Besmetting in opslagfabriek kan ssd-prijzen tot 10 procent verhogen

Besmetting in opslagfabriek kan ssd-prijzen tot 10 procent verhogen

Opslagfabrikant Western Digital heeft vorige maand zeker 6,5 exabytes (6,5 miljard gigabytes) aan flashgeheugen verloren aan materiaalbesmetting. Industrie-analisten verwachten dat de chemische vervuiling de prijzen op ssd's kan doen toenemen met 5 tot 10 procent.

De prijsverhoging werd gecalculeerd door analisten van TrendForce, in samenwerking met Kioxia — voorheen Toshiba Memory. Het in Tokio gebaseerde Kioxia is een van de geheugenfabrikanten die, samen met de Japanse fabriek van Western Digital, getroffen werd door de chemische vervuiling. De twee flashgeheugenfabrieken waren, in het derde kwartaal van 2021, samen goed voor circa 32,5 procent van het gehele marktaandeel in de sector.

Flashgeheugen, in het specifiek dat van de driedimensionale NAND-soort, is een van de belangrijkste componenten in moderne nvme-ssd's. Opslagschijven uit de PCIe 4.0-generatie kunnen, zeker in grotere volumes, al aardig aan de prijs zijn, maar TrendForce verwacht nu dat ze gedurende het tweede kwartaal van dit jaar enkel in prijs zullen stijgen. Oorspronkelijk had het analistenbureau verwacht dat NAND-geheugen juist 5 tot 10 procent goedkoper zou worden, gedurende datzelfde kwartaal.

In hoeverre de aanstaande tekorten in flashgeheugen en de bijbehorende prijstoename op consumenten verhaald zal worden, blijft een kwestie van afwachten. TrendForce kaart echter wel aan dat zowel Western Digital als Kioxia recentelijk prioriteit hadden bij het produceren van pc-ssd's en eMMC-geheugen. Vooral dat eerste is relevant voor gamers, gezien naast high-end pc's ook de next-gen consoles beroep doen op dezelfde soort (PCIe 4.0-)ssd's.

Vooralsnog lijken weinig lokale retailers de prijzen van nvme-ssd's uit hun bestaande voorraad significant te verhogen — maar dat tij zou mogelijk kunnen keren. Wie binnenkort nog opslag wil uitbreiden (dan wel versnellen), doet er goed aan tijdig op zoek te gaan naar een leuke aanbieding op nvme-ssd's.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Jeuh, nog meer hardware dat nog duurder is geworden. Een doorsnee PC wordt zo ontbetaalbaar.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@racerozzy dus kopen gaat niet maar leasen wel? Tuurlijk, ga lekker ergens anders je great reset verkondigen. Enige wat zou kunnen is streaming, maarja dan moet je 5000 mbit verbinding hebben of nog meer met 0 MS lag. Oftewel dat kan pas met quantum internet verbindingen. Duss 2000 jaar ofsow?

0
test

Ach...

0

Aanbevolen voor jou