Oekraïens vuurwapen op afstand te besturen met Steam Deck

Oekraïens vuurwapen op afstand te besturen met Steam Deck

'Sablya' werkt met meerdere geweren, op 500 meter afstand

Valve's Steam Deck is aan het Oekraïense oorlogsfront gespot; de handheld wordt gebruikt om een geautomatiseerd vuurwapen te besturen.

Dat is te zien op recente Facebook-foto's van het Oekraïnese ТРО Медіа. In een bericht over het nieuwe, op afstand bestuurbare 'Sablya'-vuurwapen is op een enkele foto duidelijk te zien dat de draagbare game-pc van Valve dient als de afstandsbediening voor de zogenaamde sentry gun

Pas enkele dagen na het initiële Facebook-bericht merkten meer gamers het gebruik van handheld op, waarna de beelden enkele dagen later ook vaker doorgeplaatst werden op onder andere Twitter en uiteindelijk terechtkwam bij media als GamingOnLinux.

Volgens de Oekraïense media werkt Sablya middels een eigen camera op het platform, met op afstand een beeldmonitor en afstandsbediening. In dit geval blijkt de Steam Deck een hybride oplossing voor de laatste twee. Het bereik van het nieuwe stuk gereedschap zou circa 500 meter betreffen, waardoor soldaten een positie of voertuig relatief risicovrij kunnen verdedigen met het geautomatiseerde vuurwapen. 

Op de foto's lijkt de Sablya te zijn uitgerust met een gemodificeerd Kalasjnikov-geweer, maar uiteindelijk zou "elk licht anti-persooneelswapen en anti-tankwapen" te installeren moeten zijn op het platform. Afhankelijk van het type geweer is het ook mogelijk om laagvliegende, vijandelijke drones uit de lucht te schieten met de Sablya.

De redenen voor het Oekraïense leger om juist de Steam Deck op de Sablya aan te sluiten, liggen enigszins voor de hand. Niet alleen wordt Valve's handheld standaard geleverd met een makkelijk aan te passen desktopversie van het Linux-besturingssysteem, het apparaat leent zich bovendien beter om direct vanuit de hand gebruikt te worden dan een doorsnee laptop — laat staan losse monitoren met afzonderlijke computers en controllers. 

De Steam Deck is bij lange na niet het eerste stukje game-apparatuur wat in de handen van oorlogskrachten opduikt. Al in 2007 bleek het Amerikaanse leger gebruik te maken van traditionele Xbox 360-controllers om bijvoorbeeld robotachtige mijnenvegers te bedienen; later werden dezelfde gamepads ingezet om ook militaire drones op afstand aan te sturen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou