AMD zet Ryzen Z1 en Ryzen 7040U uiteen

AMD zet Ryzen Z1 en Ryzen 7040U uiteen

Soortgelijke chipset, maar met een andere focus

Ondanks de vele overeenkomsten verheldert AMD dat de Ryzen Z1-chips in de ROG Ally en de Ryzen 7040U-chipsets wel degelijk andere apu's zijn.

De gelijkenissen werden vrij snel gemaakt toen Asus de AMD Ryzen Z1-processoren noemde in een ROG Ally-presentatie. De hoeveelheid Zen 4- en RDNA 3-rekenkernen van de apu's komt direct overeen met bepaalde chipsets uit AMD's Phoenix-aanbod (respectievelijk 8 cpu-kernen en 12 grafische werkgroepen), maar volgens AMD zijn de Z1-chips niet per se identiek aan de Ryzen 7040U-reeks.

In een interview met Tom's Hardware zet AMD-woordvoerder Matthew Hurwitz de twee chipsets uiteen: "De Ryzen Z1-reeks is gebouwd met handheld-gaming voorop. Daarvoor hebben onze ingenieurs de chips van specifieke voltagecurves voorzien — dat kaliber optimalisatie en validatie moeten we niet trivialiseren."

"Ondanks het feit dat de bouwstenen (zoals Zen 4 en RDNA 3) identiek zijn voor de [Ryzen] 7040- en Z1-series, komen de eindproducten met hun eigen karakteristieke eigenschappen, doelgerichte op hun eigen use cases." Hurwitz voegt daaraan toe dat om die reden ook de AMD Ryzen AI Engine op de Z1-chips uitgeschakeld is.

Ondanks het specifiek afstellen van de Ryzen Z1-chips op mobiel gebruik, heeft AMD noch Asus ooit verhelderd op wat voor wattage en kloksnelheden de apu's van de ROG Ally precies opereren. AMD stelt dat de Ryzen 7040-reeks tussen de 15 en 30 watt verbruikt; een interne bron van Tom's Hardware meent dat de Ryzen Z1-chips af kunnen dalen tot 9 watt.

De ROG Ally staat aanstaande 11 mei officieel te verschijnen, al blijven officiële adviesprijzen voor de Windows 11-handheld nog uit. Gelekte prijzen voorspelden eerder wel dat de duurste uitvoering mogelijk 700 dollar kost.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou