Ayaneo 2-handheld is tot twee keer zo krachtig als Steam Deck

Ayaneo 2-handheld is tot twee keer zo krachtig als Steam Deck

De Chinese start-up Ayaneo heeft de Ayaneo 2 onthuld, een draagbare Windows 11-handheld met de AMD Ryzen 7 6800U-apu.

De Ayaneo 2 moet later dit jaar de Ayaneo Next opvolgen. De vorige handheld draaide op een ietwat verouderde Ryzen 7 5800U-apu, terwijl de fabrikant voorafgaand aan de onthulling had geclaimd dat het apparaat op "next-gen kernen" zou draaien. Kort na de onthulling beloofde Ayaneo al een revisie van de handheld aan, welke dan toch over zou stappen op een Ryzen 6000-apu.

Met de Ryzen 7 6800U bevat de nieuwe handheld 8 kernen (en 16 threads) op 6 nm Zen 3+-architectuur, welke kunnen boosten tot 4,7 GHz. Belangrijker is echter de igpu, welke met de Ryzen 6000-serie ruimte maakt voor RDNA 2-architectuur — hetzelfde spul wat ook de Steam Deck aanvuurt.

AMD's 6800U bevat echter meer RDNA 2-rekenkracht dan de apu van de Steam Deck. Met 12 grafische kernen (4 meer dan Valve kreeg) en een kloksnelheid à 2,2 GHz trekt de igpu op papier 3,38 teraflops, tegenover de 1,6 teraflops van de Steam Deck. Ayaneo's voorzitter claimde tijdens de

Watch on YouTube

dat de handheld net zo krachtig zou moeten zijn als de GTX 1050 Ti-gpu van Nvidia.

Het moederbordje in de Ayaneo 2 draait verder op LPDDR5-6400-geheugen en komt met ondersteuning voor PCIe 4.0-interfaces, USB 4.0 en een microSD-lezer. Ayaneo belooft daarbij ook de introductie van een vingerprintscanner en "nieuwe software-features", maar wilde daarover nog weinig loslaten. In promotioneel beeldmateriaal is wel te zien hoe de handheld een eigen interface voor games heeft.

Verder voorziet de Ayaneo 2 wederom in een nieuw design, met ditmaal ogenschijnlijk nog meer rondingen en zachte hoeken dan voorgaande handhelds. Middenin het chassis ligt een 7 inch groot scherm, dat voor het eerst volledig randloos is geïntegreerd — iets wat bij zowel de Steam Deck als Nintendo Switch niet het geval is.

Over de paneeltechnologie van het scherm werd niet gesproken. Ayaneo zou gelijktijdig ook nog aan een eerste, afzonderlijke oled-handheld werken. Dat doet vermoeden dat de Ayaneo 2 waarschijnlijk wederom een ips-paneel integreert. 

De Ayaneo 2 zou "later in 2022" een opwachting moeten maken, maar van een precieze releasedatum is nog geen sprake. Net als andere Ayaneo-handhelds is het aannemelijk dat de verkoop van Ayaneo 2 wederom vooral op de Aziatische markt geörienteerd wordt. Over een adviesprijs werd evenals niet gesproken, maar ter referentie: Ayaneo vraagt momenteel 1.415 dollar voor het instapmodel van de Ayaneo Next.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Kan nog niet eens Halo MCC, Infinite, Destiny 2 spelen op steam deck. Was er in eerste instantie echt hyped voor maar na daar achter te zijn gekomen hoeft het niet meer.

0
test

@sc00byd00die Kan aan mij liggen, maar volgens mij kun je al die games gewoon draaien, zolang je maar Windows installeert. Zelfs Bungie heeft benadrukt dat hun 'Steam Deck ban' vooral SteamOS betreft. Als je Destiny 2 opstart vanuit Windows is er niks aan het handje.

0

@TomKauw Bungie is gewoon zielig

0

Dit kun je toch helemaal niet verglijken met een steamdeck Bijna alle features die door de community worden gevraagd komen erin met updates Dit is eerste klas chinese rotzooi met ditto ondersteuning

0
test

@Tyranus vergeet niet het te verwachten prijsverschil, kijkend naar voorgaande PC handhelds van Aya. Dit gaat echt niet concurreren op prijs met een 419-679 EUR kostende Steam Deck

0

Aanbevolen voor jou