaarten van Gigabyte (à 1.799 euro) al doorschemeren dat het component niet voor budgetsystemen bedoeld is. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Nou 32TB SSD, dan heb je als doorsnee gebruiker toch de komende jaren wel genoeg (snelle/stille) ruimte, haha.. Zelfs een gamertje heeft zoveel ruimte voorlopig niet nodig.

0
test

Dit gaat echt tyfus duur worden.. en over 10 jaar lachen we er om. Gezellig toch?

0
test

@kleinekoosjer Zelf vind ik het altijd grappig om te moeten bepalen welke specs 'het meest nieuwswaardig' zijn om te noemen, wetende dat een internetpassant in de toekomst er geheid een gniffel aan overhoudt. Nu is 32TB het nog waard om in de titel te zetten, maar hoelang duurt 't nog voordat dat lachwekkend normaal is?

0

Aanbevolen voor jou