Canadese retailer lekt prijzen van vier Ryzen 7000-cpu's

Canadese retailer lekt prijzen van vier Ryzen 7000-cpu's

Een Canadese webwinkel gaf recentelijk vier Ryzen 7000-cpu's (Zen 4) weer in het aanbod, inclusief vermeende adviesprijzen.

De retailer in kwestie is PC-Canada, alwaar de ongelukkige verkooppagina's langzaam weggeplukt lijken te worden. Op moment van schrijven staat de Ryzen 7 7700X — met of zonder inbegrepen koeler — nog altijd beschikbaar ter verkoop, zij het wel 'uitverkocht'. Een officiële verschijningsdatum is niet te vinden op de pagina.

Hardware-ingewijde @momomo_us was er tijdig bij en legde alle vroege Zen 4-zoekresultaten vast. De volgende vier processoren en bijbehorende (omgerekende) vraagprijzen werden destijds aangetroffen bij de Canadese webwinkel:

  • AMD Ryzen 9 7950X — 883 euro / 869 euro

  • AMD Ryzen 9 7900X — 609 euro / 593 euro

  • AMD Ryzen 7 7700X — 481 euro / 467 euro

  • AMD Ryzen 5 7600X — 332 euro / 323 euro

In het bovenstaande overzicht gelden de hogere bedragen voor de processoren met AMD's eigen koeler inbegrepen. Afhankelijk van de processor draagt de standaardkoeler een meerprijs van circa tien tot vijftien euro. Onduidelijk is nog of AMD met Zen 4 en de nieuwe AM5-socket nog een revisie van hun eigen stock-koelers meeneemt. 

Wel valt op dat de prijzen een flinke tik hoger liggen dan het geval was bij de voorgaande Ryzen 5000-generatie (Zen 3). De eerste Zen 3-processoren bestonden uit een grofweg gelijksoortige line-up, maar AMD's (omgerekende) adviesprijzen vielen destijds 50 tot 100 euro lager uit. Mogelijk voorziet PC-Canada al een hogere vraag — of AMD lift simpelweg mee op de huidige inflatiekoers. 

De vermoedelijk per ongeluk gepubliceerde verkooppagina's voegen wel betrouwbaarheid aan een eerdere lek over de beschikbaarheid van AMD's eerste Zen 4-processoren voor desktops. Een recente ingewijde bij AMD zou voorspeld hebben dat het bedrijf de eerste Ryzen 7000-producten (en compatibele moederbordchipsets) al op 15 september verkocht kunnen worden — maanden eerder dan voorheen gedacht. 

Voorafgaand aan de officiële verschijning zou uiteraard een online onthullingsevenement plaats moeten vinden. Dezelfde bron meent dat die livestream op 30 augustus valt, om 02:00 uur 's ochtends voor inwoners van de Benelux. Zeker is de verschijning daarmee nog niet, maar het lekken van retailprijzen hoort traditiegetrouw bij een aanstaande lancering.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Dat is schrikken qua cpu prijzen. Ik begrijp dat AMD is gegroeid tov Intel alleen vraag me af of zoveel hogere prijzen vragen ze wel ten goede zal komen. Ze mogen hopen dat Intel niet vergelijkbare performance of beter heeft voor een vergelijkbare prijs dan AMD. Dan zal voor velen de keus snel gemaakt zijn. De 3700x was 100-150 euro goedkoper en de 5800x lag vergelijkbaar qua prijs bij launch alleen was een stap hoger dan wat het nu is. Misschien zijn de kosten voor het produceren van chips gestegen alleen dit gaat echt niet de goede kant op voor de gaming markt.

0
test

@004 Kan natuurlijk ook zijn dat PC-Canada de prijzen zelf al wat op wilde krikken of dat de onderlinge koersen even minder gunstig om te rekenen zijn. Een tikketlje duurder dan de eerste Zen 3-processor zou ook nog wel te behappen zijn; in de afgelopen twee jaar hebben we toch aardig wat inflatie meegemaakt. Ondertussen zal de (massa)productie van chips ook niet veel goedkoper zijn geworden.

0

@TomKauw Dat kan indd, ik weet niet hoe het met de belasting in Canada zit ook. In Amerika is dat veel lager dan hier dus misschien wordt het nog wel duurder bij ons. Het is allemaal afhankelijk van je budget natuurlijk. Ik denk alleen dat de algehele stijging over de afgelopen jaren van hardware niet goed is voor de groei van de pc markt. In mijn beperkte bubbel heb ik enkele vrienden die het bij een console houden en hun pc niet upgraden omdat ze het te duur vinden.

0

Aanbevolen voor jou