'AMD werkt aan opvolger van Steam Deck-apu'

'AMD werkt aan opvolger van Steam Deck-apu'

Volgens bronnen van Moore's Law is Dead werkt AMD aan een opvolger van de Steam Deck-apu, ditmaal op Zen 4- en RDNA 3-architectuur.

Valve's Steam Deck wordt aangedreven door AMD's zogeheten 'Van Gogh'-chip, bestaande uit vier Zen 2-processorkernen en acht RDNA 2-clusters. In een recente

Watch on YouTube

 zet Moore's Law is Dead enkele geruchten over diens opvolger uiteen. Intern bij AMD zou de zogenaamde 'Little Phoenix'-apu ook wel de "Van Gogh opvolger" genoemd worden.

Over Little Phoenix is nog weinig bekend, maar de term wijst op een kleinere en rendementsrijkere afsplitsing van AMD's op laptops gerichte Phoenix Point-chip. Dat vlaggenschip uit de aanstormende Ryzen 7000-reeks zou een octa-core Zen 4-processor betreffen, inclusief een grafisch component op RDNA 3. Zowel Phoenix Point als Little Phoenix zouden gebakken worden op het 4 nm procedé van TSMC.

Watch on YouTube

Volgens de bronnen van Moore's Law is Dead bestaat de Little Phoenix-apu wederom uit een quad-core processor, bijgestaan door acht grafische rekenclusters — zij het nu onderverdeeld in vier RDNA 3 'werkgroepen'. In totaal zou de chip een oppervlak tussen de 110 en 150 vierkante millimeter beslaan: kleiner dan Van Gogh (163 mm, maar groter dan het recente en budget-gerichte Mendocino.

Met de overstap naar Zen 4 wordt een prestatiebonus (per processorkern) van 25 tot 33 procent verwacht, met een mogelijke boost-frequentie van minstens 4,0 GHz. RDNA 3 belooft als grafische architectuur uiteraard "veel hogere prestaties" ten opzichte van RDNA 2, maar Moore's Law is Dead claimt dat het absoluut geen verdubbeling van prestaties (op dezelfde kloksnelheden) zal betreffen. 

Daarnaast zou de Little Phoenix-apu een 128-bit geheugencontroller bevatten, al blijft onduidelijk wat voor geheugenmodules daaraan gekoppeld worden. Van Gogh maakt vooralsnog gebruik van LPDDR5-geheugen op 5.500 MT/s; voor AMD ligt het doel wijd open om sneller geheugen te combineren met de mobiele chip.

Mocht Little Phoenix inderdaad de Van Gogh-opvolger blijken, dan is de kans alsnog groot dat de we chip voorlopig niet zien verschijnen. Niet alleen dienen Zen 4 en RDNA 3 pas later dit jaar officieel af te trappen, ook de Steam Deck is pas net in omloop. Voor zowel AMD als Valve is er voorlopig weinig reden om dermate vroeg opvolgers (en bijbehorende specificaties) uit de doeken te doen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Steam deck pro .. haha

0

Echter hoop ik voor een oled versie ben wel blij met men steam deck maar oled maakt het echt een killer system dan is die voor mij compleet.

0

@Polipo123 oled hoeft voor mij echt niet Enigste waar ik oled heb is in de slaapkamer

0

Aanbevolen voor jou