AMD-ceo noemt ai 'belangrijkste ding van dit decennium'

AMD-ceo noemt ai 'belangrijkste ding van dit decennium'

AMD-voorzitter Dr. Lisa Su noemt artificiële intelligentie (ai) "het belangrijkste ding voor de komende tien jaar".

Zo somde de ceo haar houding op tegenover Adobe-voorzitter Shantanu Narayen, gedurende de zogenaamde Adobe Summit-conferentie. Dat keynote-gesprek begon nog opvallend zakelijk, maar leidde later tot diepere technologie materie. Sinds korte tijd zet Adobe-software vaker ai in om beeldkwaliteit te verbeteren en foutjes slim te rectificeren, waardoor de interesse in de technologie groeit. 

Dr. Su ziet in ai ook veel toepassingen, maar meent dat de technologie momenteel tweedelig is: "Onder de dekens schuilt ai die vooral data-analyses doet, over hoe we slimmer kunnen worden van tonnen aan data. Dat stukje ai maakt ontzettend veel potentie vrij en dat is iets waar ook [jullie van Adobe] veel over praten en veel mee kunnen. Hieronder valt ook de generatieve ai of de co-assistent die eigenzinnige problemen op slimme wijze voor je oplost. Dat is ontzettend krachtig spul."

"[De ai-technologie] die wij toepassen, traint die gigantische datasets, om ze later ook voor anderen inzetbaar te maken", zo gaat Dr. Su verder. "Je hebt een tienduizendtal gpu's en cpu's nodig in pure rekenkracht, maar dat biedt capaciteit om zo veel meer nieuws te kunnen bereiken. Zelfs mijn vader praat tegenwoordig over ChatGPT; overal gaat het over wat we allemaal wel en niet kunnen met deze technologie. Ik denk dat het mensen aan het denken zet: hoe gaan we hiermee slimmer zakendoen?"

Dr. Su voegt daaraan toe dat de kwestie complex is en dat we nota bene nog in "een beginfase zitten" wat betreft ai-toepassingen. Over verloop van tijd verwacht ze wel dat ai ergens tussen de "50 tot 80 procent meer productiviteit" op moet leveren, vermoedelijk vooral kijkende naar haar eigen schip. 

De hoop van de AMD-aanvoerder is dan ook dat ai geen directe vervanging wordt voor bestaande krachten, maar dat de technologie haar team bijstaat om "net dat beetje sneller en net dat beetje beter" werk te kunnen leveren. Daarbij hoopt ze vooral op efficiëntere chipproductie en mede door ai ontworpen chiparchitecturen. De uitrol en omarming van meer ai-toepassingen moet "de komende tien jaar een interessant era maken". 

Duidelijk is dat de AMD-voorzitter ai niet als een dertien-in-een-dozijnoplossing ziet, maar erkent dat de vele facetten een complexe maar interessante werking op de industrie kunnen hebben. Om haar tweedeling in één zin samen te vatten, maakte Dr. Su dat als volgt summier: "[Ai is] het belangrijkste ding in de komende tien jaar".

Hoewel concurrent Nvidia zich al eerder vol stortte op ai-toepassingen in zowel datacentra als voor de consument — en daar met regelmaat voor wordt geprezen — houdt AMD zich in recente jaren ook vaker bezig met de technologie. In voor gamers bedoelde videokaarten worden al enkele werkgroepen gebakken om kleinere ai-taken af te handelen, maar vooral in voor datacentra bedoelde Instinct-gpu's en de volgende generatie Epyc-cpu's spelen het efficiënt tackelen van ai-toepassingen een steeds grotere rol. 

Onduidelijk is of Dr. Lisa Su dezelfde mening deelt, maar een vicevoorzitter van AMD's grafische divisie meende recentelijk wel dat ai in games vooral belangrijk kan zijn in het verslimmen van computerpersonages — relevanter dan enkel het opschalen van resoluties, zoals Nvidia al langer doet. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou