Adata kondigt eerste PCIe 5.0-ssd's aan op CES 2023

Adata kondigt eerste PCIe 5.0-ssd's aan op CES 2023

Hardwarefabrikant Adata heeft toegezegd de eerste PCIe 5.0-ssd's aan te kondigen op CES 2023.

Adata nam dezelfde schijven ook mee naar CES 2022, precies een jaar geleden. Destijds stonden de twee ssd's nog bekend als Adata's Project Blackbird en Project Nighthawk, beide met maximale lees- en schrijfsnelheden van 14 GB/s.

Sindsdien zijn de PCIe 5.0-ssd's nooit officieel verschenen, maar op aanstaande CES-editie worden de schijven in ieder geval officieel aangekondigd. De fabrikant liet vooraf al weten dat de beloofde specificaties in het afgelopen jaar niet verlaagd zijn: nog altijd ligt het plafond bij 14.000 MB/s aan snelheid en zeker 8 TB in maximaal volume.

Op het moment van schrijven zijn PCIe 5.0-ssd's nog nauwelijks in omloop, in ieder geval voor doorsnee consumenten. Controllers en opslag op de nieuwere interface werden vaker op beurzen tentoongesteld of voorzien van teasers, maar de nieuwe generatie opslagschijven werd bij veel fabrikanten keer op keer naar achter geschoven.

Naast definitieve onthulling van de PCIe 5.0-ssd's neemt Adata ook nieuw DDR5-werkgeheugen mee naar de techbeurs in Las Vegas. De Caster DDR5-modules van dochtermerk XPG beloven datadoorvoer op 8.000 MT/s en zijn compatibel met de automatische overklok van Intel XMP 3.0. Vroege productafbeeldingen tonen dat de schijven met en zonder rgb-verlichting beschikbaar gesteld worden.

XPG's nieuwe DDR5-modules zouden ook moeten werken op de "nieuwste generatie AMD-moederborden", maar Adata noemde nog geen verzekerde compatibiliteit met AMD's Expo-overklokprofielen. Dat terwijl de Caster-modules van XPG wel op AMD's webpagina aangestipt staan als "partner"-geheugen. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou