Gigabyte en MSI onthullen kabelverhullende hardware

Gigabyte en MSI onthullen kabelverhullende hardware

Gedurende Computex 2022 hebben zowel Gigabyte als MSI 'sluikse' hardware getoond: Project Stealth en Project Zero zijn initiatieven om kabels en connectoren onzichtbaar weg te werken.

Gigabyte trapte aanvankelijk af met Project Stealth, waaronder een Z690 Stealth-moederbord, RTX 3070 Stealth-videokaart en een nieuwe C300G Stealth-kast. Het trio van producten maakt het samen mogelijk om een pc in elkaar te zetten, waarin nauwelijks kabels of connectiepoortjes zichtbaar zijn.

Zo heeft Gigabyte's Stealth-variant van de RTX 3070 diens stroomconnectoren aan de achterzijde, nipt langs het moederbord. In de Stealth-kast zijn op diens beurt uitsparingen gemaakt om de stroomkabels direct weg te werken achter een discreet paneel. Het Z690 Stealth-moederbord dekt daarbij al diens eigen stroom- en I/O-poorten af en keert ze (waar mogelijk) naar achteren. 

Gigabyte deed de complete Project Stealth-lijn uit de doeken met een uitgebreide

Watch on YouTube

, waarin ook een compleet systeem geassembleerd wordt:

Watch on YouTube

MSI komt op hun beurt met eenzelfde concept: Project Zero. De nieuwe productlijn werd nog niet officieel uit de doeken gedaan, maar wordt vermoedelijk wel ergens op Computex 2022 getoond. Twitteraar @g01d3nm4ng0 deelde meerdere close-up foto's van een vermeend Project Zero-moederbord.

Ook bij MSI lijkt de hardware gebaseerd op Intels Z690-chipset — in het specifiek de huiseigen MEG Unify-variant daarvan. Ditmaal wordt zo veel mogelijk van het printplaat afgedekt met 'shrouds', terwijl het gros van de connector nu aan de achterzijde prijkt. Onduidelijk is nog of er specifieke kasten nodig zijn om het kabelmanagement daadwerkelijk werkende te krijgen; vooralsnog is daar geen blijk van.

Gigabyte's Project Stealth wordt binnenkort aangeboden als kant-en-klaar systeem bij de Amerikaanse webwinkel Maingear en als 'DIY-Kit' vanuit Gigabyte zelf. Over prijzen of specifieke releaseperiodes werd nog niet gesproken, al is het aannemelijk dat de producten uiteindelijk ook (los) in Europa beschikbaar gesteld worden. 

MSI heeft zelf nog geen officiële uitspraak gedaan over Project Zero. Vooralsnog betreft het een enkele lek, hoogstwaarschijnlijk vanaf Computex 2022.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Wel interessant! Inderdaad een grote ergernis, die kabels op het moederbord waar je met je handen amper bij kan... Visueel valt het wel mee maar de toegankelijkheid is soms slecht.

0
test

@Sabor Vind dit ook wel aanlokkelijk, maar vraag me af of dit het bouwgemak daadwerkelijk tegemoetkomt. Kan me goed voorstellen dat het juist meer priegelwerk wordt als je al die pinnetjes en poortjes 'wegdrukt' in kleine nisjes.

0
test

Volgens Linus is er totaal geen luchtflow in de kast omdat alleen de achterkant open is. Voorkant zijkant bovenkant potdicht.

0

Aanbevolen voor jou