Crypto voegt niets toe aan maatschappij, aldus Nvidia

Crypto voegt niets toe aan maatschappij, aldus Nvidia

Hoofd technologie vindt ai momenteel belangrijker

Volgens Nvidia's hoofd van technologie, Michael Kagan, voegen cryptovaluta "niets toe aan de maatschappij".

Zo concludeerde Kagan in een recent interview met The Guardian. Het artikel stelt dat Nvidia nooit geïnteresseerd zou zijn geweest in de wereld van crypto-delving — een claim die door Nvidia's miljoenenboete tegengesproken wordt — terwijl Kagan openlijk hoopt dat de rekenkracht vaker uitbesteed wordt aan zaken als artificiële intelligentie (ai).

"Al dat crypto-gedoe vereist veel parallelle rekenkracht, waar [Nvidia] het beste in is. Daarom programmeerde men [onze producten] voor dit doeleinde. Ze kochten gigantisch veel apparatuur en later zakte die markt volledig in, omdat het niets nuttigs toevoegt aan de maatschappij", zo stelt Kagan, met direct een eigen alternatief wat meer zou bijdragen: "AI doet dat wel."

Kagan verwijst daarbij naar ChatGPT, een momenteel populaire chatbot op basis van ai. De eerste versie van ChatGPT werd getraind op een supercomputer waarvoor Nvidia zeker tienduizend grafische kaarten leverde. 

"Met ChatGPT kan iedereen een eigen machine maken, een eigen programma. Je vertelt [de chatbot] simpelweg wat je wil doen — en hij doet het voor je. Bevalt de uitkomst niet? Dan zeg je gewoon 'ik wil iets anders'."

Sinds de popularisering van ai-chatbots volgen meer techbedrijven in de voetstappen van ChatGPT: onder meer Microsoft en Amazon namen recentelijk tienduizenden doelgerichte Nvidia-gpu's af (zoals Nvidia's H100) om hun eigen ai-projecten van de nodige rekenkracht te voorzien. Met behulp van die gpu's wordt OpenAI getraind om slimmer te werk te gaan, terwijl Amazon de ai inzet om diens webdiensten te verbeteren.

Nvidia's focus op ai is terug te zien in vrijwel alle lagen van de chipfabrikant. In recente interviews met Nvidia-oprichter en Jensen Huang wordt ook vaker de vroege samenwerking met ChatGPT aangehaald, alsmede het sentiment dat ai-toepassingen de (tech)industrie binnenkort op diens kop zal zetten. Over crypto-delving wordt sinds begin dit jaar nauwelijks of niet meer gesproken; de speciale CMP-gpu's die ooit voor cryptoboeren werden geïntroduceerd, lijken ook stilletjes te zijn verdwenen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Yeah right. Eerst hun zakken royaal laten vullen door crypto miners, en dan zoiets zeggen. Was dan stoer geweest en had minen onmogelijk gemaakt op de RTX30xx series en was voor de gamers opgekomen. Nu is het toen zo populaire Etherium niet meer te minen, en zijn ze weer afhankelijk van de gamers en gaan ze die maar naar de mond praten.

0
test

@Aerofox81 Ze hebben de delving weliswaar dwarsgezeten en gamers proberen te matsen (zie naast de CMP-kaarten ook de Lite Hash Rate-blokkade), maar het was inderdaad wel een beetje 'too little, too late'. Het feit dat Nvidia richting de eigen investeerders nooit heeft durven zeggen hoe(veel) er precies aan crypto verdiend werd, zegt volgens mij al genoeg. Misschien heeft zo iemand als Kagan er dan nooit principieel achter gestaan, maar het bedrijf moet ondertussen toch wel miljoenen gebeund hebben op de crypto-trend.

0
test

@TomKauw Precies dat!

0

Aanbevolen voor jou