AMD patcht Video Core Next voor gpu's; AV1-codec blijft uit

AMD patcht Video Core Next voor gpu's; AV1-codec blijft uit

Openbare patch-informatie toont aan dat AMD het videocoderinginitiatief Video Core Next voorbereidt voor een nieuwe generatie gpu's.

Met alle waarschijnlijkheid updatet AMD de video-instructies voor gpu's vanwege de aanstaande komst van de eerste RDNA 3-gpu's, waarmee VCN een vierde iteratie bereikt. Opvallend is wel hoe er nog altijd geen blijk is van native AV1-ondersteuning, terwijl AMD's eerdere Rembrandt-apu's (Zen 3+ / RDNA 2) het wel mogelijk maakten AV1-video te decoderen en encoderen met hardware-acceleratie.

AV1 wordt veelal gezien als de logische volgende stap voor videobestanden op het internet. AMD ondersteunt al jaar en dag bekende codecs als H.264/H.265 en VP9, maar lijkt nog erg terughoudend tegenover AV1. Dat terwijl AV1 hogere kwaliteitsbehouding belooft, tegenover lagere impact op de hardware bij het encoderen of decoderen van de data. Niet voor niets was directe AV1-ondersteuning een pijler voor Intel met de onthulling van diens eerste Intel Arc-gpu's.

Zoals hardware-ingewijden als @Kepler_L2 al aanstipten, bestaat de kans dat AMD de AV1-ondersteuning zo lang mogelijk stil wil houden. Voorafgaand aan de onthulling van de Rembrandt-apu's sprak de chipgigant ook niet uitgebreid over AV1-ondersteuning, maar uiteindelijk werden instructies voor de codec zonder bombarie ingebakken op de nieuwe chipsets.

Daarnaast lijkt de gepatchte data te naar een naamsverandering voor Video Core Next te verwijzen. In de publiekelijke changelog op FreeDesktop wordt VCN 4.0 volledig uitgespeld als 'Video Codec Next', terwijl het jarenlang voor 'Video Core Next' stond. Mogelijk betreft het een typfout van de programmeur in kwestie; wie weet heeft AMD plannen voor een 'rebranding' van het initiatief. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou