AMD's overname van Xilinx ontvangt volledige goedkeuring

AMD's overname van Xilinx ontvangt volledige goedkeuring

Processorgigant AMD heeft alle nodige goedkeuring ontvangen voor de geplande overname van Xilinx.

AMD kondigde het nieuws zelf aan via een officieel persbericht. Naar al het schijnt wordt de overname van Xilinx officieel afgerond op 14 februari aanstaande, zodra alle definitieve documenten opgesteld en ondertekend zijn. De goedkeuring komt, toevallig genoeg, kort na het definitieve annuleren van Nvidia's overname van Arm.

Het overnamebod van 35 miljard dollar werd eind 2020 al aangekondigd door AMD en kreeg niet veel later al groen licht van meerdere officiële instanties en landen als China. AMD koopt per de overname alle aandelen in het beursgenoteerde bedrijf op; huidige Xilinx-aandeelhouders krijgen daarvoor 1,7234 AMD-aandelen (per Xilinx-aandeel) terug.

Xilinx staat vooral bekend als het bedrijf achter het populariseren van FPGA-chips. De 'field-programmable gate array'-chips zijn in staat om op allerlei verschillende manieren geprogrammeerd te worden. Door zelf logica of afgebakken computercode op de chips te laden, zijn FPGA-producten vrij inzetbaar als deelcomponent of als complete systemen. 

Een relevant voorbeeld van FPGA-technologie is de Analogue Pocket, welke middels FPGA-chips fungeert als een ouderwetse Gameboy-handheld. De microchip in de Pocket komt overigens wel weer van Xilinx' concurrent, Altera.

Xilinx bood als eerste FPGA-producten aan consumenten in 1984, maar is vandaag de dag nog steeds marktleider op het gebied van de vrij te programmeren chips. Naast FPGA-producten fabriceert Xilinx ook kant en klare versnellingskaarten voor datacenters en allerlei afgebakken 'system on a chip' (SoC) producten. Xilinx rapporteerde zelf een recordomzet in het derde fiscale kwartaal van vorig jaar van maar liefst 1,01 miljard dollar.

Wat AMD precies van plan is met Xilinx na de officiële overname, lijkt vooralsnog onduidelijk. AMD spreekt zelf vooral over het "eindelijk samenbrengen van industrieleiders met soortgelijke portfolio's".

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou