AMD's A620-moederborden richten zich op cpu's tot 65 watt

AMD's A620-moederborden richten zich op cpu's tot 65 watt

Mobo's staan standaard maximaal 88 watt toe over processor

De nieuwste en meest toegankelijk telg AM5-moederborden, die met AMD's A620-chipset, werken mogelijk niet goed samen met zwaardere Ryzen 7000-processoren.

AMD deed de nieuwe chipset op 1 april uit de doeken, waarna de onthulling deels ondergesneeuwd werd met 1 aprilgrappen van andere hardware- en techbedrijven. De onthulling moet dezer dagen opgevolgd worden met wereldwijde verkrijgbaarheid voor de nieuwe hardware.

De bedoeling voor het nieuwe moederbordsegment is een lagere instap bieden voor Ryzen 7000-systemen, met de belofte dat een van de goedkopere modellen verkocht wordt slechts 85 dollar. Tom's Hardware rapporteerde overigens al dat de meeste retailprijzen alsnog boven de 100 dollar liggen.

Overzicht van de verschillende AM5-moederbordchipsets van AMD.

Met de lagere instapprijs stellen de A620-moederborden zich ook beperkter op, ten opzichte van de zwaardere B650(E)- en X670(E)-alternatieven. Zo biedt A620 geen ondersteuning voor de PCIe 5.0-interface en zakt het aantal beschikbare PCIe-banen naar 32. 

Belangrijker lijkt echter de besparing op de standaardhoeveelheid VRM-modules op de A620-moederborden. AMD claimt dat het segment "ideaal voor Ryzen 7000-cpu's op 65 watt" is. In theorie zijn hogere rendementen mogelijk, maar daarvoor zullen moederbordfabrikanten wel de juiste BIOS-versies voor moeten vervangen. Daarbovenop kunnen "multithreaded prestaties gelimiteerd worden" door de lagere hoeveelheid stroomregulatoren op de moederborden.

AMD stelt het zelf niet zo stellig, maar in grote lijnen betekent dit dat selecte Ryzen 7000-processoren niet geheel compatibel zijn met de A620-moederborden. De recent verschenen Ryzen 7800X3D komt standaard met een TDP van 120 watt, waar een standaard A620-moederbord niet in kan voorzien. Niet geheel verrassend maken moederbordfabrikanten daar zelf een verschil in; onder meer ASRock produceert hetzelfde A620-moederbord in tweevoud, met respectievelijke TDP's van 65 en 120 watt.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou