Voorspel: Dit is waarom Pride in games belangrijk is | Gamer.nl

Voorspel: Dit is waarom Pride in games belangrijk is | Gamer.nl

De officiële Pride-maand is voorbij, maar dat betekent niet dat de lgbtq-gemeenschap stil blijft zitten. Zeker in Nederland niet. Eind deze maand start namelijk de Pride-week in Amsterdam met begin augustus de traditionele Canal Parade. Gemeenschappen in mmo's doen op hun eigen manier mee.

In Runescape, dat blijkbaar nog steeds gespeeld wordt, werd bijvoorbeeld afgelopen maand voor het eerst een Pride-evenement gehouden, met het idee om lgbtq-acceptatie te promoten. Spelers moesten delen van een regenboog verzamelen die door de virtuele wereld waren verspreid. Niet alle spelers konden de actie waarderen. Er werden zelfs protesten georganiseerd, met personages die zich verkleedden als Ku Klux-clanleden of nazi's.

Op Reddit plaatste een moderator een poll om te bewijzen dat de meerderheid niet tegen een 'gay pride event' zou zijn. Met meer dan twintigduizend stemmen zei 66 procent het echt niet te willen. Pride zou niet in games thuishoren, omdat Runescape een plek is om even een pauze van de echte wereld te nemen. Daar hoort geen politiek bij. Wat deze tegenstemmers echter mi en, is dat lgbtq-mensen juist via Pride een pauze van de echte wereld nemen door even helemaal zichzelf te zijn.

Unburdened Raiders

Neem de guild Unburdened Raiders uit The Elder Scrolls Online. Deze groep is ruim tien jaar geleden opgericht in World of Warcraft door echtpaar Larry en Patrick Conkright. "Het was een manier om een familie-eenheid van raiders te vormen die onbelast willen zijn van de haat in de buitenwereld", vertelt Larry. "Vroeger was het bijna onmogelijk voor lgbtq-spelers om een plek te vinden waar ze werden gewaardeerd, geïnspireerd en beschermd van het typische adolescente mannelijke 'dickhead'-gedrag in games."

Media has no description

Voor Larry betekent de guild een hoop. Door de effecten van aids is hij namelijk aan huis gebonden. "We hebben in de guild een kleine groep leden die hiv-positief is. Zij zijn allemaal opgelucht dat zij hun levenservaringen kunnen delen zonder daar veroordeeld om te worden. Online hebben ze de ruimte om eventjes vrij te zijn."

Tamriel Pride

Op 24 juni organiseerde de guild voor het eerst een eigen Pride Parade. Ongeveer zestig deelnemers waren aanwezig tijdens de bonte avond. De groep liep door Tamriel, terwijl ze op hun route rozenblaadjes achterlieten. Op verschillende plekken vormen de deelnemers een cirkel om teleportatiepoorten heen om zo andere spelers te verwelkomen. "Patrick en ik wilden onze familieleden de kans geven hun individuele pride te laten zien. In sommige gevallen is dit de enige veilige plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Voor een paar uur hadden ze geen angst voor fysieke of verbale vergelding om hun individualiteit."

Tijdens de parade ondervond de groep veel kritiek via de openbare chat van de game. Aangezien de deelnemers deze keer een meerderheid vormden, gingen de leden er stevig tegen in. "Karma's a bitch en wij hebben Karma in onze guild!", roept er iemand in de voice chat. Larry verklaart: "We stonden samen sterk en waren in staat om die haat tegen te gaan. Dit deden we als uiting van solidariteit tegenover hen die in hun echte leven overspoeld worden door zulk gedrag."

Homo in Texas

Final Fantasy 14 had al in 2014 een Pride Parade toen het in-game huwelijk voor iedereen werd opengesteld. Inmiddels lijkt in de wereld van Eorzea minder behoefte te zijn aan een herhaling. Dit komt door de positieve community. Een FF14-speler die zich Cordialis noemt, vertelt dat in zijn ervaring The Elder Scrolls Online en World of Warcraft erg giftig kunnen zijn, zeker voor lgbtq-mensen. "Ik had moeite om daar een plek te vinden waar ik thuis hoorde. Toen ik echter voor het eerst FF14 speelde hielpen spelers elkaar en er ontstond er een sterk gevoel van gemeenschap. Natuurlijk waren er trolls, maar voor het grootste gedeelte voelde ik mij nooit alsof ik er niet hoorde. Zelfs toen ik mensen vertelde over mijn oriëntatie." Andere lgbtq-spelers die we hebben gesproken beamen dit.

Cordialis is homo en woont in Texas. Hij kent weinig andere homo's, omdat de queer-gemeenschap daar erg klein en wijdverspreid is. FF14 is voor hem een manier om gelijkgestemden te ontmoeten. In Eorzea maakt hij contacten die volgens hem betekenisvoller zijn dan in de buitenwereld. "Zeker homo's hier in Texas zoeken een specifiek lichaamstype. Als ze dat niet zien, geven ze de persoon geen aandacht meer. In deze game besteed je veel tijd met een persoon voordat je ze ziet. Je bouwt eerst een echte, emotionele connectie op."

Pride Parade of apocalypse?

Wat opvalt bij FF14 vergeleken met andere mmo's, is het design van de personages. "De meeste games komen hetero, cisgender mannen tegemoet en negeren de rest", stelt Cordialis. "Voornamelijk World of Warcraft is hier schuldig aan. In FF14 kan je personage man zijn, maar zo vrouwelijk lijken als je wilt." Dit geldt voor haarstijlen, make-up, maar ook sexy kleding. "Er is nog wel een duidelijke scheiding tu en man en vrouw, maar FF14 gaat veel verder om iedereen het idee te geven dat ze een plek in deze wereld hebben." Als ik Cordialis vraag of hij zich meer zichzelf voelt in Texas of in Eorzea, dan hoeft hij niet te twijfelen: "Eorzea, absoluut".

Pride Parades ogen als leuke feestjes, maar het is bovenal een protest. Het is een moment waarop mensen even in het openbaar helemaal zichzelf kunnen zijn, terwijl ze dat anders niet kunnen of durven. Ook in games. Die kritiek in de chat of op online fora horen ze hun hele leven al, maar op die momenten vormen ze samen een sterke regenboogvuist. De Unburdened Raiders? Die eindigde hun parade met een naakt dansfeestje en een flink vuurwerkspektakel. "Is dit een Pride Parade of leiden we de apocalypse in?", vraag een van de spelers tijdens de explosies. "Waarschijnlijk beide", stelt een ander, "de gay apocalypse".

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou