AMD bereidt ondersteuning van DisplayPort 2.0 voor

AMD bereidt ondersteuning van DisplayPort 2.0 voor

AMD lijkt zich voor te bereiden op videokaarten met DisplayPort2.0-ondersteuning, zo blijkt uit recente patches. De nieuwe generatie van de displaykabel wordt hoogstwaarschijnlijk geïmplementeerd op AMD's eerstvolgende generatie gpu's: RDNA3.

Echt officieel is het nog niet te noemen, maar recent patch-werk in AMD's Linux-drivers legt klaarblijkelijk al wel een basis voor DisplayPort 2.0. Het driver-team van AMD sleutelt aan DisplayPort-encoders en noemt verschillende "DP 2.0"-opties die met ingang van deze patch geactiveerd worden. 

Screenshot van enkele patch notes rondom AMD's eerste implementatie van DisplayPort 2.0 in hun grafische drivers.

DisplayPort 2.0 werd oorspronkelijk al in 2019 aangekondigd als "de nieuwe standaard" en het inmiddels al ruim een half jaar op de markt moeten zijn. In navolging van de beloofde hdmi 2.1-monitoren liepen echter ook DisplayPort 2.0-schermen vertraging op gedurende de coronapandemie. 

Met DisplayPort 2.0 kan de vernieuwde interface op iedere baan 20 Gbit/s aan data doorspelen. In totaal zou dat betekenen dat de datastroom aftopt op bijna 80 Gbit/s. Kort door de bocht is dat bijna een drievoud van wat DisplayPort 1.4a momenteel ondersteunt. 

De hogere bandbreedte maakt het mogelijk voor een enkele DisplayPort 2.0-aansluiting om 10k-resoluties op 60 hertz mogelijk te maken — of bijvoorbeeld twee 4k-displays op 144 hertz aan elkaar te koppelen. Met behulp van het straks gestandaardiseerde DSC (Display Steam Compression) moet het mogelijk worden om nog hogere resoluties en/of framerates door de interface te stuwen.

Achteraanzicht van een RDNA2-videokaart van AMD. De videopoorten zijn (van links naar rechts) usb-c, tweemaal DisplayPort 1.4a en één hdmi-connector.

AMD's huidige reeks videokaarten, de RDNA2-generatie, maakt nog gebruik van DisplayPort 1.4-interfaces. Over de 1.4-versie van DisplayPort kan maximaal één 4k-scherm op 144 hertz draaien. Zonder streamcompressie zou een 8k-scherm hierover ook niet boven de 60 hertz kunnen presteren. 

In de nabije toekomst verschijnen van AMD nog enkele CDNA2-videokaarten, al zijn die specifiek gericht op datacenters, waar DisplayPort 2.0 grotendeels overbodig zou zijn. Vermoedelijk legt AMD de fundering dus vooral om DisplayPort 2.0 alvast voor te bereiden voor RDNA3.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou