Epic Games-topman noemde Gabe Newell en zijn Valve-collega's 'klootzakken'

Epic Games-topman noemde Gabe Newell en zijn Valve-collega's 'klootzakken'

Epic hoopte dat Valve het goede voorbeeld kon geven aan Apple

Epic Games-baas Tim Sweeney heeft in het verleden een e-mail naar Valve-directeur Gabe Newell gestuurd om hem en zijn collega's "klootzakken" te noemen.

De e-mail stamt uit 2018, nog voordat Steam-concurrent Epic Games Store online kwam, en is naar buiten gekomen in verband met een rechtszaak tussen Valve en ontwikkelaar Wolfire Games. In 2018 maakte Epic zich al op voor een langdurige juridische strijd met Apple - dat bedrijf pakt namelijk dertig procent van de opbrengsten van games die op iOS verschijnen.

Ook Valve eiste toen nog dertig procent van de opbrengsten van alle ontwikkelaars die hun games op Steam uitbrachten. In het najaar van 2018 werd dit iets bijgesteld. Valve pakt sindsdien van games die meer dan 10 miljoen dollar opleveren vijfentwintig procent, en van games die meer dan 50 miljoen dollar opleveren twintig procent.

Dat schoot bij Sweeney blijkbaar in het verkeerde keelgat, zo blijkt uit een mail die hij naar het bedrijf stuurde. "Op dit moment vertellen jullie klootzakken aan de buitenwereld dat de grote bedrijven speciale voordelen krijgen, terwijl de kleintjes dertig procent moeten afstaan", zo mailde hij naar Newell en zijn collega Erik Johnson.

Hij vervolgde: "Mocht Apple hun monopolypositie proberen te behouden en ook dertig procent blijven opeisen door achter de schermen deals met grote uitgevers te sluiten om ze stil te houden, dan hebben we een lange strijd te gaan. Waarom geven jullie niet álle ontwikkelaars een betere deal? Er is geen betere manier om Apple ervan te overtuigen dat hun model onhoudbaar is." In een interne mail binnen Valve reageerde chief operating officier Scott Lynch op Sweeney's mail met "You mad bro?".

Uiteindelijk zijn Epic en Apple inderdaad in een juridische strijd rondom dit onderwerp beland, nadat Epic een nieuwe betaalmethode aan Fortnite toevoegde om zo de kosten die het moest afstaan aan Apple te omzeilen. Apple op zijn beurt gooide Fortnite vervolgens van de App Store.

Inmiddels is de situatie anders: begin dit jaar veranderde Apple vanwege de 'Verordening digitale markten'-wet die aankomende maart in werking gaat zijn regelgeving in Europa. Het bedrijf moet andere ontwikkelaars toelaten hun apps en games via winkels buiten de App Store aan te bieden. Epic heeft zijn Developer Account weer terug en is van plan dit jaar zowel Fortnite als de Epic Games Store op iOS-apparaten uit te brengen in Europa. Of Sweeney en Newell het inmiddels al hebben bijgelegd, is onbekend.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Gezien Valve de trend is begonnen van veredelde DRM, is deze mensen klootzakken noemen zwak uitgedrukt.

0
test

Waar hebt jij het nou weer over?

0

Aanbevolen voor jou