Asus onthult ProArt RTX 40-gpu's voor content creators

Asus onthult ProArt RTX 40-gpu's voor content creators

Te beginnen met een RTX 4080 en RTX 4070 Ti

Onder het ProArt-vaandel produceert Asus tegenwoordig ook videokaarten voor content creators, te beginnen met een RTX 4080 en RTX 4070 Ti.

Zo liet Asus zelf weten middels persberichten en een artikel op het Edge Up-blog. Het voor contentproducenten bedoelde ProArt-dochtermerk van Asus trapte oorspronkelijk af met een telg productiemonitoren, maar werd al snel uitgebreid met randapparatuur, all-in-one-systemen en moederborden. Zeer binnenkort voegen dus ook de eerste videokaarten zich bij het aanbod. 

Geheel in lijn met de ProArt-belofte zetten de eerste gpu's ook relatief hoog in: Nvidia's RTX 4080 (adviesprijs 1.399 euro) en RTX 4070 Ti (vanaf 909 euro) zijn niet de minste grafische processoren, met veeleisende pc-gamers als voornaamste doelgroep. Enkel Nvidia's topmodel, de RTX 4090, biedt nog een tik meer rekenkracht.

In tegenstelling tot uitbundige gamingmodellen ogen de ProArt-kaarten behoorlijk sober. Het bijna zwarte chassis is rechtlijnig, met enkel wat typerende, goudkleurige ProArt-accenten om het geheel te stileren. Zowel de RTX 4080 als de RTX 4070 Ti houden vast aan een dikte van maximaal tweeënhalf PCI-slot, met een lengte van uiterlijk 300 millimeter. Van rgb-verlichting is hier, enigszins vanzelfsprekend, geen sprake. 

Onderaanzicht van een RTX 40-videokaart van ASUS ProArt, met de drie ventilatoren duidelijk zichtbaar.

Net als het gros van de moderne gamingkaarten houden de ProArt-gpu's vast aan een koelopstelling van drie ventilatoren. Deze zouden echter wel ontworpen en aangepast zijn om maximaal 44 decibel aan lawaai te produceren, met uiteraard ook een '0 decibel-modus', die de ventilatoren compleet uitschakelt bij lagere workloads.

Onduidelijk is nog wel wanneer de ProArt-kaarten precies in de Benelux verkrijgbaar moeten zijn, laat staan wat de precieze adviesprijs zal bedragen. Vroege versies van de kaarten worden dezer dagen wel tentoongesteld op het honderdste jubileum van de NAB Show in Las Vegas, een terugkerende beurs voor (televisie)producenten en andere contentprofessionals. Op dezelfde beursvloer demonstreert Asus onder meer ook nieuwe ProArt-beeldschermen met microledpanelen en de laatste telg ProArt-moederborden.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Waarom zijn deze kaarten specifiek bedoelt voor content creators? Wat doen deze kaarten voor deze doelgroep wat andere gpu's niet doen?

0
test

@Kwolly Ze zijn sowieso wat dunner, stiller en korter dan de meeste (schreeuwerige) gamingmodellen, ik vermoed mogelijk ook in ruil voor een overdadige fabrieksoverklok. Zo'n kaart kan mogelijk dan toch weer wat beter gepaard geworden met SFF-kastjes of kleinere workstations. Maar ja, los daarvan is het natuurlijk vooral een stukje branding.

0

Aanbevolen voor jou