Details eerste reeks RTX 40-laptopchips uitgelekt

Details eerste reeks RTX 40-laptopchips uitgelekt

Volgens gelekte benchmarks presteren mobiele RTX 40-gpu's tot 30 procent beter dan hun voorgangers. De eerste chips worden mogelijk op CES onthuld.

Dat claimen de bronnen van WccfTech, die nota bene ook de primeur over de eerste reeks laptopchips in Nvidia's vorige generatie (RTX 30) brachten. Ditmaal zou de website een spreadsheet vol Time Spy-benchmarkresultaten achterhaald hebben (hieronder te zien), waarop maar liefst vijf mobiele RTX 40-gpu's genoemd worden, plus een nieuw RTX 3050-model.

Volgens de bronnen is Nvidia van plan om elk van de genoemde chips te onthullen op CES 2023, gevolgd door lancering niet veel later dan februari 2023. De jaarlijkse techbeurs vindt begin 2023 plaats in Las Vegas; Nvidia heeft recentelijk zelf al een mysterieuze GeForce-presentatie ingepland rondom het evenement, op 3 januari vanaf 17:00 uur (Nederlandse tijd).

Nvidia's eerstvolgende reeks mobiele gpu's zijn, volgens de gelekte data, als volgt:

  • GeForce RTX 4080 Ti / RTX 4090 (16 GB)

  • GeForce RTX 4080 (12 GB)

  • GeForce RTX 4070 (8 GB)

  • GeForce RTX 4060 (8 GB)

  • GeForce RTX 4050 (6 GB)

  • GeForce RTX 3050 (6 GB)

Elk van de eerste RTX 40-laptopkaarten wordt gebakken op verschillende varianten van Nvidia's GN21-chips. Van de nieuwe, mobiele RTX 3050-kaart is nog niet zeker welke chipset als fundering dient. De eerder verschenen RTX 3050 (4 GB) draaide op Nvidia's GN20-P0-chips (GA107), kort door de bocht de zwakste Ampere-gpu tot dusver. Gezien de hogere score in de gelekte Time Spy-resultaten (hieronder te zien) betreft het hier zeer waarschijnlijk een ietwat hoger geklokt model.

Spreadsheet met behaalde Time Spy-scores van verschillende Nvidia-laptopchips, waaronder een zestal nog aan te kondigen RTX 40- en RTX 30-gpu's.

WccfTech voorziet zelf al enkele korrels zout: "Deze data is zo goed als definitief, maar niets weerhoudt [Nvidia-voorzitter] Jensen [Huang] ervan om met zijn vingers te knippen en data te verschuiven." Over de precieze verschijning is nog veel onbekend, maar op 3 januari wordt er ongetwijfeld meer onthuld over nieuwe RTX 40-gpu's, waaronder zeer waarschijnlijk het laptop-aanbod.

Sowieso wordt ook van Intel verwacht dat het op CES 2023 de eerste mobiele Raptor Lake-processoren uit de doeken doet, die hoogstwaarschijnlijk ook vaker gepaard zullen worden met moderne Nvidia-videokaarten. Een dergelijke paartje lekte toevalligerwijze deze week nog uit: Samsungs nieuwe Galaxy Book Pro is naar verluidt uit te rusten met een Intel Core i7-13700H en een Nvidia GeForce RTX 4050.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou