Europese videokaartprijzen zijn bijna terug bij af

Europese videokaartprijzen zijn bijna terug bij af

De gemiddelde vraagprijs voor populaire videokaart daalt gestaag. Bij grote Europese retailers naderen de tarieven hun originele adviesprijs.

Bij het Duitse 3DCenter.org wordt de gemiddelde vraagprijs van moderne videokaarten uitgestippeld tegenover de respectievelijke adviesprijzen. De veelal Duitse en Oostenrijkse retaildata was daarbij vaak indicatief voor de prijstendens in heel West-Europa. Inmiddels staat de prijskoers duidelijk op zijn laagst. 

Vanaf eind 2021 lijken de prijzen stapsgewijs te dalen. Werd in december nog bijna het dubbele van de adviesprijs gevraagd voor een RTX 30-kaart, betreft de meerprijs nu nog maar een kwart van de adviesprijs. Dat geldt zowel voor AMD's RX 6000-kaarten als Nvidia's RTX 30-aanbod.

Sinds eind 2020 zijn de vraagprijzen van videokaarten onderwerpig geweest aan een lastige vraag-aanbodverhouding, welke vorig jaar mei piekte op een verdrievoudiging van de adviesprijs. Mondiale chiptekorten dreven prijzen op, mede gedreven door interesse uit de wereld van cryptomining.

Onduidelijk is of de daling van de vraagprijs verder door zal zetten. Wel stipt de Duitse prijsvergelijker aan dat Ampere- en RDNA 2-videokaarten de laatste tijd bijzonder goed verkrijgbaar zijn. Zowel het hogere aanbod als de naderende komst van nieuwe Ada Lovelace- en RDNA 3-gpu's (RTX 40 en RX 7000) later dit jaar kunnen nog gunstig blijken voor de dalende vraagprijs.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Mijn videokaart is in 4 maanden 400 euro afgeprijsd. Doet pijn

0
test

@Grenztruppe Au. Sinds mijn aankoop halverwege 2021 is de respectievelijke kaart er weer 150 euro duurder op geworden, bij nota bene dezelfde retailer. En dat terwijl de voorraad aandikt. Het zijn bizarre tijden.

0

@Grenztruppe Ik heb een complete gaming laptop gekocht omdat er totaal geen videokaarten te krijgen waren behalve 2000 euro dingen :) Ja het is een smak geld maar je hebt wel lekker kunnen gamen dankzij het ding, hetzelfde voor mij. Alles om de pandemie minder pijnlijk te maken.

0
test

@gimbal2 Ik had een 3070 voor een custom build gekocht eind December. maar had denk ik beter even kunnen wachten.

0
test

Zolang ze nog boven adviesprijs zijn blijf ik wel wachten, dus maar hopen dat ze snel weer verder zakken.

0

Aanbevolen voor jou