Eerste PCIe 5.0-ssd nu te koop in Japan

Eerste PCIe 5.0-ssd nu te koop in Japan

De eerste PCIe 5.0-ssd voor consumenten is nu verkrijgbaar in Japan, voor omgerekend 353 euro.

Het betreft het PG5NFZ-model van CFD Gaming, welke uiteindelijk in drie verschillende volumes verkrijgbaar moet zijn. Momenteel lijkt in ieder geval het 2 TB-model verkocht te worden (via Akiba-PC) voor een adviesprijs van 49,980 yen  — omgerekend met de huidige valutakoers staat dat tot circa 353 euro, inclusief btw. 

Zowel het 2 TB- als het 4 TB-model beloven leessnelheden van 10 GB/s en schrijfsnelheden tot en met 9,5 GB/s. De kleinere 1 TB-variant doet het met respectievelijk 9,5 GB/s en 8,5 GB/s. Elk van de drie ssd's komt met DDR4-cachegeheugen, waarvan de grootte zich 1:500 verhoudt met het opslagvolume: 8 GB, 4 GB of 2 GB.

Daarnaast implementeert CFD Gaming een E26-controller van Phison en het 3D TLC-flashgeheugen van Micron, beide bekend van eerdere beloftes over ambitieuze ssd-snelheden op PCIe 5.0. In pre-productie behaalde een soortgelijke combinatie leessnelheden van bijna 12,5 GB/s.

Isometrisch aanzicht van de CFD Gaming CSSD-M2M2TPG5NFZ-ssd, een van de eerste PCIe 5.0-ssd's op de markt.

Tevens opvallend: CFD Gaming rust alle drie de PCIe 5.0-ssd's standaard uit met een heatsink, inclusief minuscule 20 mm-ventilator (met 5V-connector). Vooralsnog lijkt de heatsink de enige optie te zijn voor de PG5NFZ-ssd; een versie zonder hittespreider is vooralsnog niet beschikbaar.

Met een vraagprijs van ongeveer 353 euro kost de eerste PCIe 5.0-ssd ongeveer 18 procent meer dan een topmodel op PCIe 4.0, van dezelfde grootte. Een 2 TB-model van de Samsung 990 Pro, nota bene een van de snelste PCIe 4.0-ssd's van dit moment, kent lokaal tegenwoordig een richtprijs van circa 299 euro. Tegenover de 18 procent hogere prijs staat echter wel een beloofde (lees)snelheidsbonus van circa 34 procent. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou