AMD pakt uit met Ryzen 5000-processoren; teaset Navi 2X-prestaties

AMD pakt uit met Ryzen 5000-processoren; teaset Navi 2X-prestaties

Zoals href="https://gamer.nl/artikelen/hardware-update/amd-onthult-zen-3-processoren-en-rdna2-videokaarten-in-oktober/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">beloofd</a>: AMD deed 8 oktober jongstleden de Zen 3-generatie processoren uit de doeken. Met de nieuwe Ryzen 5000-serie hoopt de fabrikant de toppositie in CPU’s te behouden, terwijl het aanstalten maakt voor een comeback op het gebied van videokaarten, met de Radeon RX 6000-reeks. In deze Hardware Update praten we je bij over alles wat daar afgelopen week over losgelaten werd.

Dit zijn de nieuwe AMD Ryzen-processoren

AMD’s nieuwe Zen 3-generatie borduurt voort op wat Zen 2 (Ryzen 3000) ons al bracht. Lees: processoren op TSMC’s 7 nm-architectuur, compatibiliteit met dezelfde AM4+-socket, hogere kloksnelheden en meer cachegeheugen — en dat alles dan hetzelfde vermogenplafond van 105 Watt. Gemiddeld genomen moet de generatie 19% hogere instructions per cycle(IPC) leveren ten opzichte van diens voorgangers.

De Ryzen 5000-serie lanceert met vier verschillende modellen, welke elk op 5 november wereldwijd beschikbaar moeten zijn.

AMD’s Ryzen 5 5600X start met een richtprijs van 299 dollar als 6-core (12 threads) instapmodel. Met base/boost-kloksnelheden van 3.7/4.6 GHz en 35MB cache in totaal belooft dat nog aardige (game)prestaties te bieden, maar met 65 Watt TDP is het absoluut het kleinste broertje in de nieuwe familie.

De nieuwe middenmotor voor AMD is de Ryzen 7 5800X, die voor 449 dollar op de kop mag. Deze octa-core (16 threads) processor biedt base/boost-snelheden à 3.8/4.7 GHz, bijgestaan door 36MB cache-geheugen. Vanaf dit model toppen alle Ryzen 5000-processoren af op het vermogenplafond van 105 Watt.

Watch on YouTube

Het vlaggenschipmodel van deze AMD-generatie is vooralsnog de Ryzen 9 5900X, die een slechts lichtelijk opgehoogde prijs kent tegenover het vorige topmodel: 549 dollar. Daartegenover staat dan een 12-core (24 thread) krachtpatser op 3.7/4.8 GHz (base/boost) met 70MB cache.

AMD zet voor deze modellen vooral gaming voorop. Niet alleen moet de nieuwe generatie gemiddeld 26% hogere prestaties in legio games klokken, de chipfabrikant heeft de Zen 3 lay-out ook toegespitst op het verminderen van allerlei soorten latency. De nieuwe chiplet-architectuur biedt een verdubbeling in bruikbare L3-cache voor elke kern, maar versnelt ook de communicatie tussen kern en cache, alsmede die van het (DDR4-)werkgeheugen.

Voor de zogenaamde hardware enthusiast biedt AMD dan nóg een stapje hoger: deRyzen 9 5950X, die naast gamers ook content creators op hun wenken zou moeten bedienen. Deze processor telt 16 kernen (32 threads) die een boost-snelheid van 4.9 GHz kunnen behalen, maar nog altijd vasthouden aan dat vermogenplafond van 105 Watt en dezelfde AM4+-voet. De richtprijs voor die absolute unit bedraagt dan ook een dikke 799 dollar.

AMD's CEO, Dr. Lisa Su, presenteert een van de eerste nieuwe Zen 3-processoren.

In AMD’s hier gepresenteerde benchmarks troeft de 5950X uiteraard de concurrentie af. Intels absolute topmodel, de Core i9-10900K, dolf het onderspit een aantal veeleisende games (zoals eerdere lekken al verklapten) met single digit percentages. Qua creatieve benchmarks (waaronder Adobe Premiere- en 3D-renders) blijkt de prestatietoename al snel richting de tientallen procenten te schieten.

De vier nieuwe Ryzen-processoren treden op 5 november aanstaande in de verkoop, met een vooralsnog onduidelijke (richt)prijs in euro’s.

In de Benelux plakt vooralsnog enkel Centralpoint een prijs op de CPU’s, waarbij bijvoorbeeld de 5950X-hoogvlieger nu blijft steken op 1.189,43 euro (inclusief btw). Het huidige 5600X-instapmodel bedraagt op dezelfde website momenteel 441,65 euro.

Mocht je tussen 5 november en 31 december een Ryzen 5000-serie processor aanschaffen (of een aantal selecte 3000-modellen), dan krijg je in ieder geval wel een digitaal kopietje van Far Cry 6 bij de aankoop, zodra Ubisofts nieuwe shooter verschijnt.

Cinebench-scores van Zen 3-processoren gelekt

Ook ná de officiële onthulling is het nog niet gedaan met de lekkages. Afgelopen week trof CPU-Monkey meer Cinebench R20-benchmarks aan van de vier nieuwe AMD-processoren. En ja, zoals AMD zelf al beloofden; elk van de processoren lijkt inderdaad boven de 600 te scoren in single-thread performance. Tot dusver zijn dit de enige vier processoren die dat weten te behalen.

Wat enkele kernen betreft, presteert AMD’s gehele line-up aan processoren het beste in deze test — precies een van de laatste aspecten waar Intel (tot voor kort) AMD nog af wist te troeven. Kijken we naar de multi-core prestaties, dan valt vooral op dat AMD’s game-gerichte nieuwe Ryzen-modellen gemakkelijk mee kunnen draaien met de meer productieve Intel Xeon-krachtpatsers, alsmede AMD’s eigen Threadripper en EPYC-lijnen.

Benchmark-resultaten van de beste processoren als het aankomt op de single-core resultaten in Cinebench R20.

De AMD Ryzen 9 5950X (met 16 kernen) behaalde in de multi-core benchmarks van Cinebench R20 een score van 10.360, waar bijvoorbeeld de peperdure Intel Xeon W-3265M (met 24 kernen) aftopt op een score van 9.723.

Saillant detail: de nieuwe Ryzen-hoogvlieger is wat richtprijs betreft maar liefst vijfenhalfduizend dollar goedkoper (!) dan die vorig jaar verschenen Xeon-processor. Tel uit je winst — letterlijk.

Prestaties van Radeon RX 6000-videokaarten alvast geteaset

Iets officiëler — maar daarmee niet minder veelbovend — was AMD’s eigen teaser naar wat nog onthuld moet worden. Aanstaande 28 oktober wil de fabrikant ook diens nieuwe generatie GPU’s uit de doeken doen, waar afgelopen week toch nog een mediamomentje voor ingeroosterd kon worden.

Met de Zen 3-processoren nog warm van de schijnwerpers, toonde AMD’s CEO Dr. Lisa Su enkele framerate-resultaten op 4K van de aanstaande Radeon RX 6000-generatie videokaarten.

Die hier gedraaide benchmarks werden uiteraard bijgestaan door AMD’s eigen Ryzen 9 5900X-processor (en 16GB DDR4-3200MHz werkgeheugen), al bleef het dan wel weer onduidelijk welke precieze Navi 2X-kaart deze framerates klokte.

Frame-resultaten van een RDNA 2-videokaart van AMD in een drietal verschillende games, op 4K en met de hoogste instellingen.

Ongeacht de precieze videokaart (of diens prijspunt) spreken de resultaten wel voor zich. In onder meer Borderlands 3, Call of Duty: Modern Warfare en Gears of War 5 moet deze RDNA2-kaart zeker 60 frames per seconde klokken, op 4K-resoluties én de allerhoogste grafische instellingen.

Die resultaten lijken sowieso de concurrerende GeForce RTX 2080 Ti gemakkelijk af te troeven, maar ze lijken nog niet per se de nieuwere RTX 3080 van Nvidia te kunnen overtreffen. Mocht het hier dus dat veelbelovende ‘Big Navi’ betreffen, dan zal het er nog om spelen of AMD deze generatie écht hun videokaart-comeback zal kunnen maken.

AMD doet aanstaande 28 oktober officieel de nieuwe reeks Navi 2X/RDNA2 GPU’s uit de doeken. Eerdere lekken daarover doen ons sterk vermoeden dat het om drie afzonderlijke kaarten zal gaan, waarvan het instapmodel (net als bij Nvidia) nog iets langer op zich zal laten wachten.

Close-up render van het Radeon-logo op een van de nieuwe AMD Radeon RX 6000-videokaarten.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Ik heb vorige week ook de presentatie van AMD gekeken. Aan de ene kant ben ik enthousiast, aan de andere kant toch weer minder. AMD is nu beter dan Intel en kan dus de prijzen vragen die ze willen. Met Zen 3 zijn de prijzen van de aangekondigde processors allemaal gestegen met $50. $450 voor een Ryzen 7 5800X vind ik dan weer vrij duur. Ik ga dan ook voor de Ryzen 9 5900X. Het is veel geld ja, maar voor een beetje meer krijg je 4 cores extra. Wat ze hebben laten zien met de RX 6000... Ik heb echt geen idee wat we moeten verwachten... Is dit nu hun beste RX 6000 videokaart, of niet? Mensen gaan nu volop speculeren hierover en ik denk dat je dit als bedrijf niet wil hebben. Straks gaan mensen hopen dat ze een nog betere videokaart hebben en dan stelt AMD deze groep teleur. CentralPoint heeft altijd prijzen die een stuk hoger liggen dan bij andere webshops. Zo is bijvoorbeeld de Ryzen 9 3950X vanaf 700 euro te krijgen, CentralPoint vraagt er ruim 900 euro voor. CentrapPoint focust zich ook (vooral) op de zakelijke klanten en minder/niet op consumenten. Kleine foutjes in het artikel: De 5900X is $50 gestegen in prijs vergeleken met de 3900X ($499 voor de 3900X, $549 voor de 5900X). Onder de Cinebench score staat de 5950X vermeldt, deze heeft 16 cores ipv 12 :)

0
test

@PSPfreaky Hier kan ik me ook zeker in vinden. Zullen vast genoeg gamers zijn die juist nu méér verwachten van AMD. Maar ook dan kun je er ook niet onderuit: deze concurrentie gaat Intel scherp houden, en dat is uiteindelijk altijd goed nieuws voor de consument. Zelfs met vijf tientjes erbovenop biedt Ryzen in veel gevallen betere prijs-prestatieverhoudingen dan veel Intel-processoren. Niet overal evenveel, maar het is genoeg voor een paar rake klappen. Als AMD hun voorraad/toevoer op orde kan houden, worden het moeilijke tijden voor Intel. En ja, ik heb de prijzen van CentralPoint vooral meegenomen omdat het lokaal vooralsnog de enige prijsindicatie is voor de hele Zen 3 line-up. Uiteraard is dat bedoeld voor de zakelijke markt, maar dit blijven toch producten voor de gemiddelde consument. Weinig reden voor CentralPoint om de prijzen daarom op te hogen, al hoop ik wel degelijk dat ze wat inkakken zodra meer webshops hun prijzen doorgeven. Mag toch hopen dat dit niet de 'baseline' wordt voor Zen 3 in de Benelux. Zo sterk staat de dollar er nu ook weer niet voor. Typo's heb ik uiteraard inmiddels verbeterd. Dank voor de oplettendheid!

0
test

Ik ben benieuwd of de 5600 zoveel beter is dan de 3600 om de meerprijs te rechtvaardigen. Volgens geruchten zou die € 220 gaan kosten tov € 189 wat je nu voor een 3600 kwijt bent. Bovendien wil ik mijn nieuwe pc ergens in januari gaan bouwen, ik hoop dat de 5600 dan beschikbaar is.

0

Aanbevolen voor jou