Wat is waar van de geruchten van GTA 5? | Gamer.nl

Wat is waar van de geruchten van GTA 5? | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Maar! Laten we eerst het een en ander ontkrachten, te beginnen met het hoofdpersonage.

Albert De Silva? Michael!

Op 7 maart 2011 dook een vermoedelijke lijst met personages op die een rol zouden gaan spelen in GTA V. Onder andere Kevin De Silva, “Beverly Hills party boy” Chad en Ira Bernstein, een publicist van een Paris Hilton-achtige actrice, werden genoemd. Samen met het gerucht dat acteur Ned Lucas het personage Albert De Silva zou gaan neerzetten, leek hiermee enige basis voor de waarheid.

Inmiddels weten we dat GTA V drie hoofdpersonages bevat en dat Albert De Silva daar niet één van is. De wat oudere man blijkt Michael te zijn, een bewoner van het rijke deel van Los Santos en als ex-bankovervaller onderdeel van een getuigenbeschermingsprogramma. Al zou de naam Michael natuurlijk altijd onderdeel uit kunnen maken van datzelfde programma. Naast Michael maken we ook kennis met Trevor en Franklin. Tu en de drie personages kan vrij gewi eld worden.

Een mooi lijstje

Op 26 maart 2012 was er weer zo’n mooi lijstje. Zo’n lijstje dat heerlijk rondzweeft over forums en websites en realistisch genoeg lijkt om waar te zijn, maar tegelijkertijd te gedetailleerd is om de real deal te zijn. Sommige dingen waren waar: de spelwereld is inderdaad groot, vliegtuigen zijn terug en zelfs mei 2013 bleek een haalbare releasedatum. Maar ja, dat kan iedereen verzinnen. Andere ‘feitjes’ zijn te voor de hand liggend of blijken nu onwaar. Je hoeft alleen maar naar het vermeende hoofdpersonage te kijken, wederom Albert De Silva, om te concluderen dat het niet meer was dan een grote gok.

GTA V in oktober?

En nu we toch aan het debunken zijn. De geruchten van 10 en 16 april 2012 over de releasedatum van GTA V? Compleet onwaar. Op 30 oktober 2012 bevestigde moederbedrijf Take Two namelijk dat de ambitieuze game in de lente van 2013 verschijnt. Een precieze datum laat nog op zich wachten, maar dat de wandelgangen en zogenaamde ex-werknemers geen goede bron zijn, is bij deze nogmaals duidelijk geworden.

Toch zat er een kern van waarheid in sommige geruchten, al was het in de meeste gevallen ook wel erg vanzelfsprekend.

Het is Los Santos en het is heel groot

Op 23 december van vorig jaar kregen we bijvoorbeeld de bevestiging dat de dat Los Santos inderdaad de locatie van GTA V is. Dan Houser voegde daar verder aan toe dat de map “heel groot” is. Inmiddels weten we wat “heel groot” betekent. Zo maakte Aaron Garbut, de art director van Rockstar, bekend dat de spelwereld groter is dan Grand Theft Auto IV, Red Dead Redemption en Grand Theft Auto: San Andreas bij elkaar.

Over specifieke locaties in de spelwereld werden niet heel veel uitspraken gedaan, maar we kunnen uit de nieuwe informatie in ieder geval opmaken dat niet alleen de landrotten lekker hun gang kunnen gaan. De zee is vrij verkenbaar, evenals de lucht. GTA V wordt inderdaad “heel groot”.

Racen en auto’s

De besturing van de auto’s gaat enorm op de schop en straks kunnen we met een look-a-like rijden van de Audi R8. Zoveel is inmiddels duidelijk uit de tweede trailer. Of het complete aanbod aan auto’s overeenkomt met het lijstje dat in de bronbestanden van Max Payne 3 stond, is nog even afwachten. Dat we hoe dan ook hard kunnen racen, is wel iets wat zeker is. Volgens Houser kan GTA V zich qua racen meten met de beste in het vakgebied.

De economie als belangrijk thema

Uit de eerste trailer was het al vrij gemakkelijk af te leiden: de economische crisis gaat een rol spelen in GTA V. Snel ontstonden er geruchten dat dit hét thema van het spel zou zijn. Inmiddels heeft Dan Houser verteld dat het slechts één van de onderwerpen is die wordt aangesneden tijdens de game. Ook in de tweede trailer zijn er spoortjes te vinden van een crisis. Zo is op een gegeven moment de afkorting T.A.R.P. te spotten. Dit zou zomaar voor het Troubled A et Relief Program kunnen staan, een beleidsprogramma om grote financiële instituten te versterken.

Veel informatie biedt het bovenstaande nog steeds niet, maar dat is typisch Rockstar. De ontwikkelaar propt zijn trailers vol met details, waarover fans vervolgens kunnen speculeren. Ook al kan de oude lijst met geruchten (op de autolijst na) dus de prullenbak in, er staat alweer een volgende lading klaar. Hoe werkt het bijvoorbeeld met het wi elen tu en personages tijdens mi ies? En wat wordt precies bedoeld met het feit dat een van de drie hoofdpersonen de antagonist is. Rockstar’s getting ready to show. We’re getting ready to know.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou