Eerste daling in tweedehands videokaartprijzen is een feit

Eerste daling in tweedehands videokaartprijzen is een feit

Chiptekorten en crypto-boeren drijven al sinds eind 2020 de videokaartprijzen, zelfs op het tweedehands circuit. Voor het eerst sinds januari lijkt de (door)verkoop van populaire gpu's in prijs te dalen, zo blijkt uit data die nu op mining-fora circuleert.

De prijzentendens werd in beeld gebracht door Reddit-gebruiker gregable, die een bijzonder gedetailleerde grafiek op r/EtherMining deelde. Aan de hand van  verzamelde verkoopdata van eBay is duidelijk te zien hoe rond 16 mei de prijzen van tweedehands gpu's geleidelijk aan terugtrekt.

Grafiek met de tendens van videokaartprijzen op eBay over de eerste helft van 2021. Veel populaire tweedehands videokaarten dalen in prijs sinds ongeveer midden mei 2021.

De data is niet direct gebaseerd op prijspunten, maar eerder op de prijs-per-hash waarop verschillende gpu's verkocht werden. Vooral Ethereum (ETH) is een populaire cryptomunt om met deze videokaarten te delven, welke recentelijk minder goed in de markt staat. Kaarten met hogere hashrates lijken daarbij sneller te kelderen dan minder efficiënte modellen, zoals de ietwat oudere GeForce 2060 Super en GeForce 2080. 

Onduidelijk is vooralsnog of Nvidia's uitrol van Lite Hash Rate-kaarten hier veel mee van doen heeft. Tal van populaire gpu's uit de Ampere-generatie worden met nieuwere heruitgaves, die grofweg gehalveerd zijn in hun Ethereum-hashing. De officiële aankondiging van de LHR-heruitgaven vond toevalligerwijze ook in mei plaats.

Mocht Ethereum bijtrekken, dan zou de daling mogelijk weer kunnen stabiliseren. Voor veel gamers is de hoop vooral dat het kelderen van de prijs doorzet, zodat mooie videokaarten (tweedehands of niet) weer enigszins betaalbaar worden. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

waarschijnlijk krijg je dan een opgebruikte minecard, heb em liever nieuw in de doos, vooral in deze tijd.

0
test

@HunterSeeker Lijkt me dat die twee hand-in-hand gaan. Als de tweedehands markt inzakt, zal de eerstehands dat binnenkort ook wel doen. Des te meer omdat nieuwere kaarten sowieso zwakker/moeilijker zijn in Ethereum-delving. Ik heb het hier in de Benelux nog niet zien gebeuren, maar ga ervan uit dat het hier uiteindelijk ook merkbaar moet zijn. Tenminste, zolang Ethereum straks niet ineens helemaal terug naar boven bouncet.

0
test

@HunterSeeker Zelf gebruik ik nu een kaart die flink gebruikt is voor minen tussen 2013-2015. Ik snap je gedachtengang, echter zijn deze kaarten vaak op een lagere spanning gebruikt om de energiekosten in te perken en op een constante intensiteit gebruikt, het is zover ik begrijp het vaak het aan/uit zetten dat het ergste slijtage veroorzaakt. Als de lagers van de fan te vervangen zijn is het naar mijn mening best okay om een tweedehands mining kaart te kopen.

0
test

Je moet toch wel heel desparate zijn wil je voor een 2e hands meer betalen dan de standaard adviesprijs, hell zelfs nog niet net onder... Zal blij zijn als de projzen weer normaal zijn,

0
test

@SuperDre Dat ben ik zeker met je eens. Voor sommige is het hebben van de laatste snufjes een MUST, en willen elk jaar de nieuwe gpu/cpu of iPhone hebben. Ik ben zelf afwachtend, ik weiger om deze scalp markt te spekken.

0

Aanbevolen voor jou