Small Form Factor-pc’s - Kleine en krachtige hardware | Gamer.nl

Small Form Factor-pc’s - Kleine en krachtige hardware | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Hoewel menig gamer met lede ogen moest aanzien hoe Microsoft zich bij de Xbox One-onthulling focuste op het gebruik van de tv, is een PC aangesloten op het grote scherm in de huiskamer haast niet meer weg te denken. Home Theater-pc’s maken het kijken van films en series een stuk makkelijker, terwijl Steam Big Picture Mode het een stuk simpeler gemaakt heeft om Steam te bedienen vanaf de bank. Maar de huiskamer heeft andere eisen dan de studeerkamer en een gigantische witte en vaak lawaaierige pc-kast past maar zelden in het interieur. Het is dan ook niet gek dat Small Form Factor (SFF) pc’s, pc’s die net als consoles zo min mogelijk ruimte in nemen, de laatste tijd bezig zijn met een ware opmars.

De voordelen van een SFF-pc zijn gemakkelijk te bedenken. Niet alleen past een dergelijke pc door zijn kleine formaat beter in de woonkamer; een SFF-pc is ook een stuk makkelijker te verplaatsen. Dat maakt ze ideaal voor LAN-parties of mensen die hun pc op meerdere plekken willen gebruiken. Het kleine formaat heeft echter wel een nadeel, want hoewel SFF-pc’s in rekenkracht maar zelden hoeven onder te doen voor hun grotere broertjes, is het een stuk lastiger om voor efficiënte koeling te zorgen. Het is dan ook weinig verbazingwekkend dat de SFF-markt gevuld wordt met volledig ingerichte systemen.

We hebben wat betreft SFF-pc’s eens echt gekeken naar de op gaming gerichte systemen. Hoewel een Raspberry Pi dus gezien zou kunnen worden als SFF pc, laten we die even buiten beschouwing. Een aparte videokaart is wat ons betreft een must. Buiten de hardwarespecificaties en de prijs zijn we voornamelijk geïntere eerd in de grote van de systemen. Ter vergelijking: de Xbox One en Playstation 4 meten naar schatting respectievelijk 34.3 x 26.3 x 8 cm en 30.5 x 27.5 x 5.3 cm. Tot slot spreekt het voor zich dat we enkel systemen die in Nederland leverbaar zijn beschouwen.

Alienware X51

Alienware heeft altijd bekend gestaan om zijn grote en krachtige systemen, maar is tevens een van de eerste pc-bouwers die de op gamers gerichte SFF-pc omarmd heeft. In Nederland is de X51 vermoedelijk de best leverbare pc, aangezien de meeste andere kant-en-klare SFF-pc’s geschikt voor gamen uit de VS verscheept moeten worden. Wij kozen hier voor het wat prijsvriendelijkere model, maar Alienware zou Alienware niet zijn als het niet mogelijk zou zijn om de hardware (zoals de hier nog wat zwakke grafische kaart) flink aan te pa en. Qua formaat meet de X51 overigens ongeveer hetzelfde als de Xbox One, zij het ietsjes langer.

Adviesprijs: €1099
Proce or: Intel i7-4770
Grafische Kaart: Nvidia GeForce GTX 660
Afmetingen: 34.3 x 31.8 x 9.5 cm

Origin Chronos

Je moet hem helemaal uit de VS laten verschepen, maar dan heb je ook wat. De Origin Chronos kan op alle vlakken worden aangepast (niet alleen CPU en GPU maar zelfs de kleur van het led-licht die het kastje afgeeft). Origin levert bovendien standaard een vloeibaar koelsysteem, wat in een SFF-pc zeker geen overbodige luxe is. De Chronos is wel een redelijk groot systeem, vooral qua hoogte.

Adviesprijs: ca. €1133 (exclusief kosten internationaal verschepen)
Proce or: Intel i5 4430
Grafische Kaart: Nvidia GeForce GTX 760
Afmetingen: 35.9 x 25 x 31 cm

Maingear Potenza

De Poteza doet door zijn kleine lengte en breedte maar grote hoogte een beetje denken aan een speaker voor een stereo. Ook deze SFF-pc moet vanuit de Verenigde Staten verscheept worden. Wij kozen hier voor een duurder model in verband met de inbegrepen vloeibare koeling, maar deze kan eventueel weggelaten worden. Ook Maingear biedt overigens voldoende opties voor aanpa ingen aan de hardware en maakt het daarnaast mogelijk om systemen standaard overgeklokt te leveren.

Adviesprijs: ca. €1159 (exclusief kosten internationaal verschepen)
Proce or: Intel i5 4670
Grafische Kaart: Nvidia GeForce GTX 760
Afmetingen: 19.1 x 23.5 x 37.5 cm

Zelf Bouwen

Hoewel er een grote hoeveelheid kant en klare SFF-pc’s te koop is, is het ook gewoon mogelijk om je eigen SFF in elkaar te zetten. De grootste uitdaging hierbij is het voldoende koelen van het systeem, maar gelukkig zijn veel van de los te verkrijgen SFF-cases uitgerust met genoeg ventilatieruimte. Bovendien ontwikkelt bijvoorbeeld Intel zijn eigen op SFF-gerichte koeling. Daarnaast is het belangrijk om een moederbord en voeding te vinden die geschikt zijn voor de gekozen case, want de standaard formaten zijn doorgaans te groot. Respectievelijk zijn dit meestal de Mini ITX en SFX-maten.

Zijn deze onderdelen eenmaal gekozen, dan kan gebruik gemaakt worden van de meeste reguliere pc-hardware zoals proce oren en grafische kaarten. Wel betekent de kleinere ruimte van een SFF-pc dat er hooguit twee hardeschijven geplaatst kunnen worden en dat rekening gehouden moet worden met beperkte ruimte voor bekabeling. Desalniettemin kan iedereen die een beetje verstand heeft van pc’s bouwen prima zijn eigen SFF-pc in elkaar zetten.

Toekomst

Het lijkt erop dat de meeste voor gamen geschikte SFF-pc’s hun weg naar de Europese markt nog moeten vinden. Dat neemt echter niet weg dat er rekening gehouden mag worden met een heuse opmars in de nabije toekomst. Zo zijn in de VS SFFpc’s zoals de Digital Storm Bolt, Falcon Northwest Tiki en iBuyPower Revolut systemen die menig gamer jaloers zullen maken. De belangrijkste troef voor de toekomst van SFF’s zou echter wel eens de Steam Box van Valve kunnen worden. Dit open platform gaat zich specifiek richten op de markt tu en consoles en PC. Voorlopig is er echter slechts één Steam Box-pc aangekondigd. De Xi3 Piston kost ongeveer 757 euro en wordt dit najaar geleverd (al is het nog onduidelijk of het apparaat ook naar Europa komt). De specs van de pc zijn vooralsnog weinig indrukwekkend en het is dan ook te verwachten dat er snel betere systemen leverbaar zullen worden.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou