Gigabyte garandeert dat AM5-moederborden onder 1,3 volt blijven

Gigabyte garandeert dat AM5-moederborden onder 1,3 volt blijven

Geen gesmolten Ryzen 7000-cpu's meer

Gigabyte laat weten met diens AM5-moederborden aan de nieuwe voltage-richtlijnen van AMD te voldoen: cpu's blijven veilig onder de 1,3 volt.

Gigabyte's statement haakt in op de recente meldingen van deels gesmolten Ryzen 7000-cpu's, die in combinatie met AMD's EXPO-profielen soms onvoorzien hoge voltages trokken. Dik twee weken terug wist AMD dat probleem al te omzeilen, met de komst van een nieuwe AGESA-versie voor de moederborden. Met behulp van nieuwe BIOS-instellingen moet het onmogelijk worden voor moederborden om meer dan 1,3 volt richting de centrale chipset te stuwen.

Gigabyte's moederborden zouden al langer moeten voldoen aan de nieuwe voltage-richtlijnen, maar de fabrikant stelt dat het uitlezen van die data complex is. Bij het raadplegen van het PWM Output-voltage op de moederborden wordt soms nog een hoger voltage dan 1,3 volt afgebeeld, maar dat zou volgens Gigabyte niet helemaal kloppen, "wegens verschillende fysieke factoren".

Om die reden raadt Gigabyte diens gebruikers aan om, voor een beter inzicht van de data, HWiNFO te gebruiken. Met behulp van die gratis software wordt onder meer inzichtelijk wat de cpu zelf aan voltage rapporteert, in plaats van enkel het moederbord. Volgens Gigabyte is deze data betrouwbaarder. 

Het Aorus-team van Gigabyte maakte een korte

Watch on YouTube

van hoe de afgebeelde voltages op de cpu kunnen verschillen, in onder meer de BIOS en HWiNFO. Daarin wordt ook aangetoond dat het Gigabyte-moederbord nu netjes minder dan 1,3 volt naar de processorchipset pompt, in ieder geval volgens HWiNFO:

Watch on YouTube

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou