Gamen in 4k 120Hz op een console met HDMI 2.1

Gamen in 4k 120Hz op een console met HDMI 2.1

Er is maar weinig beter dan gamen in een 4k-resolutie met een 120Hz-verversingsfrequentie, maar het is helaas nog niet zo vanzelfsprekend om dat voor elkaar te krijgen. Op de pc kun je hiervoor DisplayPort gebruiken, maar op een console is de minder gangbare HDMI 2.1-verbinding verplicht. Vandaag bespreken we wat HDMI 2.1 precies is en geven we drie voorbeelden van 4k-monitoren met deze felbegeerde aansluiting.

Dit artikel is een partnerbijdrage van ASUS. Lees hier wat dit betekent.

De Xbox Series X en Playstation 5 zijn in staat om games in 4k weer te geven met een framerate van 120 fps, maar dat betekent niet dat je zomaar een willekeurige monitor of televisie aan kunt sluiten. Deze combinatie van een hoge framerate en resolutie is op de consoles namelijk alleen mogelijk met HDMI 2.1. De relatief nieuwe verbinding is nog lang niet op elk beeldscherm beschikbaar, dus moet je goed opletten voor je er eentje aanschaft.

HDMI 2.1 versus oudere generaties

Vroeger was alles nog relatief simpel. Het optimale beeld werd bereikt met een willekeurige HDMI-kabel in een willekeurige poort van een willekeurige HD-televisie. Nu is het allemaal net iets lastiger geworden. Er zijn op het moment namelijk drie gangbare HDMI-kabels in de winkel te vinden: HDMI 1.4, HDMI 2.0 en HDMI 2.1. De verschillen tussen de drie generaties komen neer op de maximale datastroom die door de kabel kan, wat een direct gevolg heeft voor de maximale resolutie en framerate.

Zoals je ziet is HDMI 2.0 voldoende voor 4k bij een framerate van 60Hz, maar is het niet mogelijk om gebruik te maken van HDR. HDMI 2.0a en 2.0b maken die upgrade naar HDR mogelijk, maar voor framerates van 120Hz kom je toch echt niet onder HDMI 2.1 uit.

Mocht je een televisie of monitor tegenkomen die 4k en 120Hz belooft zónder HDMI 2.1, dan is dat eigenlijk alleen mogelijk met chroma subsampling. In het kort houdt dit in dat bandbreedte wordt bespaard door het aantal mogelijke kleuren te beperken. Het resultaat is dat er weliswaar 4k en 120Hz wordt weergegeven, maar dat het uiteindelijke plaatje er minder mooi uitziet. Dat is natuurlijk zonde als je net een nieuwe monitor of televisie hebt aangeschaft.

Helaas is HDMI 2.1 nog niet zo gangbaar, ook niet bij nieuwe modellen. De nieuwste televisies ondersteunen het veelal wel, maar monitoren met HDMI 2.1 zijn nog schaars, terwijl die juist veel voordelen bieden voor gamers. Gelukkig komen er langzaam steeds meer op de markt, waaronder drie prachtige modellen van ASUS.

Drie ASUS-monitoren met HDMI 2.1

We kennen ASUS ROG allemaal van diens prachtige gamehardware, dus het is geen verrassing dat ze er ook nu weer als de kippen bij zijn om HDMI 2.1-monitoren op de markt te brengen. Op het moment bestaat het aanbod uit drie verschillende modellen: de ROG Swift PG32UQ, ROG Strix XG43UQ en ASUS TUF Gaming VG28UQL1A met diagonalen van respectievelijk 32, 43 en 28 inch. De kleinste modellen hebben een IPS-paneel voor een uitstekende kleurweergave, terwijl de grootste beschikt over een VA-paneel met een zeer hoog contrast en piekhelderheid. Deze extra hoge helderheid tot 1000 cd/m2 geeft de XG43UQ een HDR-1000-certificaat en staat garant voor prachtige HDR-beelden. Samen met het grote formaat van liefst 43-inch is het daarom een uitstekend alternatief voor een televisie of multi-monitor setup.

De piekhelderheid van de PG32UQ is iets lager, maar nog steeds goed voor een HDR-600-certificaat. Waar deze monitor echt in uitblinkt is de kleurweergave. Het bereik van het paneel gaat tot een verbluffend 98% van het DCI-P3 spectrum. Zelfs professionele monitoren kunnen hier vaak niet aan tippen.

De TUF Gaming VG28UQL1A heeft op zijn beurt een HDR-400-certificaat en kan het hele sRGB-spectrum weergeven (en 90% DCI-P3). Naast de twee HDMI 2.1-poorten voor een Playstation 5 en Xbox Series X, zijn er ook nog twee HDMI 2.0-poorten en een DisplayPort 1.4-aansluiting. Zelfs met vier consoles en een PC is het dus niet nodig om kabels te wisselen.

Alle drie zijn ze voorzien van de laatste snufjes zoals Shadow Boost, waardoor tegenstanders in donkere hoekjes duidelijker zichtbaar zijn. Extreme Low Motion Blur Sync is aanwezig voor scherpe bewegende beelden en er is een Low Blue Light-modus om het in de late uurtjes comfortabeler te maken voor je ogen.

Aangesloten op een computer valt er zelfs nog meer te halen uit deze monitoren van ASUS. Alle drie gaan ze namelijk tot maximaal 144Hz voor nog snellere beelden. Uiteraard beschikken de monitoren over FreeSync Premium en bieden de PG32UQ en VG28UQL1A daarnaast ook Nvidia G-Sync.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

En dan zijn de games op 1 hand te tellen. Ps5 krijgt waarschijnlijk binnenkort vrr support want Sony tv's hebben onlangs update gekregen. Dat is veel interessanter want steady 120hz is erg moeilijk

0
test

@GoofyZ3 Call of duty speelt heel stabiel 4k 120 op mijn Sony a90j.. Ik heb nog niet de update van vrr gehad.

0
test

@san5324 klopt en f1 2021 ook. Maar er zijn niet veel 120hz spellen, vaak moet je ook visuals inleveren

0
test

Helaas is het zwart/wit in 2.0 en 2.1 HDMI standaard van de baan in verband met het opmerkelijke besluit van het HDMI licentie orgaan om de 2.0 klassificatie te laten varen, en deze te plaatsen onder HDMI 2.1. Hiervan staat een artikel op Tweakers, waarvan ik de link niet mag plaatsen. Wanneer je een nieuwe tv of monitor ziet met een HDMI 2.1 aansluiting, betekent dat dus niet automatisch dat deze aansluiting bijvoorbeeld 4K op 120 Hz ondersteund. "Omdat de HDMI 2.0-certificering tot een einde is gekomen, zou deze toelichting van HDMI Licensing Administrator kunnen betekenen dat alle apparaten met HDMI 2.x-aansluitingen voorzien dienen te worden van het HDMI 2.1-label, ook al kan er dan sprake zijn van een bandbreedte en functies die in feite een HDMI 2.0-ondersteuning betekenen."

0
test

@delta tweakers.net + /nieuws/190652/hdmi-licentieorgaan-hdmi-20-bestaat-niet-meer-en-is-onderdeel-van-hdmi-21.html

0

Aanbevolen voor jou