Asus onthult negentien Z690-moederborden

Asus onthult negentien Z690-moederborden

Hardware-gigant Asus heeft gedurende hun href="https://rog.asus.com/event/Break-All-Limits/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Break All Limits</a>-livestream een eerste reeks Intel Z690-moederborden uit de doeken gedaan. De hardware is compatibel met Alder Lake-cpu's, DDR5-geheugen en is voorbereid alvast voorbereid op de komst van de PCIe 5.0-interface.

Gedurende het live-evenement werd de complete Z690-portfolio uit de doeken gedaan, maar vooral de high-end opties stonden in de felste schijnwerpers. Onder de ROG Maximus- (ATX tot EATX) en ROG Strix-lijnen (Micro-ATX tot ATX) zijn de moederborden met meer luxe uitgedost.

De pijlers voor deze moederborden zitten, naast ondersteuning van nieuwe interfaces, vooral in additionele luxe-elementen. Zo heeft Asus gewerkt aan stabielere stroomfasering, dubbelzijdig gekoelde M.2-sloten, AI-gestuurd overklokgereedschap en meer heatsinks om en rondom de moederborden zelf. Afhankelijk van het specifieke model krijgen consumenten meer of minder van al die luxe.

Watch on YouTube

Andere nieuwigheden zitten in Asus' True Voltician: ingebouwde oscilloscoop-software, die met behulp van een speciale module de precieze voltages van allerlei poorten af kan lezen — eventueel ook van andere systemen. Bij selecte Z690-moederborden wordt het stukje hardware standaard inbegrepen, met als hoofddoel overklokkers een handje te helpen.

Ook Asus' Q-ecosysteem dijt verder uit. De reeds bestaande Q-Code led-statusindicator keert op veel Z690-moederborden terug, maar wordt nu bijgestaan door onder meer het eerder uitgelekte Q-Release: handiger geplaatste moederbordknopjes die het uitwerpen van PCIe-kaarten makkelijker maakt. 

In totaal telt Asus' aanbod maar liefst negentien verschillende Z690-moederborden. De ROG Maximus- en ROG Strix-lijnen gaan samen met het enkele ProArt-model geheel over op DDR5; de betaalbare TUF Gaming-lijn blijft momenteel nog vasthouden aan DDR4-geheugen. In het topsegment is Wi-Fi 6E-ondersteuning standaard meegenomen, vaak met een los te plaatsen antenne. 

Bij de Prime-modellen blijft de keuze tussen beide geheugengeneraties bestaan, alsmede de mogelijkheid om wel of niet Wi-Fi 6E mee te nemen. Voor meer inzicht over welke moederborden welke specificaties ondersteunen, publiceerde Asus een handig overzicht van Z690-moederborden.

De lokale adviesprijzen van Asus' Z690-moederborden zijn nog niet vrijgegeven, maar zullen hoogstwaarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. Op 4 november aanstaande lanceert Intels Alder Lake-generatie van processoren — en daarmee ook de Z690-chipset. Vermoedelijk wordt Asus' Z690-aanbod in de komende dagen beschikbaar gesteld bij retailers in de Benelux. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

19! WTF man, vroeger had je keuze uit low-, mid-, highbudget moederbord en dat was het..

0
test

@SuperDre Beetje meer keuze kan geen kwaad, imho. Ben zelf altijd blij met de optie om geen Wi-Fi in te bakken (en misschien nog wel meer met de mogelijkheid om net wat minder opzichtige RGB-elementen mee te nemen).

0
test

@TomKauw ugh RGB elementen mogen wat mij betreft helemaal in de prullenbak, bah bah, ik wil een computer, geen kermis.

0

Aanbevolen voor jou