Aokzoe A1 Pro-handheld draait op Ryzen 7 7840U-apu

Aokzoe A1 Pro-handheld draait op Ryzen 7 7840U-apu

Mogelijk grofweg dezelfde chip als Asus' ROG Ally-handheld

Volgens meerdere benchmarks draait Aokzoe's nieuwe A1 Pro-handheld op de Ryzen 7 7840U-chip van AMD.

Dat blijkt uit minstens acht zelfstandige Geekbench-statistieken, verzameld door Twitteraar @Olrak29_. Elk van de statistiekpagina's noemt de A1 Pro-handheld bij naam en herkent AMD's nieuwe 7840U-apu als de drijfveer voor het systeem. Eerder lekte op dezelfde wijze uit dat het non-Pro-model van de Aokzoe A1 met een Ryzen 7 7735U geleverd zou kunnen worden. 

AMD's Ryzen 7 7840U is een mobiele chip van de zogenaamde Phoenix-reeks, een relatief hoog gegrepen segment apu's, bedoeld voor bijvoorbeeld high-end laptops in een dunner of compacter chassis. De apu bestaat uit 8 processorkernen op de Zen 4-architectuur, gepaard met 12 grafische werkgroepen op RDNA 3. De geïntegreerde gpu wordt daarbij in de markt gezet als Radeon 780M. 

Het Ryzen 7 7840-model klokt de processorkernen standaard op een base-frequentie van 3,30 GHz, maar kan diens boost-frequentie oppompen tot circa 5,05 GHz. In de Geekbench-vergelijkingen staat dat direct tot 20 procent betere prestaties in multi-thread en 25 procent beter op single-thread, ten opzichte van de Ryzen 7 6800U, welke in onder meer de vorige generatie A1 Pro geleverd werd.

Toevalligerwijze lijkt ook een concurrerende handheld, de volgende generatie Win Max van GPD, met precies dezelfde AMD-apu getest te worden (via VideoCardz).  Naar al het schijnt stelt AMD de Ryzen 7 7840U met regelmaat beschikbaar voor hoogwaardige, draagbare gamingsystemen, net zoals de Ryzen 7 6800U hiervoor de go-to apu voor datzelfde doeleinde bleek. 

Dat laatste doet ook vermoeden dat de recent onthulde ROG Ally mogelijk op eenzelfde soort chipset zal draaien. Fabrikant Asus sprak zelf van "de snelste Zen 4-apu van AMD", die mogelijk in samenwerking met AMD ontwikkeld zou worden. Mocht Asus inderdaad een geheel eigen chip krijgen, dan is de kans groot dat die, in grote lijnen, gebaseerd wordt op de Ryzen 7 7840U.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Kun je hier dan ook SteamOS op draaien? Als ze slim zijn leveren ze daar ook drivers voor.

0
test

@MikkelR1 Valve heeft wel ooit verwezen naar het optimaliseren van SteamOS voor hun 'concurrenten', maar voor zover ik weet zijn daar sindsdien geen (native) oplossingen uit voortgekomen. De vorige generatie Aokzoe A1 (6800U) schijnt wel SteamOS te kunnen draaien, al dien je daarvoor zelf het systeem te wipen en handmatig opnieuw in te stellen, inclusief opzoeken en installeren van allerlei drivers. Beetje net als Windows op de Steam Deck zetten: het kan wel, maar 't is wel een heel gedoe.

0

@TomKauw het zou wel mooi zijn. SteamOS is verre van perfect (heb mn Steamdeck verkocht omdat het allround, inclusief Os, gewoon niet goed genoeg was) maar er zit wel potentie in. Windows op zo'n apparaat is ontzettend behelpen qua interface.

0
test

@MikkelR1 Dit is ook waarom ik hoop op een dual-boot met Windows, vanuit Valve. Of dat Valve, andersom, SteamOS wat makkelijker afstelt voor andere apparaten. Daar hebben zij immers ook alleen maar baat bij. Sowieso wel tof dat er inmiddels toch meer gebeurt rondom dit soort apparaten. Nu is het inderdaad nog de hoop dat die systemen wat meer kanten op kunnen wat betreft hun OS. Dat soort doorgroei kan enkel tot betere handhelds leiden.

0

Aanbevolen voor jou