AMD wil hoge ogen gooien met DDR5-overclocking op Zen 4-cpu's

AMD wil hoge ogen gooien met DDR5-overclocking op Zen 4-cpu's

In een 'Meet The Experts'-webinar heeft AMD door laten schemeren grootse plannen te hebben voor het opvoeren van DDR5-geheugen met de nieuwe generatie Zen 4-cpu's.

Met de later dit jaar verwachte lancering van de eerste generatie Zen 4-processoren (Ryzen 7000) stapt AMD ook over op het AM5-platform. Eerder werd al aangegeven dat de nieuwe processorsocket ondersteuning meebrengt voor DDR5-werkgeheugen, waarvoor AMD schijnbaar grote plannen heeft.

Geheugenvoorman Joseph Tao gaf gedurende het webinar (via WccfTech) geen exacte specificaties of beloftes, maar sprak wel over het maken van "een flinke impact" als het aankomt op overclocking. Daar werd aan toegevoegd dat "snelheden waarvan je misschien dacht dat ze onmogelijk waren, haalbaar zijn met deze  overclocking-specificaties."

AMD had eerder dit jaar al aangegeven plannen te hebben rondom een opvolger van de A-XMP-technologie voor DDR4. Met de introductie van Zen 4 stapt de processorgigant over op 'RAMP': Ryzen Accelerated Memory Profile. De nieuwe en vermoedelijke geautomatiseerde geheugenacceleratie moet direct concurreren met Intels XMP 3.0-platform voor DDR5-modules.

DDR5-geheugen werd eind vorig jaar geïntroduceerd met de komst van Intels Alder Lake-generatie. Ondanks grootse beloftes over kloksnelheid (tot wel 12.600 MT/s), blijken de eerste DDR5-schijfjes nog geen gigantische sprongen te maken tegenover DDR4. Het gros van de DDR5-fabrikanten biedt weinig aan boven de 6.400 MT/s. Overklokkers sloegen al wel gretig toe; eerder dit jaar topte de recordsnelheid voor DDR5-geheugen af op 9.560 MT/s.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou