Adata toont PCIe 5.0-ssd's; bandbreedte tot 14 GB/s

Adata toont PCIe 5.0-ssd's; bandbreedte tot 14 GB/s

Adata heeft aangekondigd op CES 2022 meerdere nieuwe producten uit de doeken te doen. Op 5 januari wil de geheugengigant in ieder geval een eerste reeks PCIe 5.0-ssd's onthullen, met beloofde bandbreedtes tot 14 GB per seconde.

De eerste twee NVMe-ssd's op de PCIe Gen 5.0-interface heten Project Nighthawk en Project Blackbird, aldus ITHome. De schijfjes voldoen aan de nieuwe NVMe 2.0-vereisten en worden nog altijd aangesloten per M.2-poort. 

Vooralsnog bestaan er geen moederborden die PCIe 5.0 ondersteunen over M.2-sloten, waarmee Adata voorlopig op de zaken vooruit loopt. High-end Alder Lake-cpu's en -chipsets van Intel bieden daarentegen wel al ondersteuning voor PCIe 5.0-componenten.

Twee prototype PCIe 5.0-ssd's van Adata: Project Nighthawk en Project Blackbird

Onduidelijk is hoe Nighthawk en Blackbird onderling verschillen qua specificaties, maar voor beide ssd's geldt Adata's belofte van 14 GB/s aan bandbreedte. Daarnaast zouden ook langzamere opties à 12 GB/s en 10 GB/s op de planning staan. Qua volume zouden de kaartjes "tot en met 8 TB" aan opslag moeten ondersteunen.

Neem de grootse beloftes gerust met een korrel zout. Adata en dochtermerk XPG deden eerder dit jaar bijvoorbeeld al ambitieuze uitspraken over de eerste DDR5-modules, maar wanneer de daadwerkelijk lancering naderde, bleken die beloftes iets te ambitieus en werden ze stilletjes teruggeschaald.

Op 5 januari 2022 organiseert Adata met XPG het zogenaamde 'Dawn of the New Xtreme'-evenement, als onderdeel van CES 2022. Gedurende Adata's eigen presentatie doet het Project Nighthawk en Project Blackbird verder uit de doeken, met mogelijk ook meer aankondigingen rondom nieuw DDR5-geheugen. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou