AMD bevestigt RDNA 3-gpu's en Zen 4-cpu's voor 2022

AMD bevestigt RDNA 3-gpu's en Zen 4-cpu's voor 2022

In een recent investeerdersgesprek heeft AMD-voorzitter Dr. Lisa Su wederom benadrukt dat de eerste RDNA 3-gpu's (Radeon RX 7000) en Zen 4-cpu's (Ryzen 7000) nog altijd op de planning staan voor 2022.

AMD zou anno 2021, ondanks aanhoudende chiptekorten, geen verkeerd jaar gedraaid hebben. De opbrengst van de processorgigant groeide ten opzichte van 2020 met maar liefst 68 procent, deels te danken aan een groeiend volume verscheepte en verkochte gpu's. Alsnog zou Dr. Lisa Su aangegeven hebben dat ze voelt dat AMD's videokaartsegment "ondervertegenwoordigd is in de industrie".

Kijkende naar de nabije toekomst houdt AMD vast aan de visie die eerder al op roadmaps belandde: zowel de nieuwe RDNA 3-architectuur voor gpu's als de eerstvolgende Zen 4-generatie aan cpu's moet nog in 2022 lanceren. Beide processorsoorten zouden volgens verwachtingen op de 6 nm en 5 nm procedés van TSMC gebakken worden. Recentelijk verschenen al een eerste reeks 6 nm-chips in de huidige Radeon- en Ryzen-generaties.

Dr. Lisa Su gaf daarbij aan dat de nieuwe procedés uiteraard met hogere kostenplaatjes komen, maar dat AMD actief bezig is met manieren om die additionele kosten te 'verdelen'. Ondanks de hogere tarieven voor kleinere nodes en gecompliceerde productiepijplijn, wil AMD zo veel mogelijk chips verzekeren voor gamers.

"De vraag naar onze producten is groots en we verwachten nog een jaar van significante groei. [...] Wat betreft het toeleveringsklimaat van 2022 hebben we geïnvesteerd in de capaciteit van wafers, substraat en onze back-end beschikbaarheid. [...] We voelen ons goed bij de progressie die geboekt is op het gebied van productie [voor pc-hardware]. Ons doel is om genoeg aanbod te hebben voor de vraag op de markt."

De nieuwe RDNA 3-architectuur is, los van enkele roadmaps, nog niet vaak aangehaald door AMD zelf. De volgende reeks Ryzen-processoren werd daarentegen wel al eens eerder geteased. Gedurende CES 2022 toonde Dr. Lisa Su een high-end Zen 4-cpu, gebakken op het 5 nm-procedé van TSMC, inclusief een korte gameplay-demonstratie met "alle kernen op minimaal 5,0 GHz kloksnelheid".

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou