Forspoken draait niet op AMD's RX 400- en RX 500-gpu's

Forspoken draait niet op AMD's RX 400- en RX 500-gpu's

Volgens verschillende online klachten is Forspoken volledig incompatibel met de RX 400- en RX 500-gpu's van AMD.

De eerste melding lijkt afkomstig van u/xCuri0 op de r/AMD-subreddit, die deze week stelde dat AMD's Polaris-architectuur (Radeon RX 400 en RX 500) niet compatibel is met Forspoken. De vorige week verschenen actie-rpg van Square Enix en Luminous Productions vereist compatibiliteit met de DirectX 12-api — welke Polaris ondersteunt — met daarbovenop ook nog vereisten rondom speciale functies binnen DirectX 12, te duiden met het zogenaamde 'featurelevel' (fl). 

Polaris ondersteunt DirectX 12_0, als het ware het instapniveau van de grafische api. De daaropvolgende Vega-architectuur verhoogde de compatibiliteit naar DirectX 12_1, maar enkel met de zwaardere of later geüpgradede gpu's op de architectuur. Vooralsnog lijkt het erop dat Forspoken volledig incompatibel is met gpu's die het 12_1-featurelevel niet ondersteunen. In veel gevallen lijkt de game niet eens op te willen starten met dat kaliber videokaarten.

Pc-gamers met een niet eens zo verouderd systeem worden daarmee direct buitenspel gezet. De Radeon RX 590-gpu (8 GB) verscheen bijvoorbeeld eind 2018 als AMD's allerkrachtigste vlaggenschip, maar voldoet alsnog niet aan de DirectX 12_1-vereisten van Forspoken.

Dat gegeven wordt extra pijnlijk voor AMD-gebruikers wanneer ze de situatie van de concurrent bekijken: Nvidia-gpu's uit nota bene 2014 voldoen in veel gevallen wél aan het 12_1-featurelevel. Vanaf de Maxwell 2-architectuur (GeForce 900) en Pascal (GeForce 1000) is vrijwel elke gpu compatibel met het vereiste 12_1-featurelevel van DirectX 12.

Met een omweg is het alsnog mogelijk om Forspoken op Polaris-gpu's te draaien, al zij het geen makkelijke opgave. Via VKD3D op Linux kan de Direct3D 12-api van Proton geëmuleerd worden op de Vulkan-api, waardoor games als Forspoken alsnog speelbaar zouden moeten zijn. Onderstaande, ietwat korrelige video toont aan dat het kán, al zijn de prestaties vermoedelijk niet om over naar huis te schrijven. Dat laatste heeft zeer waarschijnlijk ook te maken met de al behoorlijke systeemeisen van Forspoken.

Watch on YouTube

Los van de technische exclusie is dezer dagen er veel te doen rondom Square Enix' nieuwe actie-rpg, die op fora en sociale media veel kaken losmaakt. Gamer.nl-redacteur Marcel Vroegrijk beloonde Forspoken met een 6,5: "Er is weliswaar meer dan genoeg te doen en te beleven in Forspoken, maar het daadwerkelijke spelplezier is soms ver te zoeken."

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Tsja pc gamen blijft dit soort dingen hebben. AMD en drivers blijft een moeizame combinatie. De VR versue van flight simulator draaide in eerste instantie ook niet op AMD. ontwikkelaars richten zich op de meest gebruikte hardware. Daarom wilde ik een nvidia en geen AMD kaart. Nvidis is nog steeds dik marktleider. Natuurlijk wel jammer voor AMD kopers maar echt onverwacht komen dit soort berichten niet.

0
test

@lightyears Ben het grotendeels met je eens, maar dit is natuurlijk wel erg opvallend. Een AMD-vlaggenschip uit 2018 mag de game niet eens opstarten, terwijl een Nvidia-instapmodel uit 2015 de kans wel kan wagen. Dat voelt gewoon een beetje scheef, zeker gezien nog aardig wat gamers anders wel goed rond kunnen komen op ietwat oudere hardware.

0
test

@TomKauw eens! Het is gewoon een bar slecht gemaakte en geoptimaliseerde game. Het is voor mij ook eigenlijk de eerste keer dat ik zoiets zie.

0
test

@Riyakuya Ik herinner me nog dat je voor oblivion pixel shader 2.0 nodig had, hierdoor vielen sommige mensen met een toen nog steeds erg snelle amd kaart uit de boot. Gelukkig had je de mod 'oldblivion' waardoor je met pixel shader 1 de game kon runnen. Verder denk ik gewoon dat deze game ruk geoptimaliseerd is.

0

@TomKauw Klopt. Vooral jammer als je veel geld ervoor hebt betaald op steam.Ik weet niet of je dan geld terug kan krijgen voor de game. Ik ben bang van niet.

0
test

@lightyears Oh, ik vermoed juist van wel. Steam/Valve is naar mijn weten heel schappelijk met retourneren van games. Uit mijn hoofd kun je vrijwel altijd je geld terugvragen binnen 48 uur na aankoop. Kan zelfs veel later daarna, zolang je maar een beetje een geldige reden aandraagt. Dat de game gewoonweg niet draait lijkt me ruim voldoende reden.

0
test

@TomKauw tja, maar je mag van een vlaggeschip van AMD uit 2018 dan toch ook verwachten dat die alle functionaliteiten van directx 12.1 (wat al zeker in 2015 voor GPU leveranciers beschikbaar was) ondersteund. Dus het probleem ligt hier ook voiral bij AMD.

0

Aanbevolen voor jou