GameCube- en Wii-emulator Dolphin verschijnt niet meer op Steam

GameCube- en Wii-emulator Dolphin verschijnt niet meer op Steam

Nintendo heeft geen toestemming gegeven

De Dolphin-emulator, een van de populairste emulators van Nintendo-spellen, komt niet op Steam uit.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de emulator naar Steam zou komen, maar afgelopen voorjaar bleek al dat Nintendo deze release tegen wilde houden. Nu blijkt dus dat de release inderdaad niet doorgaat.

De mensen achter de emulator laten weten dat ze advies hebben ingewonnen bij een advocaat. Hoewel Valve achter de release van Dolphin stond, wilde dat bedrijf wel goedkeuring van Nintendo hebben. Dat kregen ze niet. Valve liet de ontwikkelaars vervolgens weten dat de release van Dolphin op Steam alsnog door kan gaan als zij toestemming van Nintendo wisten te krijgen, maar men verwacht niet dat dit gaat lukken. Ondanks deze tegenslag blijft men wel werken aan Dolphin.

Dolphin is een opensourcesoftware waarmee men bestaande kopieën van Gamecube- en Wii-spellen op pc kan zetten. Via de emulator is het onder meer mogelijk om klassieke Nintendo-games te spelen op moderne hardware, zoals bijvoorbeeld 4K-beeldschermen. Mensen kunnen de emulator ook gebruiken om illegaal GameCube-en Wii-spellen te spelen.

Eerder dit jaar liet een woordvoerder van Nintendo al weten waarom het tegen de Steam-release was: "Nintendo maakt zich hard voor het beschermen van het harde werk en de creativiteit van game-ontwikkelaars. De emulator omzeilt op illegale wijze Nintendo's beveiligingsmaatregelen en draait illegale kopieën van games. Illegale emulators en illegale kopieën van games schaden game-ontwikkeling en hebben uiteindelijk een verstikkend effect op innovatie. Nintendo respecteert de rechten op ip's van andere bedrijven, en verwacht dat anderen hetzelfde doen."

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

" Illegale emulators en illegale kopieën van games schaden game-ontwikkeling en hebben uiteindelijk een verstikkend effect op innovatie. " Uit recent onderzoek blijkt dat 87% van alle videogames gereleased voor 2010 niet of op geen enkele manier legaal speelbaar zijn, met dank aan onder andere Nintendo die de ene shop na de andere sluit en titels onbereikbaar maakt, alleen als ze weer opnieuw te kopen zijn op hun laatste platform, en waar ik vind dat Microsoft nog wel het beste met hun oude titels omgaat als het om backward compatibility gaat en sony als een erachteraan sukkelt als 2de, vind ik Nintendo echt het aller ergst als het om de manier gaat hoe zij met hun history en retro titels omgaan. Er is zo goed als geen andere manier naast emulatie (behalve hopen dat je 25 jaar oude NES of Megadrive niet stuk gaat) om deze oude titels te spelen. Ze zitten op een berg met goud en doen er niets aan om het voor de consument beschikbaar of speelbaar te houden. of ze drip-feeden montjes maat een titeltje hier en daar uit het verleden. Niet doorhebben dat ze zelf de vraag naar emulators gecreëerd hebben en vervolgens iedereen en alles aan te klagen, terwijl niemand aan emulators verdient (behalve een paar hele disputabele als Teknoparrot) en ze zelf alle troeven in handen hebben om een gigantische retro dienst op te kunnen zetten en de vraag naar emulators te stoppen. Het fantastische is juist dat emulatie tot heel veel innovatie heeft geleid, van 4k upscaling tot save states, en custom textures tot mods en tweaks. Ik snap best dat Nintendo vanuit een juridisch/legaal standpunt zoiets roept maar het probleem ligt toch echt bij hunzelf.

0
test

Welk probleem? dit is gewoon een logische stap voor Nintendo dit had ik ook gedaan..

-1

Helemaal dit inderdaad. Voor mij de belangrijkste reden om af te wachten wat ze gaan doen met de Switch 2. Als de games van de huidige console niet speelbaar zijn op de nieuwe, zelfs niet digitaal dan kunnen ze van mij het heen en weer krijgen. Het is niet alsof het technisch allemaal niet mogelijk is, ze doen er bewust niks mee, echt enorm zonde.

1

Enorme hoeveelheden films en muziek zijn ook verloren gegaan, maar daar zijn ondertussen instanties voor om zoveel als mogelijk te kunnen behouden, fysiek of digitaal. Voor games en software wordt dit al sinds het begin kei hard tegengewerkt door alle partijen. Er was en is geen officiële instantie waar Nintendo, Sony, Microsoft en alle andere historische console-makers zoals Sega, Atari, NEC, etc hun games naartoe sturen voor behoud. Fans hebben die taak nu op zich genomen door emulators te maken en roms te verspreiden. Het maakt onder de streep voor Nintendo niet uit of ik nu een SNES console koop van Marktplaats met een game die ze nu toch niet aanbieden, of dat ik hem van ErZijnGeenRomsInBaSing.Se download, ze verdienen er toch niets aan.

1
test

Hehehe, ErZijnGeenRomsInBaSing.Se

0
test

Eens, ik geef dan ook altijd open en eerlijk toe dat ik emulators gebruik. Verder zijn Sony en Nintendo ook koning in je opnieuw laten betalen voor een game op ieder platform die ze uitbrengen. Dat stimuleert ook niet bepaald om de legale weg te kiezen. Na 5x betalen voor de originele Mario is de lol er wel vanaf.

0
test

Nintendo en Sony hebben zoveel in handen en doen er zo weinig mee. Een bibliotheek die Phil Spencer zelfs aan het huilen brengt. En dan heeft Microsoft backwards compatibility in de mooiste vorm, die menig Nintendo en Sony fans aan het huilen brengt. In mijn ogen is de PlayStation 3 qua waarde enorm. Geen compliment, maar kritiek: die games kan je bijna enkel en alleen op de PS3 spelen. PS3 games draaien belabberd op emulators. Zonde! Lang leve de emulators. Dat Nintendo en Sony maar goed veel klop krijgen met hun gierigheid en conservatieve gedachten.

[Reactie gewijzigd door Don Carpaccio op 21 juli 2023 - 09:49]

0
test

PS3 heeft een totaal anders werkende CPU, hierdoor kunnen de meeste PS3 games nauwelijks gespeeld worden zonder een serieuze port of streaming. Zelfs niet op een PS4 of PS5.

0
test

Echt doodzonde want in mijn ogen was de PS3 (met de 360) de beste generatie.

0

Aanbevolen voor jou