ROG Flow Z13 belooft high-end gaminglaptop in tablet-vorm

ROG Flow Z13 belooft high-end gaminglaptop in tablet-vorm

Als onderdeel van de jaarlijkse CES-aankondigingen onthult Asus deze week de ROG Flow Z13, een krachtig gamesysteem in de vorm van een stevig tablet.

De ROG Flow Z13 lijkt, kort door de bocht, de opvolger van de vorig jaar geïntroduceerde ROG Flow X13. Waar de Flow X13 high-end gameprestaties in een Chromebook-achtige vorm duwde, lijkt de Flow Z13 vol op het tablet-unicum in te zetten. Het systeem bestaat uit een circa 12 millimeter dik 13,4 inch-tabletje (inclusief kickstand) en een los te koppelen toetsenbordklep met per-key rgb-verlichting.

Achter het 1080p/120Hz-touchscreen (dan wel 4k op 60 hertz) schuilt een met vloeibaar metaal gekoelde Intel Core i9-12900H, 16 GB aan LPDDR5-geheugen en Nvidia's GeForce RTX 3050 (Ti) op maximaal 40 watt. Daarnaast is een optie zonder toegewijde gpu evenals onderweg, waarbij enkel de geïntegreerde Intel Iris Xe-component het grafische werk afhandelt.

Beeld van het ROG Flow Z13-gamingtablet in gebruik als zijnde een laptop.

Met de komst van Alder Lake-processor is het nu ook mogelijk om de Flow-apparaten uit te rusten met PCIe 4.0-ssd's, met vooralsnog een keuze tussen 512 GB of 1 TB aan opslag. In hoeverre dat verder uit te breiden is, blijft nog even onbekend. Qua werkgeheugen topt het tablet in ieder geval af op de standaard inbegrepen 16 GB.

ROG's nieuwe Flow Z13 is daarnaast ook nog compatibel met de externe ROG XG Mobile-gpu, waarin onder meer een zwaarder beladen (mobiele) RTX 3070 of RTX 3080 mee ingeschakeld kan worden. Als nieuwigheid voor CES dit jaar introduceert ROG een alternatieve XG Mobile, waar ditmaal de nieuwe Radeon RX 6850M XT van AMD verwelkomd wordt.

Los van hardware- en schermtechnische specificaties wordt de Flow Z13 relatief luxe uitgerust. De schermen zijn ongeacht resolutie en snelheid bedekt met Gorilla Glass, op kleurrealisme gevalideerd door Pantone en ook de ruimere 16:10-schermverhouding en 100% sRGB-dekking keren terug op deze Flow-opvolgers.

Beeld van het ROG Flow Z13-gamingtablet in gebruik in een desktopopstelling.

Qua I/O verandert er, ten opzichte van de Flow X13, niet enorm veel. Wel ondersteunt een van de twee usb-c-aansluitingen nu Thunderbolt 4, inclusief DisplayPort 1.4-uitvoer met ondersteuning voor Nvidia's G-Sync. Beide c-poorten bieden daarnaast weer stroomvoorziening richting het systeem, ditmaal tot maximaal 100 watt.

Precieze prijzen en releasedata zijn voor de nieuwe Flow Z13-modellen nog niet vrijgegeven. Historisch gezien, zal het niet lang na de CES-onthullingen duren voordat Asus die details per regio deelt. Ter referentie: de lichtste afstelling van de ROG Flow X13 (exclusief ROG XG Mobile) kende bij diens lancering in de Benelux een richtprijs van 1.599 euro. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou