Third parties op de E3 2014 - De grootste uitgevers met de grootste games | Gamer.nl

Third parties op de E3 2014 - De grootste uitgevers met de grootste games | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Ubisoft

De Franse ontwikkelaar en uitgever Ubisoft weet ons al twee jaar achter elkaar te verra en. In 2012 kregen we vanuit het niets Watch Dogs voor onze kiezen en vorig jaar onthulde de uitgever The Division. Die game prijkte lange tijd bovenaan onze Top 100, totdat hij werd uitgesteld naar volgend jaar.

Wat in ieder geval geen verra ing is, is dat er dit jaar een nieuwe A a in’s Creed uitkomt. Unity speelt zich af tijdens de Franse Revolutie en verschijnt op de nieuwe generatie consoles. De Xbox 360 en PlayStation 3 krijgen wellicht een eigen versie: geruchten over de A a in’s Creed-titel Comet doen al een tijdje de ronde. Dat zou een soort vervolg op het vierde deel zijn, die alleen naar de oude consoles komt.

We verwachten ook meer details over The Division. Hoe staat het met de online third-person-shooter nu de game naar volgend jaar is doorgeschoven? Wellicht dat ook Rainbow Six: Patriots zijn gezicht weer even laat zien. Verder denken we niet dat we weer zo’n grote verra ing krijgen, want die lijkt nu al voor de beurs te zijn aangekondigd. Far Cry 4 werd deze maand onthuld. We weten nog weinig, maar de game speelt zich in ieder geval af in het Himalaya-gebergte en draait om iemand die zichzelf tot koning heeft gekroond.

EA

Electronic Arts komt dit jaar weer met de bekende titels. Zo staatn er een hoop sportgames op stapel, waarvan FIFA 2015 voor ons voetbalminnende Nederlanders de meest aansprekende is. Ook zal er een nieuwe versie van het immer succesvolle The Sims worden getoond. Die serie is inmiddels toe aan deeltje vier. Verder zal er veel aandacht zijn voor Dragon Age: Inquisition, de game die fans weer terug moet winnen na het tegenvallende tweede deel in de RPG-reeks.

Daarnaast werd er vorig jaar een tweetal games aangekondigd waarvan we daarna weinig meer hebben vernomen: Star Wars: Battlefront en Mirror’s Edge 2. Battlefront werd vorig jaar onder luid applaus met een korte trailer onthuld. We zijn benieuwd wat EA met de Star Wars-licentie gaat doen nu Disney grootse plannen heeft voor de filmreeks. Ook kijken we uit naar het freerunnen in Mirror's Edge 2. De franchise leek gedoemd toen de veelgeprezen game matig verkocht, maar EA durft het toch nog een keer aan Faith in de spotlight te zetten.

Tot slot zou EA nog voor een kleine schokgolf kunnen zorgen door een nieuwe Ma Effect te onthullen. We weten al een tijdje dat er een nieuw avontuur zonder Commander Shepard in de maak is, maar waar en hoe het zich afspeelt is nog in nevelen gehuld. Het bedrijf heeft in ieder geval aangegeven zes nieuwe onthullingen te doen tijdens de persconferentie, dus verrast worden we hoe dan ook.

Take-Two

Take-Two heeft dit jaar aardig wat ijzers in het vuur hangen. Sowieso komt de uitgever met Borderlands: The Pre-sequel, dat zich afspeelt tijdens de gebeurteni en tu en de eerste en de tweede game. Veel vernieuwing hoeven we in The Pre-sequel niet te verwachten, maar voor meer Borderlands-actie zijn wij wel in. Ook de multiplayer-shooter Evolve komt ongetwijfeld aan bod. In die game nemen vier teamgenoten het op tegen één andere speler die als monster speelt. Het vier tegen één-principe is intrigerend, maar heeft ook een perfecte balans nodig om goed te werken.

Veel ogen zijn gericht op Civilization: Beyond Earth, een spirituele opvolger van het legendarische Alpha Centauri. De turn-based-strategie van de historische reeks maakt een uitstapje naar sciencefiction, compleet met futuristische technologieën en eenheden. Krijgen we verder eindelijk iets te zien van een nieuwe Mafia? Dat er aan een derde deel wordt gewerkt is inmiddels wel duidelijk. De studio 2K Czech werd begin dit jaar geherstructureerd, dus het is de vraag of de game nu ver genoeg is om te laten zien. En dan is er nog de onaangekondigde game van Rockstar, die onlangs in een financieel verslag opdook. De vraag is of we die op de E3 gaan zien, aangezien Rockstar meestal niet zo happig is op de beurs. Wellicht dat Rockstar met een next-gen versie van op een podium verschijnt. Of zou het toch om Agent gaan, de game die in 2009 werd aangekondigd en daarna verdween?

Activision

Voor Activision komt de E3 altijd precies op tijd. Zo rond juni is de uitgever wel klaar om veel informatie over de nieuwste Call of Duty te delen. Dit jaar komt Sledgehammer Games met Advanced Warfare, met een rol voor acteur Kevin Spacey. Ook die andere miljoenenfranchise, Skylanders, zal dit jaar weer in een nieuw jasje worden gestoken. Trap Team ontketentl ongetwijfeld weer een flinke verzamelwoede bij kinderen over de hele wereld.

Toch heeft de uitgever dit jaar ook een game die (nog) geen jaarlijkse franchise is geworden. Activision geeft namelijk Destiny, de nieuwe shooter van Halo-maker Bungie, uit. Het is geen geheim dat de uitgever ook van deze shooter graag een succesvolle serie wil maken. Destiny lijkt echter een beetje uit de spotlights te zijn verdwenen, dus een hernieuwde introductie tijdens de E3 lijkt ons wel op zijn plaats.

Square Enix

Square Enix speelde vorig jaar enorm in op de nostalgische gevoelens van de fans. Met een nieuw deel van Final Fantasy én Kingdom Hearts hoopt het Japanse bedrijf de harten van gamers weer terug te winnen. Sinds de vorige beurs hebben we echter niets meer gehoord van die twee games. Het zou ons verbazen als ze dit jaar geen opwachting maken, ook al lijkt een release nog minstens een jaar van ons verwijderd.

Square Enix heeft daarnaast meerdere series van een nieuw likje verf voorzien door middel van een reboot. Wij denken dat er minstens een daarvan wel weer toe is aan een nieuw deel. We zetten ons geld in op Tomb Raider. Het nieuwe avontuur van Lara Croft was populairder dan bijvoorbeeld Hitman of Deus Ex, en geruchten over een nieuwe Tomb Raider zoemen al een tijdje rond.

Warner Bros.

Het multimediabedrijf Warner Bros. heeft een drietal grote games klaarstaan. De eerste is Mad Max, dat zich afspeelt in de postapocalyptische wereld van de films. We weten nog niet echt wat we van de game moeten verwachten, behalve een hoop brute actie en gevechten met voertuigen. Mad Max is wel een legendarisch personage en diens ontwikkelaars maakte hiervoor Just Cause 2, dus we zijn voorzichtig positief. Ook van Batman: Arkham Knight hebben wij hoge verwachtingen. Rocksteady wil de uitstekende Arkham-serie met een knaller afsluiten door ons ook in de Batmobile door Gotham te laten racen.

Warner Bros. heeft ook de Lord of the Rings-licentie weer van stal gehaald. Middle-Earth: Shadow of Mordor lijkt een soort kruising tu en A a in's Creed en de Arkham-serie te worden, maar dan in de fantasierijke wereld van Tolkien. Een beetje leentjebuur spelen bij andere games is natuurlijk niet erg. Zolang Shadow of Mordor vooral de goede elementen kopieert en alles overgiet met een Middle-Earth-sausje, hoor je ons niet klagen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou