Vijf tips voordat je begint met The Last of Us: Part 2

Vijf tips voordat je begint met The Last of Us: Part 2

De wereld van The Last of Us: Part 2 is meedogenloos. Voor je het weet zet een Infected zijn tanden in je nek, of leegt een menselijke wachter zijn jachtgeweer in je borstkas. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus een overlevingsgids voordat je aan dit grimmige avontuur begintis geen overbodige luxe.

The Last of Us: Part 2 kent een prachtig verhaal, maar zoals we in onze reviewal zeiden, zijn ook de gevechten en het verkennen van de omgevingen grote hoogtepunten. Daarom geven we je vijf tips om goed voorbereid op reis te gaan.

1. Wees flexibel en improviseer

The Last of Us: Part 2 geeft je meer dan ooit de mogelijkheid om te improviseren. Eigenlijk is dat niet optioneel, maar een verplichting. Je wilt misschien als een hersenloze Rambo op iedereen afrennen en je vijanden met kogels doorzeven, maar dat is geen langetermijnplan in deze game. Je hebt simpelweg niet genoeg kogels om alle tegenstanders neer te schieten. Je zult dus wat voorzichtiger te werk moeten gaan.

Het handigst is natuurlijk om vijanden van achteren te besluipen en neer te steken. Zo kun je hier en daar al een tegenstander uitschakelen. Wachters die in groepen bij elkaar of met hun rug tegen de muur staan, zijn een lastiger verhaal. Toch zijn kogels lang niet de enige oplossing. Zet bijvoorbeeld een val en gooi een fles om iemands aandacht te trekken, die vervolgens zijn dood tegemoet loopt.

Het allerbelangrijkst: blijf in beweging. Als vijanden je hebben gezien of gehoord, gaan ze naar je op zoek. Het heeft geen zin om op je verstopplekje te wachten tot ze er genoeg van hebben, want ze geven niet op en hebben je bovendien zo gevonden. Zoek doorgangetjes, kruip door het gras en onder auto’s en vind nieuwe schuilplaatsen om je te verbergen. Het mooiste is natuurlijk als je een omtrekkende beweging om je vijanden kunt maken, om ze vervolgens weer van achteren aan te vallen.

2. Ren weg

Mocht dat allemaal niet lukken, dan is wegrennen ook nog een geldige optie. De game zet soms een hele hoop vijanden tegelijk tegenover je. Dat kan nogal overweldigend zijn. Als je gezondheid snel daalt en je kogels bijna op zijn, kun je gewoon rechtsomkeert maken en een sprintje trekken. De omgevingen zijn vaak groot genoeg om wat afstand te creëren tussen jou en de tegenstanders. Bovendien zijn er genoeg mogelijkheden om een goede verstopplek te zoeken en daar rustig op adem te komen. Zo kun je jezelf oplappen met een medkit of even wat munitie craften.

Sowieso hoef je niet alle vijanden om te leggen, als je dat niet wilt. Als je je tegenstanders hebt afgeschud en ze ergens naar je op zoek zijn, is dat een mooie kans om ze achter te laten en gewoon door te lopen.

3. Neem de tijd

Als gezegd is de Rambo-aanpak niet aan te raden; voorzichtigheid is gewenst. Dat betekent ook dat je niet als een razende tekeer hoeft te gaan, maar flink je tijd moet nemen voor elk gevecht. Zelfs als je een duidelijk pad hebt om iemand van achteren aan te vallen, is het nog opletten geblazen. Staat er verder niemand in de buurt die een zichtlijn heeft naar dit gewillige slachtoffer? En hoe groot is de kans dat hij of zij zich omdraait voordat je kunt toeslaan?

Hier komt de luistermodus zeer van pas. Net zoals in het eerste deel kun je in dit vervolg R1 inhouden om je tegenstanders te horen. Ze lichten dan op met een witte gloed - zelfs door muren heen kun je zien waar ze zich ophouden. Neem de tijd om in kaart te brengen waar alle vijanden zijn, welk gebied ze precies bewaken en hoe dicht ze bij elkaar in de buurt komen. Later kun je deze vaardigheid upgraden om vijanden scherper en van verder weg in beeld te krijgen.

4. Verken alle gebieden

Rustig de tijd nemen is niet alleen aan te raden tijdens de gevechten, maar ook bij het verkennen van de wereld. Het overwoekerde Seattle zit boordevol verborgen plekken om te ontdekken. Sommige panden lijken misschien afgesloten, maar als je even verder kijkt dan je neus lang is, kun je toch een weg naar binnen vinden. Gooi bijvoorbeeld een baksteen door het raam, of loop even om en vind aan de achterkant een gat in de muur. De meeste gebouwen hoef je voor het verhaal niet in, maar het kan erg de moeite waard zijn om toch op plundertocht te gaan.

Je vindt namelijk niet alleen munitie en middelen om mee te craften (al is dat al handig genoeg), maar ook spullen waar Ellie daadwerkelijk een betere vechter door wordt. In medicijnkastjes en andere laatjes vind je bijvoorbeeld pillen, waarmee je haar vaardigheden kunt verbeteren. Zo geef je haar extra gezondheid, of gaat craften een stuk sneller. Daarnaast zijn er hier en daar handleidingen verstopt, waarmee je hele nieuwe skill trees ontgrendelt om je pillen aan uit te geven. Deze nieuwe vaardigheden focussen zich op een bepaald onderwerp, zoals stealth of het craften van nieuwe snufjes.

5. Vermijd spoilers

Dit zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, maar aangezien grote delen van de game gelekt zijn, voelen we ons toch geroepen om deze oproep te doen: lees de spoilers niet. Het kan verleidelijk zijn om zo snel mogelijk te weten te komen wat Ellie allemaal meemaakt in dit vervolg, maar je verpest een groot deel van de ervaring voor jezelf. Sec de verhaalwendingen lezen doet geen recht aan het gevoel dat je krijgt als je de game zelf speelt. Zelfs het bekijken van cutscenes uit de game, is niet hetzelfde als het zelf meemaken. Grote delen van het verhaal en ontwikkelingen in relaties worden namelijk tijdens het spelen verteld, en krijg je dus niet mee als je alleen een samenvatting kijkt.

Natuurlijk heb je niet altijd de keuze. Sommige mensen halen er plezier uit om de ervaring voor anderen te vergallen en gooien spoilers op social media. Stel dus snel wat woorden in die gemute worden op Twitter (‘TLOU’, ‘Last of Us’, ‘Ellie’, ‘Joel’, etc.) en stop met het lezen van reacties bij aanverwante artikelen.

Maak je vooral geen zorgen als je toch al een paar momenten in de game hebt meegekregen. Het is een lange game vol verrassingen, dus die ene grote spoiler verpest je ervaring niet compleet. Natuurlijk is het leuker om er fris in te gaan, maar een game die van ons een 10 krijgt, leunt echt niet alleen op een paar schokkende gebeurtenissen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ga the last of us 2 nog lang niet spelen, genoeg tijd om de reacties van het publiek te meten. Heb de spoilers gezien en kan niet echt inzien dat het erna nog beter kan worden, maarja.. who knows?

0
test

@MelvinChowder Tjah, ik denk dat het voor iedereen persoonlijk is wat hij of zij belangrijk vindt aan dit tweede deel en voor ieder is die verwachting ervan anders. De gameplay? Het verhaal? Beide? En zo ja, wat dan en waarom? Ik ga deel 2 in een later stadium halen en zal de combi gameplay en verhaal (hoe die ook mag lopen) gaan waarderen. Tuurlijk lees en zie ik ook reacties van anderen die de game gespeeld hebben en bepaalde dingen vinden tegenvallen, maar ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in dat ik het toch weer goede gameplay vind met detail voor verhaal.

0
test

@Bteqq Ik kan nu al zeggen dat mijn verwachtingen niet zijn waargemaakt, maar dat neemt niet weg dat ik zie wat voor een mooie game het is geworden. Vraag me alleen af of dit iets is wat ik leuk zal gaan vinden (gameplay en verhaal).

0

@Bteqq Hahaha, dat dacht ik ook. Dit spel heeft het slechtste verhaal ooit.

0
test

@MelvinChowder Je hebt de game nog niet eens gespeeld en je verwachtingen zijn al niet waargemaakt? Uhhhh? Lekker krom Anyway, als ik nog een hint mag toevoegen: -> je kunt in de opties ook collectibles naar een gele kleur veranderen zodat ze sneller opvallen van een afstand Of je kunt de voice fuction aanzetten en in een 30 meter zone horen of er nog collectibles rond liggen

0
test

@The soy sauce Krom? Nee had verwachtingen en die zijn niet waargemaakt, kan het niet uitleggen zonder te spoilen.

0

@The soy sauce Ytube staat er vol mee, het hele verhaal staat er op. Je hoeft tegenwoordig een game niet meer volledig gespeeld te hebben om te weten of het een goed, of in dit geval een enorm slechte verhaallijn heeft.

0

Aanbevolen voor jou