Eerste Z790-moederborden kosten minstens 270 euro

Eerste Z790-moederborden kosten minstens 270 euro

Het Duitse href="https://www.caseking.de/neuheiten#search:query=z790&tplview=desktop&order=price+desc" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Caseking</a> en Franse <a href="https://www.topachat.com/pages/produits_cat_est_micro_puis_rubrique_est_w_cm_1700_puis_ordre_est_P_puis_sens_est_ASC_puis_mc_est_z790.html#" rel="noopener noreferrer" target="_blank">TopAchat</a> hebben vraagprijzen van zeker twintig Z790-moederborden gelekt, reikend van 270 tot bijna 1.400 euro.

De moederborden staan officieel gezien pas 20 oktober aanstaande te verschijnen —  gelijktijdig met de lancering van de Raptor Lake-cpu's — maar her en der publiceren webwinkels hun verkooppagina's al. Op zowel Caseking als TopAchat staan de nieuwe Intel-moederborden als "niet leverbaar" gemarkeerd, maar de ogenschijnlijk officiële vraagprijzen worden al genoemd.

Onder de gepubliceerde moederborden vallen hoofdzakelijk het Z790-aanbod van MSI en Asus, met een enkel uitstapje naar een Gigabyte-model. Het goedkoopste model blijkt vooralsnog Asus' Prime Z790M-Plus, een micro-ATX met DDR4-compatibiliteit. Bij TopAchat wordt dat model aangeboden voor 269,99 euro.  

Overzicht van alle Z790-moederborden die webwinkel Caseking voor release al online publiceerde.

Naarmate de moederborden groeien (tot E-ATX-formaat) en DDR5-geheugen de norm wordt, stijgen de prijzen ook aanzienlijk. Het vooralsnog duurste aanbod, de Asus' ROG Maximus Z790 Extreme bij Caseking, kost maar liefst 1.399,90 euro.

Opvallend blijft hoe de stevige vraagprijzen alsnog iets lager uitpakken dan een soortgelijk aanbod op AMD's X670E-chipset. Het nieuwe Maximus Extreme Z790-model van Asus pakt alsnog honderd euro goedkoper uit dan hetzelfde moederbord met de nieuwe AMD-chipset. Zoiets gaat ook op voor het lagere prijssegment: de goedkoopste Asus Prime-modellen zijn tot zestig euro goedkoper met Intels nieuwe chipset dan die van AMD. 

De prijstoename voor moederborden lijkt deze generatie sowieso significanter aan de kant van AMD. Van de iets minder luxe B650-chipset zouden ook enkele vraagprijzen gelekt zijn; MSI's goedkoopste B650-moederbord zou volgens het lek alsnog 189 dollar bedragen. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Wat een prijzen, niet normaal meer. Ik ga maar minstens een jaartje overslaan..

0

Aanbevolen voor jou