Gelekte printplaat toont mogelijke indeling van RTX 4090

Gelekte printplaat toont mogelijke indeling van RTX 4090

Hardware-journalist Igor Wallosek heeft de indeling van Nvidia's nieuwe AD102-gpu (RTX 4090) in kaart gebracht, aan de hand van gelekte foto's.

Op zijn eigen website, IgorsLAB, schrijft Wallosek over de stand van zaken rondom Nvidia's nieuwe Ada Lovelace-gpu's. De volgende reeks GeForce-videokaarten zou al ver in het productieproces verkeren, deels te danken aan het slim overhevelen van voorgaande ontwerpen. 

De nieuwe AD102-gpu — welke vermoedelijk de RTX 4090 aan zal drijven — wordt grotendeels hetzelfde ingericht als GA102, het topmodel uit de Ampere-generatie. Nvidia's nieuwe printplaat, de zogeheten PG139, zou vermoedelijk ook de AD103-gpu kunnen huizen; die combinatie vormt de RTX 4080.

Wegens de gevoeligheid rondom fotolekken tekende Wallosek de zogeheten PG139-printplaat handmatig na. Op de illustratie is duidelijk te zien dat de nieuwe videokaart wederom gebruikmaakt van een enkele 16-pins stroomconnector (PCIe 5.0; goed voor 600 watt) en dat de topkaart wederom een NVLink-interface zal ondersteunen. De mogelijkheid voor SLI-bruggen is sinds een paar generaties enkel op Nvidia's topsegment te vinden.

Nagetekende blauwdruk van Nvidia's AD102-gpu en PG139-printplaat, welke vermoedelijk de RTX 4090-videokaart zullen vormen.

Ook zijn de videopoorten van de nieuwe videokaarten, tot op zekere hoogte, te achterhalen. Nvidia's eigen variant van de RTX 4090 biedt video-uitvoer over drie stuks DisplayPort en één HDMI-connector. Aan de blauwdruk is niet af te lezen om welke versies van de poorten het gaat, al is DisplayPort 2.0 en HDMI 2.1 aannemelijk.

Wallosek extrapoleert zijn data rondom de productie aan de hand van eerdere generaties en Nvidia's Green Light-procedure, om in te schatten wanneer deze kaart daadwerkelijk de markt betreedt. De AD102-printplaat zou in de komende paar weken door de eerste ronde validaties gaan, wat in zou houden dat de kaart op zijn vroegst in augustus al in massaproductie kan treden. Die inschatting komt overeen met recente lekken en geruchten, waarin vaker voorspeld werd dat de RTX 4090 in augustus zou kunnen verschijnen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou