EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.
MSI wil aan de binnenkant van de GX60 de eenheid bewaren en heeft daarom gekozen voor een proce or en een videokaart van hetzelfde merk. Beide hardwarecomponenten zijn van AMD, respectievelijk de A10-4600M en de Radeon HD 7970M 2GB. Het is echter wel een gewaagde keuze van MSI om de A10-4600M, een niet al te krachtige 2.3Ghz quadcore-proce or, in een gamelaptop te stoppen. De A10-4600M wordt toch veelal voor lichtere taken als browsen, Microsoft Office en het bekijken van HD-video’s gebruikt. De quadcore-proce or is in ieder geval niet voor gamen geoptimaliseerd.
Handen in de knoop
Het uiterlijk van de GX60 komt overeen met de GT60 die wij al eerder onder de loep namen. Beide gamelaptops hebben dezelfde balk met mediatoetsen, trackpad en een toetsenbord van SteelSeries. De GX60 beschikt echter niet over led-verlichting achter de toetsen. Dat is vervelend voor gebruikers die veelal ’s nachts of ’s avonds gamen en duidelijk de knoppen moeten zien. Het toetsenbord typt wel fijn, geeft een goede feedback en het lettertype dat MSI gebruikt is niet zo puberaal als veel andere gametoetsenborden. Een aantal toetsen hebben via de functietoets nog een tweede functie, zoals het aanpa en van volume en schermhelderheid of het activeren van de vliegtuigmodus.
Aan de zijkanten van de GX60 bevinden zich onder andere de audio-ingangen, drie USB 3.0-poorten en een kaartlezer. De gamelaptop kan via HDMI, VGA en DisplayPort met externe schermen worden verbonden en mocht je nog met een ethernetkabel werken: daar is ook een ingang voor. Dat kan nog van pas komen, want de GX60 vindt geen 5Ghz draadloze netwerken en kan ook niet met dergelijke netwerken verbonden worden. Dat is vreemd, want door het formaat en gewicht van 3,5 kilo is de GX60 best geschikt om in je rugzak te steken en op diverse plekken waar draadloos internet is uit te klappen.
De kleine trackpad bevindt zich niet in het midden, maar iets meer aan de linkerkant van de laptop. Als rechtshandige stoorde ik mij een aantal keer aan de ietwat vreemde houding die ik met beide handen en polsen aannam: ze kwamen voor mijn gevoel te dicht bij elkaar, wat botsende handen opleverde. De trackpad werkt naar behoren en de klik van de trackpadknoppen is bevredigend. Ook het scrollen met één vinger krijgt je snel onder de knie, zolang je andere hand maar niet in de weg zit.
Bottlenecks
Het 15.6 inch-scherm wordt in een matte uitvoering geleverd. Dit gaat reflecties tegen en voorkomt dat zonnestralen op het scherm roet in het eten gooien tijdens het gamen. De kijkhoeken zijn niet altijd even scherp en laten snel vertekende kleuren zien. Ook de helderheid van het scherm valt een beetje tegen en pas op de hoogste helderheid tand wordt het scherm écht aantrekkelijk. Dat resulteert echter wel in een machine die meer stroom slurpt. De voeding die met de gamelaptop wordt geleverd, heeft daarentegen een normale grootte.
Ondanks het scherm van gemiddelde grootte en de stevige videokaart blijkt de laptop toch nog last te hebben van langere laadtijden en incidentele haperingen. Dit gebeurt zowel tijdens het gamen als het gebruik van Windows 8, het besturing ysteem dat standaard op de GX60 geïnstalleerd staat. Twee zogeheten bottlenecks zijn hiervoor aan te wijzen: de harde schijf en de proce or. De A10-4600M quadcore-proce or is vooral tijdens het gamen een blok aan het been van de rappe videokaart en de harde schijf van 7200RPM draagt ook niet bij aan de snelheid. De HDD mag dan 750GB opslagruimte bieden, wij hadden liever een veel snellere SSD gezien.
Beide bottlenecks worden in het bijzonder tijdens het gamen merkbaar. De 8GB aan intern geheugen zou in combinatie met de HD7970M voor goede prestaties moeten zorgen, maar de hoge verwachtingen worden vrij snel weer getemperd. Zo komt Counter-Strike: Global Offensive, een first-person shooter die een constante 60 frames per seconde écht nodig heeft, niet boven de 50 frames per seconde met de hoogste instellingen op 1920 bij 1080 pixels. En die instellingen zijn écht niet zo hoog. Dat blijkt ook wanneer we Battlefield 3 spelen: op de hoogste instellingen en 1080p-resolutie halen we gemiddeld zo’n 20 frames per seconde, met incidenteel een uitschieter naar de 30. Dit getal lijkt ook voor Elder Scrolls V: Skyrim op de hoogste instellingen vrij uniek te zijn, want daar komt de GX60 niet vaak boven de 25 uit.
Wanneer de instellingen omlaag worden geschroefd, behalen de games gemiddeld zo’n 5 frames per seconde meer. Als je dan ook nog eens de resolutie een tandje terugzet, kan dit een winst van 10 tot wel 15 frames per seconde betekenen. Maar daar schaf je de GX60 natuurlijk niet voor aan, ondanks dat de gamelaptop over de EyeFinity-technologie van AMD beschikt, waarmee drie schermen tegelijkertijd van beeld kunnen worden voorzien.
Subtiele ba en
De speakers van THX leveren de nodige geluidskracht voor tijdens het gamen. Verra end, want de 2.1-setup en de erg kleine speakergrills trekken op het eerste gezicht niet bepaald de aandacht. De hoge tonen zijn luid en duidelijk en hoewel de bas niet al te stevig is, biedt deze toch nog een fijne game-ervaring. Wanneer het volume flink omhoog wordt gedraaid blijkt de geluidsproductie er iets onder te lijden, maar komt de bas net wat beter tot zijn recht. De normaliter vrij subtiele bas wordt dan opeens een stuk aanweziger. En dat is vooral voor first-person shooterliefhebbers een fijne eigenschap.
De GX60 wordt standaard met Windows 8 geleverd. Zonder op de discu ie in te gaan of Windows 8 beter is dan Windows 7 of XP, werkt het besturing ysteem van Microsoft redelijk fijn. MSI heeft niet veel bloatware toegevoegd en de algemene Windows 8-beleving komt op een laptop toch net iets beter tot zijn recht, naast het verbeterde geheugengebruik en het nieuwe instellingenmenu. Een leuke eigenschap van de GX60 is de verplaatsing van de Windows-toets (inclusief nieuw Windows-logo): die zit voortaan aan de rechterkant van het toetsenbord. Zo druk je ‘m nooit per ongeluk tijdens het gamen in.
Lange laptopse ies
Waar de GX60 echt in schittert, is de batterijduur. Zelfs met het scherm op volle helderheid kan de laptop nog vier tot vijf uur meegaan zonder aan de oplader te moeten. Het accusucces wordt door de grote batterij en de vrij zuinige HD7970M behaald. Gamen heeft duidelijk een grotere impact op de batterijduur, want het spelen van Elder Scrolls V: Skyrim vermindert de gebruikstijd naar iets minder dan anderhalf uur. Dat is overigens nog steeds een heel nette score waardoor de GX60 ook onderweg prima gebruikt kan worden.
De GX60 heeft vanwege de aantrekkelijke prijs enkele conce ies moeten doen. Zo zijn de proce or, harde schijf en schermhelderheid ondermaats, maar zorgen de videokaart, het interne geheugen, de speakers en het toetsenbord voor een grote glimlach. Toch valt het niet te ontkennen dat het ontbreken van een SSD en snellere proce or een grote impact op de algehele prestaties van de GX60 hebben, zowel tijdens het gebruik van Windows 8 als bij een flinke gamese ie. Verwacht daarom geen topprestaties van de GX60: je krijgt hetgeen waarvoor je betaalt. Dat zal voor veel gamers voldoende zijn, maar de echte hardwarefanaten een gamelaptop willen aanschaffen kunnen beter verder kijken (en dieper in de buidel tasten).
Pluspunten: Vrij compact en draagbaar design, SteelSeries-toetsenbord, rappe videokaart, uitstekende batterijduur, kwalitatief goede speakers
Minpunten: Geen SSD, te langzame proce or, schermhelderheid laat te wensen over, geen ondersteuning voor 5Ghz-netwerken
Adviesprijs: 1250 euro