Apple's nieuwe M1 Ultra-chip zou sneller zijn dan RTX 3090

Apple's nieuwe M1 Ultra-chip zou sneller zijn dan RTX 3090

De nieuwe M1 Ultra van Apple is volgens Apple zelf sneller en significant efficiënter dan de zwaarste discrete gpu van nu, Nvidia's GeForce RTX 3090.

Apple onthulde de M1 Ultra gisteravond. De Ultra-variant van Apple's eigen M1-reeks bestaat, kort door de bocht, uit twee aan elkaar gesoldeerde M1 Max-chips. De twee chips werken samen en hebben daarbij een onderlinge bandbreedte van 2,5 terabyte per seconde — aanzienlijk sneller dan veel alternatieve multi-chip oplossingen.

Met het samensmelten van twee identieke chips bestaat de M1 Ultra uit een 20-kernige cpu (16 high-performance en 4 high-efficiency) en een gpu met 64 rekenkernen, goed voor 21 teraflops. In totaal bestaat de complete SoC uit 114 miljard transistoren.

Over absolute prestaties werd, zoals wel vaker het geval is bij Apple, niet gesproken. Wel zouden Apple's eigen grafieken aan moeten tonen dat de cpu dezelfde prestaties kan leveren als een 16-kernige Core i9-12900K van Intel, terwijl de M1 Ultra circa 100 watt minder stroom slurpt. Uiteindelijk zou de chip ook 90 procent sneller moeten preseteren dan diezelfde centrale processor. 

Relatieve performance van de Apple M1 Ultra-chip tegenover de Core i9-12900K-processor van Intel.
Relatieve performance van de Apple M1 Ultra-chip tegenover de GeForce RTX 3090-gpu van Nvidia.

Voor de gpu trok Apple een vergelijking met Nvidia's GeForce RTX 3090. Apple geeft zelf aan dat de M1 Ultra niet alleen iets sneller kan presteren, maar ook dat het dat voor circa 200 watt minder doet. Op maximaal vermogen zou de gpu nog onder de 120 watt stroomrendement blijven, aldus Apple zelf. 

Onduidelijk is nog hoe de respectievelijke gpu's tegenover elkaar zijn afgewogen; Apple noemde hierover specifiek geen game-prestaties of selecte benchmarks. De kans bestaat dat de gpu's gemeten zijn met het oog op content creation en driedimensionale renders, niet zo zeer gaming. Sowieso houdt Apple vast aan MacOS voor de M1 Ultra, terwijl de meeste pc-games exclusief op x86-systemen draaien.  

De M1 Ultra-chip wordt als eerste geplaatst in de nieuwe Mac Studio-computer, maar verdere implementaties werden nog niet verklapt. Wel liet de tech-gigant weten dat Mac Pro-computers mogelijk uitgerust kunnen worden met een nog zwaardere SoC dan de M1 Ultra. De meest recente Mac Pro-modellen werden nog geleverd met met Intel Xeon-cpu's en AMD's Radeon Pro W6000X als gpu.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

En dan solderen ze alles lekker vast op het moederbord zodat je bij een storing naar Apple moet. Dank u de koekoek.

0
test

@Sokpop Denk dat dit geen groot probleem vormt voor de (vaste) afnemers van Apple-producten. Voor een brakke iPhone of MacBook mag je ook al jarenlang op Apple zelf beroep doen, dus in die zin verandert er niet heel veel. Zelfde geldt voor vrijwel elke smartphone of laptop, eigenlijk. Bedrijven die en masse peperdure Mac Pro(-achtige) producten afnemen zijn waarschijnlijk ook niet zelf hun cpu's en gpu's aan het vervangen, laat staan repareren. Als er een partij niet om hoeft te kijken naar het wel/niet vastzetten van componenten, zou ik stellen dat het Apple is.

0
test

@Sokpop jup heerlijk toch? Laatst begaf mijn MacBook van 2016 het, ingeleverd en kosteloos is de moederboard vervangen omdat volgens hun (en consumentenrecht) hun MacBook het nog zou moeten doen. 2x op en neer naar Den Haag voor een gratis fix. Ik zeg, ja doe maar :)

0
test

@NrFive Precies. Dat onterechte gezeik op Apple altijd. Zo’n beetje elk bedrijf zou een voorbeeld aan ze moeten nemen qua customer service.

0

Ik werk in de halfgeleider industrie als ontwerper. 114 miljard transistoren ! En bedenk dat na fabrikatie alle 114 miljard op correct funtioneren getest worden !

0

Aanbevolen voor jou