Ouderlijk toezicht instellen op consoles: Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One
Op de drie grote spelcomputers van dit moment is het mogelijk limieten en beperkingen in te stellen voor de profielen en accounts van je kinderen. Ben je benieuwd hoe dat precies werkt op PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch? In dit artikel vind je alle informatie.
Mogelijk ben je bekend met deze situatie: er staat een spelcomputer in huis en je merkt dat je kind, of bijvoorbeeld je neefje, nichtje of kleinkind, niets liever doet dan gamen. Op zich niets mis mee, want gamen is een toffe hobby waarmee fantasie geprikkeld kan worden en vriendschappen onderhouden kunnen worden. Toch moet er opgelet worden dat er spellen worden gespeeld die bij iemands leeftijd passen en dat er niet de hele dag achter die console wordt gezeten. Daar komt ouderlijk toezicht om de hoek kijken.
Ouderlijk toezicht op spelcomputers is een verzameling mogelijkheden waarmee je profielen en accounts van kinderen kunt beperken. Zo kun je bijvoorbeeld een tijdslimiet instellen als de oude, vertrouwde wekker niet meer werkt, aangeven hoeveel geld kids mogen uitgeven en een leeftijdskeuring instellen, zodat ze geen games spelen die voor oudere spelers bedoeld zijn. De opties verschillen echter per spelcomputer en daarom behandelen we die hieronder één voor één.
PlayStation 4
Eén van de belangrijkste opties die de PlayStation 4 aanbiedt in het kader van ouderlijk toezicht, is de speeltijd beperken. Voordat je die kunt instellen, dien je het hoofd van een familie te worden en dus een eigen account te hebben. Je kunt dit meteen regelen bij het aanmaken van je eerste account op een gloednieuwe PS4, maar ook achteraf. Je vindt de beschikbare opties door naar Instellingen > Ouder toezicht / gezinsbeheer te gaan.
Kies onder dit kopje voor Gezinsbeheer. Vervolgens helpt de PlayStation 4 je bij het aanmaken en koppelen van een account. Als je kind te jong is, heb je sowieso een gezinsbeheerder nodig op de PS4. Kinderen tussen de zeven en twaalf jaar mogen zelf geen accounts aanmaken; is je kind dertien tot zeventien jaar, dan kan het wel, mits je als beheerder toestemming geeft. Je kunt er ook altijd voor kiezen volwassen leden toe te voegen, mensen van achttien of ouder dus.
Nu kun je de speeltijd instellen. Je gaat hiervoor naar Instellingen > Ouderlijk toezicht / Familiebeheer > Familiebeheer. Kies vervolgens het account van je kind uit en selecteer Tijdszone > Speeltijdinstellingen. Hier kun je kiezen uit verschillende opties, zoals bijvoorbeeld een bepaald aantal speeluren of een maximale eindtijd. Ook kun je meteen instellen of het profiel uitgelogd wordt na het behalen van de beperking of dat de ouder of verzorger daarvan op de hoogte gebracht wordt.
Verder kun je onder het kopje Familiebeheer een aantal andere zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan een maandelijkse bestedingslimiet. In het gedeelte van ouderlijk toezicht kies je de optie Toepassingen/Apparaten/Netwerkfuncties, waar je vervolgens het gewenste bedrag invult. Ook kun je hier instellen of een minderjarige online met andere kan communiceren en of ze content gemaakt door anderen mogen bekijken. Wil je niet dat je kind met anderen praat, dan stel je dat hier in.
Onder ditzelfde kopje vind je ook de beperkingen voor leeftijdsrestricties. Als je kind nog te jong is voor Call of Duty, dan kan de PlayStation zo ingesteld worden dat die game niet opgestart kan worden. Onder Toepassingen/Apparaten/Netwerkfuncties stel je het leeftijdsniveau in. Dit gaat hand in hand met de PEGI-leeftijdskeuring die bijna alle games – zowel fysiek als digitaal – voor release toebedeeld krijgen. Onderop staan ook de opties Gebruik van PlayStation VR en Gebruik van internetbrowser. Hier kun je instellen of het gebruik ervan toestaat of niet; andere mogelijkheden zijn er niet.
Zorg er trouwens wel voor dat de instellingen niet gemakkelijk te wijzigen zijn door je eigen profiel goed te beveiligen. Onder Instellingen > Ouderlijk toezicht / Familiebeheer > PS4-systeembeperkingen kun je tevens instellen dat er geen nieuwe of gastprofielen aangemaakt kunnen worden zonder jouw toestemming, zodat je kinderen niet zomaar je blokkades kunnen omzeilen. Neem dus even de tijd hiervoor te gaan zitten, want het kan een hoop discussies voorkomen.
Xbox One
Staat er thuis een Xbox One? Ook hierop kun je alles via de console zelf regelen. Je hebt hiervoor een eigen Microsoft-account nodig dat je kunt instellen als beheerder van het gezin. Die kun je op de console aanmaken. Druk op de grote, lichtgevende X-knop in het midden van de controller en ga helemaal naar links in het verschenen menu. Onder het kopje Aanmelden kun je een nieuw profiel aanmaken. Vervolgens neemt de Xbox je langs allerlei belangrijke dingen, dus let goed op bij het instellen.
Je maakt op eenzelfde manier een account voor je kind aan. Als je dat gedaan hebt druk je wederom op die grote knop en ga je dit keer naar rechts. Onder het kopje Systeem druk je op Instellingen en vervolgens op Account. Rechts in het menu tref je Gezinsinstellingen aan. Door op Gezinsleden beheren te drukken, kun je het account van je kind aan je eigen profiel koppelen. Vervolgens kies je voor dit account onder hetzelfde kopje en kun je beginnen met instellingen wijzingen.
Zo kun je bijvoorbeeld een leeftijdsgrens instellen voor je kind, waardoor ze geen games spelen die niet voor hen bedoeld zijn – wederom afhankelijk van de PEGI-keuring van een spel. Onder Privacy en onlineveiligheid > Xbox Live-privacy > Details bekijken en aanpassen > Kopen en downloaden kun je instellen dat je kind eerst toestemming moet vragen voor het aanschaffen van digitale software. Je kunt dit ook standaard instellen door de optie Standaardinstellingen voor kinderen of Standaardinstellingen voor tieners te selecteren.
Onder het kopje Privacy en online veiligheid kun je tevens alles instellen met betrekking tot communicatie met andere mensen op Xbox Live, het online netwerk van de Xbox One, inclusief de type berichten die kinderen kunnen ontvangen. Microsoft heeft daarvoor verschillende berichtenfilters klaarstaan. Wil je echter tijdslimieten instellen voor je kinderen, dan zul je van de Xbox naar de computer moeten gaan, want dit regelen we namelijk via de website van Microsoft.
Ga voor het regelen van de schermtijd naar deze pagina. Als je inlogt met het Microsoft-account dat je gebruikt op de Xbox, staan hier de profielen van jezelf en van je kind(eren). Zoek nu de naam van je kind op en druk op de optie Schermtijd. Selecteer vervolgens de optie Aan. Hier kun je nu een tijd instellen, bijvoorbeeld van acht uur in de ochtend tot acht uur in de avond. Vanaf acht uur in de avond is het dan niet meer mogelijk om games en apps op te starten op een Xbox One.
Je kunt ook per dag instellen hoeveel tijd een kind op de console kan doorbrengen, dat gaat via dezelfde pagina. Per dag selecteer je een bepaald aantal uur. Help je kind herinneren dat hij of zij dan ook moet uitloggen als er even niet gespeeld wordt, want de klok tikt zolang het profiel actief is. Via Systeem > Instellingen > Voorkeuren > Meldingen > Xbox-meldingen > Systeem > Systeemmeldingen aan stel je in dat je kind op tijd een bericht krijgt, voor het aflopen van de limiet.
Nintendo Switch
Als je ouderlijk toezicht wil instellen op Nintendo Switch, dan heb je ook een app nodig die je kunt downloaden voor Android of iOS. Heb je geen (geschikte) smartphone of tablet, dan kun je dit ook via de console regelen. Echter, dan zorg je er alleen voor dat je een leeftijdsbeperking instelt, zodat kinderen niet spelen wat ze niet horen te spelen. Via de app genaamd ‘Ouderlijk Toezicht voor Nintendo Switch’ krijg je toegang tot veel meer opties voor de hybride spelcomputer.
Als de gratis app eenmaal op je smartphone staat, dan dien je in te loggen met een Nintendo-account. Heb je die nog niet, zorg er dan voor dat je er eentje aanmaakt. Je moet als ouder of verzorger tenminste 18 jaar of ouder zijn om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden. Ga nu naar de Nintendo Switch die je wil instellen, verbind hem met het internet en ga naar Instellingen. Druk links in het menu op Ouderlijk toezicht. Rechts vind je nu de knop voor de koppeling met de applicatie.
Vervolgens legt Nintendo heel uitgebreid uit wat de mogelijkheden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een tijdslimiet voor profielen instellen, zodat kinderen niet te lang gamen. Zodra de limiet behaald is, ziet het spelende kind dat in beeld staan. Houdt een kind zich niet aan de afgesproken tijden, dan kun je ervoor zorgen dat de software – de game die gespeeld wordt – automatisch onderbroken wordt. Jij bepaalt dan vervolgens of het kind na dat moment nog verder mag spelen, of niet.
De applicatie van Nintendo geeft ook een gemakkelijk overzicht van wat je kind speelt en hoe lang er gespeeld wordt. Je kunt dat op zowel dagelijkse als maandelijkse basis bekijken, waardoor je dus een goede indruk krijgt van de tijd die je kind spendeert aan videogames. Verder stelt de app voor smartphones en tablets je in staat aspecten te beperken, zoals games spelen waar ze te jong voor zijn, communicatie met anderen en het delen van posts op sociale media, zoals Twitter of Facebook.