DDR5-geheugen overgeklokt tot 9560 Mbps

DDR5-geheugen overgeklokt tot 9560 Mbps

De Chinese hardware-enthousiasteling href="https://hwbot.org/user/lupin_no_musume/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">lupin_no_musume</a> heeft een nieuw wereldrecord geklokt met DDR5-geheugen: 4779,7 MHz — goed voor een bandbreedte van 9560 Mbps.

Het nieuwe record werd gepubliceerd en geverifieerd via HWBot.org, een website waar veel hardware-enthousiastelingen hun (veelal opgepompte) benchmarks publiceren. De nog vrij onbekende overklokker uit Hongkong werd met de publicatie in een tweetrap de wereldrecordhouder voor hoogste frequentie gemeten op DDR5-werkgeheugen. Hiervoor lag het record twee weken lang op 8880 Mbps, evenals een prestatie op de naam van lupin_no_musume.

De geheugenmodule in kwestie was een enkele 16 GB-schijf van G.Skill — in het specifiek een uit de Trident Z5-reeks. Oorspronkelijk trekt dat geheugen een bandbreedte van circa 4800 Mbps. De geheugenmodule werd aangedreven door de Intel Core i9 12900K-processor op een ROG Maximus Z690 Apex-moederbord van Asus. Dat  specifieke moederbord leent zich voor zware overclock-rituelen, waarvan wederom akte.

Segment van de CPU-Z-validatie van een overgeklokte DDR5-geheugenmodule.

Op de bijbehorende validatiepagina van CPU-Z is te zien dat lupin_no_musume voor het bereiken van het record uitzonderlijk hoge timings heeft gebruikt. De opgehoogde timings van 127-120-120-120-127-2 hebben het systeem (samen met de vloeibare stikstofkoeling) ongetwijfeld extra ademruimte gegeven.

Ondanks de uitzonderlijke hoge klokfrequentie en bandbreedte van het DDR5-geheugen zou de set-up in deze afstelling waarschijnlijk niet bijzonder efficiënt gamen. Niet alleen produceert de geheugenmodule in dit scenario bijzonder veel hitte, de nagenoeg bizar hoge timings maken het systeem tijdens zwaarder werk niet bepaald responsiever. In games kunnen hoge geheugentimings laadtijden verlengen en de framerate enigszins beperken.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Volgens mij klopt hier iets niet? DDR4-3200 heeft al een bandbreedte van 25600MB/s als ik het goed bereken

0
test

@Sall3mander Wat je zegt klopt, maar MB/s en Mbps zijn niet dezelfde maatstaven. Een DDR4-3200-module heeft inderdaad een peak transfer rate van 25.600 MB/s, maar de daadwerkelijke bandbreedte is nog altijd 3200 Mbps. Het is een gevalletje megabytes versus megabits. Mbps wordt in deze gevallen wel eens vervangen door MT/s (data transfers per seconde, in miljoenen). Misschien had ik dat hier ook moeten doen om de verwarring te voorkomen.

0

DDR5 VS DDR4 is momenteel nog te verwaarlozen. Ik kan ook niemand aanraden om nu voor een moederbord met DDR5 te gaan, kost je ook nog eens klauwen met geld.

0

Aanbevolen voor jou