Review: Razer BlackWidow Ultimate 2013 gametoetsenbord | Gamer.nl

Review: Razer BlackWidow Ultimate 2013 gametoetsenbord | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Het is de afgelopen jaren bijna de norm geworden om een high-end gametoetsenbord met mechanische toetsen uit te brengen. Dat is niet alleen lekker robuust en industrieel, het zorgt er ook voor dat de toetsen een fijne terugslag geven, een bevredigend klikgeluid maken, langer meegaan en dat er een groter aantal toetsen tegelijkertijd geregistreerd kan worden. Sommige bedrijven gebruiken mechanische toetsen meer als een gimmick of verkooppraatje, maar enkelen weten wél wat gamers bezighoudt en waarom ze die toetsen willen hebben.

Eén van die bedrijven is het onder gamers gerenommeerde Razer. De BlackWidow Ultimate 2013 is het nieuwe toetsenbordmodel van Razer dat mechanische toetsen met de kwaliteit en software van Razer combineert.

Felgroen

De BlackWidow Ultimate 2013 is een grote en zware jongen. Dat is echter niet ongewoon voor mechanische toetsenborden. De matzwarte kleur van het toetsenbord voorkomt grotendeels de vettige vlekken die zich snel op het apparaat kunnen verzamelen en geeft het toetsenbord een chique look. Voor een Razerproduct oogt de BlackWidow Ultimate 2013 vrij minimalistisch en dat valt te prijzen, want het aparte lettertype en de felgroene led-verlichting eisen de aandacht op.

Het lettertype is strak en futuristisch maar oogt niet te kinderachtig, een eigenschap waar veel gametoetsenborden helaas te vaak over beschikken. Het valt op dat Razer de secundaire functies van de toetsen onder in plaats van boven de primaire functie plaats. Dat zal menig gebruiker voor korte tijd verwarren, maar Razer benadrukt door het oplichten van de primaire functies welke toets waarvoor gebruikt wordt. Deze gifgroene led-verlichting is de basiskleur van Razer en kan via twee toetsen in combinatie met de functietoets in helderheid worden aangepast. Een toffe functie van de led-verlichting is de pulsering, het langzaam feller en doffer worden van de leds, wat leidt tot een toffe aanschouwing op je bureau.

De BlackWidow Ultimate is verder voorzien van een dikke en stevige glasvezelkabel die uitmondt in vier verschillende kabels, waarvan twee usb-stekkers en twee audio-stekkers. Aan de rechterkant van het toetsenbord bevinden zich een extra usb-aansluiting en twee ingangen voor de audio en microfoon. Dit maakt het aansluiten van randapparatuur die je vaak gebruikt, zoals een headset of usb-stick, gemakkelijker.

Cherry MX Blue

Razer maakt voor zijn gametoetsenbord gebruik van de Cherry MX Blue-switches. Deze blauwe switches zijn één van de lichtste Cherry-switches en hebben weinig druk nodig om te reageren. Toch heeft Razer het goed hoorbare klikgeluid intact gehouden. Hierdoor lijkt het alsof je de gehele tijd hard op de toetsen aan het rammen bent, maar feitelijk hoef je ze maar lichtjes in te drukken. Een ietwat vreemde combinatie die na enkele minuten al verra end goed werkt.

Aan de bovenkant van het toetsenbord bevinden zich de mediatoetsen, waaronder toetsen waarmee je het geluid harder of zachter zet, verschillende mediaspelers bedient, de slaapmodus activeert, macro’s instelt en de gamemodus inschakelt. De gamemodus deactiveert de Windows-toets die aan de linker onderkant van het toetsenbord te vinden is. Veel gamers weten dat dit een vrij gevaarlijke plek voor de Windows-toets is die bij een plotselinge aanraking een speelse ie kan onderbreken.

Macro

De BlackWidow Ultimate 2013 biedt aan de linkerkant ook een aparte rij met vijf macro-toetsen. Een macro kan zonder extra softwarehandelingen worden opgenomen waardoor gebruikers tijdens het gamen gemakkelijk een nieuwe macro kunnen samenstellen en aan een toets kunnen aanwijzen. Het macro-indicatielampje gaat branden wanneer je een macro kunt opnemen en knippert zodra de macro aan een toets kan worden aangegeven. Gemakkelijker kan Razer het niet maken.

De fraaie software met de naam Razer Synapse 2.0 biedt gebruikers ook de mogelijkheid om profielen aan te maken. Zo kun je een gameprofiel, werkprofiel en algemeen profiel aanmaken met elk hun eigen instellingen, macro’s en toetsacties. Alle instellingen, inclusief de verschillende macro’s, worden door de software van Razer in de cloud opgeslagen, waardoor je ook bij nieuwe computers de beschikking over jouw instellingen hebt.

Kwaliteit

Razer begrijpt goed wat gamers nodig hebben en graag willen. De BlackWidow Ultimate 2013 straalt gamen uit zonder kinderachtig of goedkoop te ogen. De bouwkwaliteit is uitstekend en het oog voor detail straalt ervan af. Dat zie je bijvoorbeeld aan de indicatie-leds voor capslock en numlock die echt uit het toetsenbord lijken te komen en heel subtiel de toetsenbordfuncties weergeven. Ook het gebruik van de Cherry MX Blue-switches, de Synapse 2.0-software, de aanpasbare led-verlichting, de macro-toetsen en de handige gamemodus zijn grote pluspunten van de BlackWidow Ultimate 2013.

Dat aan de producten van Razer ook veelal een flink prijskaartje hangt, is bij menig gamer bekend. Razer windt er ook geen doekjes op: voor kwaliteit behoor je te betalen. De prijs die Razer voor de BlackWidow Ultimate 2013 vraagt, is 139,99 euro. Dat is, gezien het merk en de mechanische toetsen, niet schrikbarend hoog en zal voor veel gamers die graag kwalitatief hoogstaande randapparatuur gebruiken geen obstakel vormen.

Pluspunten: Cherry MX Blue-switches, stevige bouwkwaliteit, software, oog voor detail, macro’s opnemen
Minpunten: -
Adviesprijs: € 139,99


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou