AMD onthult meer Phoenix-apu's zonder releasedatum

AMD onthult meer Phoenix-apu's zonder releasedatum

Ryzen 7040U-reeks volgt uitgestelde Ryzen 7040H-serie op

AMD heeft een viertal nieuwe Phoenix-apu's (Ryzen 7040) voor mobiele toepassingen onthuld, al blijven releasedata vooralsnog uit.

De nieuwe telg chips vormt AMD's Ryzen 7040U-aanbod; vergelijkbare chips met de eerder onthulde Ryzen 7040H-modellen, zij het nu met lager verbruik (15 tot 30 watt), bedoeld voor onder meer 'ultradunne' laptops en notebooks. 

Net als de voorgaande telg Phoenix-apu's komen deze opties met maximaal acht Zen 4-processorkernen en 12 werkgroepen aan grafische RDNA 3-architectuur (tot de Radeon 780M-igpu). Het topmodel in de Ryzen 7040U-reeks is de Ryzen 7 7840U, met een 500 MHz lagere basisklok op diens cpu-kernen, dan het vergelijkbare 7040H-model. 

Daarnaast biedt de Ryzen 7040U-serie ook weer lagere instapdrempels. Een secundaire Ryzen 5-optie snijdt het geïntegreerde gpu-component in tweeën (tot 4 compute units aan RDNA 3) en een Ryzen 3-instapmodel is een van de weinige quad-core AMD-processoren in deze generatie.

Overzicht van AMD's nieuwe Ryzen 7040U-reeks aan mobiele chipsets, met Zen 4- en RDNA 3-architectuur, gebakken op TSMC's 5 nm-procedé.

Opvallend is wel hoe AMD vooralsnog geen releasedata noemt voor de nieuwe processoren. Dat komt bovenop het gegeven dat de eerste Phoenix-apu's (Ryzen 7040H) al zeker twee maanden uitgesteld werden en nog altijd maar weinig afzetmarkt in nieuwe laptops vinden. Oorspronkelijk hadden die eerste laptops al in februari 2023 in de schappen moeten liggen.

Wat de uitrol mogelijk bemoeilijkt, is de interesse in Phoenix-apu's onder handheld-pc's voor gamers. De nieuwe draagbare spelsystemen van Aokzoe en GPD hadden (onder meer) de Ryzen 7 7840U al vroeg op het oog, maar ook Asus' ROG Ally draait met diens Z1 Extreme-chip op een soortgelijke architectuur: Zen 4 en RDNA 3, gebakken op 5 nm. Met die belangstelling is het nog maar de vraag of ultrabooks ook aan AMD's nieuwe aanbod toe kunnen komen. 

Tegen de tijd dat Computex 2023 aftrapt, eind deze maand, wordt vermoedelijk duidelijk hoe de uitrol van de Phoenix-apu's er echt voor staat. Op de Taiwanese beurs zijn doorgaans veel laptopfabrikanten en partners van AMD aanwezig om meer duidelijkheid te scheppen over hun hardware-aanbod van de komende maanden.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou