Waarom speel ik nog steeds Mass Effect 3 Multiplayer?! | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Het Begin

De kern ligt bij de Ma Effect franchise. Met rpg's ben ik eigenlijk meer van de middeleeuwse setting. Met als uitzonderingen Chrono Trigger en Star Wars : Knights of the Old Republic. Maar op één of andere manier trok Ma Effect mij aan. Dit kwam in eerste instantie door het feit dat je je save-game mee kon nemen naar een volgende game. Verder had ik ook enorm genoten van SW:KotOR dus ik kon er ook van uit gaan dat deze game niet teleur zou stellen.

Ma Effect is zo'n game die ik nooit meer vergeet. Ik vond het er fantastisch uit zien. Intere ante karakters, leuke keuzevrijheid, een Episch verhaal met hoofdletters... Het klopte gewoon. Van Ma Effect 2 heb ik ook intens genoten. Ik kon toen echt niet meer wachten op deel 3. Ik had drie karakters (mannelijk goed, mannelijk slecht en vrouwelijk van-alles-wat) klaar liggen om mee van start te gaan. Achteraf gezien heel ironisch, maar ik vond de aangekondigde multiplayer voor deel 3 overbodig. Ik dacht ook dat het een beetje afbreuk zou doen aan de serie. Laat ze maar meer energie steken in de single player!

Single Player

Tijdens het spelen kwam ik tot de conclusie dat waar ik bang voor was niet is gebeurt: Ma Effect 3 heeft me absoluut niet teleurgesteld. Een grote rollercoaster rit met prachtige momenten. Ook kwam ik in aanraking met de multiplayer onder het motto : ff proberen. En ja je moet toch je readine omhoog krijgen. Stiekem vond ik het wel leuk die hordes met vijanden om af te knallen.

Helaas had ik voordat ik ME3 had uitgespeeld her en der wat opgevangen over een teleurstellend einde. Dan leef je al heel anders naar het einde toe. Eeuwig zonde, maar dit is wel echt iets van deze tijd waar je alles kwijt kunt op internet. En als je Gamer.nl volgt is het onmogelijk om er niets van op te vangen.

Ook ik was niet volledig tevreden over het einde. Dat is jammer omdat de game verder fantastisch was. Maar komt dit omdat ik al wist dat het einde mi chien teleurstellend was? Of komt het omdat deze fantastische serie ten einde komt? Je kunt nu namelijk niets meer doen met je savegame! Hoe dan ook heb ik het spel maar 1 keer uitgespeeld. Nu is BioWare bezig met een Extended Cut om het einde wat meer jus te geven. Ik hoop echt dat ze er iets waardigs van maken. Tijd zal het leren. Ik zal dan in ieder geval beginnen aan mijn andere twee karakters.

Aan de Multiplayer

Je leest het goed : ik heb de ME3 single player maar 1 keer uitgespeeld terwijl ik gepland had om deze drie keer uit te spelen. Daarom ben ik uitgeweken naar de Multiplayer Horde mode. In eerste instantie gewoon zonder reden, even lekker verstand op 0 en knallen. Het doel om gewoon uit nieuwsgierigheid wat leuke wapens te unlocken. Vooral die Black Widow was het uitgangspunt. Miljoenen credits heb ik er doorheen gejast. Het lijkt op gokken want je koopt een pack waarmee je willekeurig karakters of wapens unlocked. En eindelijk had ik dan de Black Widow Sniper Rifle! Wat nu? Er kwam een gratis uitbreiding met wat meer intere ante karakters om te unlocken. Weer een reden om verder te spelen.

Denk niet dat ik uren per dag game. Ongeveer een half uurtje per doordeweekse avond, en soms iets meer op donderdagavond. Verder op zaterdag en eventueel zondag een paar uurtjes als ik geluk heb. Maar ik dwaal af : ik was namelijk nog bezig met mijn reden om door te spelen. Opeens dacht ik ook aan die N7 rating. Voor de leek : een cla kun je zoals in een RPG levellen tot maximaal level 20. Je krijgt een punt voor elk level dat elke cla heeft gekregen. En als je cla level 20 is kun je deze promoten zodat je 10 extra punten krijgt en je weer opnieuw kunt beginnen met levellen en punten scoren. Ik heb in het begin gewoon met level 20 karakters gespeeld. Had namelijk geen zin om elke keer weer opnieuw te beginnen.
Wat heb je aan deze punten? Het geeft een kleine bonus met je Single Player wat je helpt om het 'beste einde' te krijgen. Verder heeft het een leaderboard per land en over de hele wereld. Ik denk dat het mij vooral ook een extra reden geeft om het te spelen.

Een ander leuk aspect is dat ik wel wat mensen in mijn Origin vriendenlijst heb toe mogen voegen. Vrij in het begin had iemand mij toegevoegd wat later de #1 van Frankrijk blijkt te zijn. Nog steeds nodigt hij mij geregeld uit voor een random gold potje. Zit ik daar met mijn +/-600 N7 rating samen met de duizenden van mijn drie medespelers. Blijft leuk :-) Een andere leuke vriend die ik erbij heb gekregen is een gast uit duitsland. Ik had een gold potje gespeeld waarin ik als enige teamlid nog levend alle vijanden 1 voor 1 afknalde met mijn Salarian Infiltrator in wave 10. Serieus nagelbijtend spannend; zeker als je vriendin je nog wat vraagt en het afwimpeld met "Even wat belangrijks aan het doen" :)
Die duitse gast zat ook in dat potje en keek uiteraard mee hoe ik met heel veel geluk had overleefd. Hij aanbad mij in de eerste chatse ie. Heb er erg hard om kunnen lachen, en hem ook wat bij kunnen brengen over de game door samen te spelen. Voor hem ben ik een soort Yoda of Mr. Myagi geworden ;-)

Heb ik geen andere leuke games om te spelen?

In mijn kast staan nog grote toppers zoals The Witcher 2 en Red Dead Redemption. Met beiden ben ik begonnen, maar op de één of andere manier start ik elke keer Ma Effect 3 aan. Al is het maar voor 1 potje. Nu komt er zelfs een tweede gratis uitbreiding voor de multiplayer en ik kijk er echt naar uit. Normaal ben ik echt niet van multiplayer. MMO's en shooters kunnen me normaal absoluut niet boeien. Verder alleen Diablo 2, Borderlands en Portal 2 met een goede vriend van mij gespeeld.


Wat is het geheim van deze multiplayer? Is het omdat ik Ma Effect nog niet kan afsluiten? Omdat ik alles wil unlocken? Omdat ik mijn N7 rating op 1000 wil krijgen? Blijft het bij het onschuldige verstand op 0 en knallen, of wordt het een verslaving?

Als iemand het mij kan vertellen dan hoor ik het graag!


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou