Meerderheid Nederlandse ouders let niet op leeftijdskeuring van games

Meerderheid Nederlandse ouders let niet op leeftijdskeuring van games

Een meerderheid van de Nederlandse ouders let niet op de leeftijdskeuring van een game voor hun kinderen.

Dat blijkt uit een onderzoek van VGFN, zo meldt het Algemeen Dagblad. Bij een onderzoek zijn 1016 ouders van gamende kinderen ondervraagd. 

Van de ondervraagde ouders wist de helft wat 'PEGI' is. PEGI staat voor Pan European Game Information, het Europese leeftijdsclassificeringssysteem. Op de voorkant van gamedoosjes in Europa verzorgen zij een leeftijdskeuring voor een game, waarbij bijvoorbeeld wordt aangegeven of een game geschikt is voor spelers vanaf 3, 7 of 18 jaar.

Van de ouders die bekend zijn met PEGI, zou maar 34 procent daadwerkelijk gebruikmaken van deze kijkwijzer. Dat is verspreid over alle ondervraagde ouders 17 procent. 59 procent van ouders die bekend zijn met PEGI claimt zelf te bepalen welke games geschikt zijn voor hun kinderen. Een groep van 7 procent laat kinderen zelf bepalen wat ze spelen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bij 55 procent van de ouders tussen de zeven en vijftien uur per week gegamed mag worden. 54 procent van de kinderen mag pas gamen wanneer het huiswerk afgemaakt is. 85 procent van de ondervraagde ouders meent goed zicht te hebben op het gamegedrag van hun kinderen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Nee natuurlijk letten ouders daar niet op. De betutteling in NL gaat echt te ver.

0
test

@DwightyAlmighty Dit is niet betutteling. Autorijden, alcohol drinken, roken heeft allemaal een leeftijdsgrens. Media ook. Ouders hoeven er niks mee te doen. Ze kunnen prima een 18+ game kopen voor kun kids en het laten spelen. Niks betuttelends aan, het is hun goed recht. Probleem zit er meer in dat ouders zeggen dat games slechte invloed hebben op hun kinderen. Daar kunnen ze zelf heel makkelijk iets aan doen, er is een systeem wat ze daarmee helpt, niet dwingt.

0
test

Beetje vreemd dat ouders daar niet op letten. Kan ook per opvoeding verschillen en een jaar jonger is niet erg. Maar ik zou zelf niet een kind bijvoorbeeld call of duty laten spelen. Kan zelf herinneren als kind dat ik en me zus vroeger disney games speelde ook de computer. Tot mij vader een schietspel waarin je monsters moet doden en bloed erin zat erop zetten. Het was alleen voor hem bedoelt maar uiteindelijk gingen ik en me zus het spel ook spelen en vonden het nog leuker dan disney tot mijn ouders grote schrik. Het spel hebben ze stilletjes eraf gehaald

0
test

@Saria282 Je zou zelf een kind niet schietspelletjes laten spelen, en om je argument bij te staan geef je een ervaring van jezelf op waar je vroeger met plezier dit soort spelletjes deed tot schrik van je ouders. Dat zou juist een argument zijn om het wel te laten spelen. Ik behoor tot de 59% die het zelf wel bepaald wat ze mogen spelen.

0
test

@Sisko De PEGI rating is ook puur ter informatie, geen wet. Ik zou persoonlijk een kind van 12 echter geen Resident Evil, Call of Duty, GTA of Duke Nukem laten spelen. Net zoals dat ik datzelfde kind niet naar the Grudge, Hacksaw Ridge, 1917, the Gladiator of Game of Thrones zou laten kijken. Daar zit grafisch materiaal en thematiek in die simpelweg niet voor kinderen geschikt zijn. Er zijn genoeg andere alternatieven.

0

Aanbevolen voor jou